Röplabda: az U18-asok elérték a kitűzött célt az Eb-selejtezőkön

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 19:58
Címkék
Az U18-as leány röplabda-válogatott a harmadik helyen zárta maribori Eb-selejtezőtornát, míg az U18-as fiúcsapat hatodik lett a zadari viadalon, s ezzel mindkét együttes folytathatja a kvalifikáció tavaszi második fordulójában. A két szövetségi edző, Horváth András (leány) és Bodonyi Ákos (fiú) értékelt.

Mint arról beszámoltunk, a magyar röplabdás lányok a harmadik helyen jutottak tovább az U18-as Eb-selejtezők szlovéniai, első fordulójából. Horváth András válogatottja három győzelemmel és két vereséggel végzett Mariborban, így jó helyzetből várhatja a selejtezők tavaszi folytatását. (A torna első helyezettje automatikusan kvalifikált a nyári Európa-bajnokságra, a 2-6. helyezettek pedig a második körben lesznek érdekeltek.)Mint arról beszámoltunk, a magyar röplabdás lányok a harmadik helyen jutottak tovább az U18-as Eb-selejtezők szlovéniai, első fordulójából. Horváth András válogatottja három győzelemmel és két vereséggel végzett Mariborban, így jó helyzetből várhatja a selejtezők tavaszi folytatását. (A torna első helyezettje automatikusan kvalifikált a nyári Európa-bajnokságra, a 2-6. helyezettek pedig a második körben lesznek érdekeltek.)

Az alapvető célunkat elértük azzal, hogy kiharcoltuk a továbbjutást. Szerettünk volna mindenképpen bekerülni a legjobb négy közé,

utána már minden mérkőzés bónuszt, hasznos tapasztalatszerzési lehetőséget jelentett. Egyetlen meccs miatt maradt hiányérzetem: az a horvátok ellen 3:0-ra elveszített elődöntő – játszhattunk volna sokkal bátrabban is, akár többet kockáztatva. A vereség után azonban szépen összeszedte magát a csapat a szlovákok elleni bronzmeccsre, és ismét a szebbik arcát mutatta meg. Sikerült bebizonyítani, hogy az a játékstílus, amit mi képviselünk – amely egyébként nagyban eltér a többi ország játékától –, az is lehet sikeres. Még a második forduló csoportbeosztását meg kell várnunk, de elöljáróban annyit elmondhatok:

nem lehet más a célunk, minthogy a második körben kivívjuk az Eb-részvételt.

Az lesz a legfontosabb, hogy tavasszal is a saját játékunkat tudjuk hozni, mert ez fog eredményre vezetni minket. Összességében jó úton járunk, látszik a fejlődés a lányokon a tavaly nyári Európa-bajnokság óta. Bízom benne, ezen az úton folytatják a következő hónapokban is, mert akkor bizakodva készülhetünk a második fordulóra" – mondta Horváth András az Utánpótlássportnak.

Forrás: MRSZ

Eközben az U18-as fiúválogatott Zadarban szerepelt, és egy győzelem mellett három vereséggel zárt, amely a hatodik helyre volt elegendő. Ezzel Bodonyi Ákos tanítványai szintén folytathatják a kvalifikáció következő fázisában.

A fiúk önmagukhoz képest megtettek mindent ezen a tornán, jó hozzáállást mutattak mind a négy meccsen.

Ugyanakkor rávilágított arra is, hogy miben vagyunk lemaradva a legjobbakhoz képest, tehát láthattuk, hogy miben kell fejlődnünk. Elsősorban az alapjátékunk minősége hagyott kívánnivalót maga után, amelyben az is közrejátszott, hogy a fiúk nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy ilyen nyomás alatt kell teljesíteniük. Ez főleg a nyitásokban és a nyitásfogadásokban mutatkozott meg.

Ebben a két játékelemben mindenképpen javulnunk kell, ha szeretnénk felvenni a versenyt a legerősebb nemzetekkel. A rendelkezésre álló játékosok alapján jelenleg ez a realitás.

A minimális elvárást abszolváltuk a továbbjutással, de az éremszerzést sem lett volna lehetetlen elérni, mivel a csehektől és a házigazda horvátoktól is négy játszmában kaptunk ki, és nem játszottunk alárendelt szerepelt egyik meccsen sem."

 – nyilatkozta Bodonyi Ákos szövetségi edző.

(Kiemelt kép forrása: MRSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik