Kézilabda: a gyorsaság a kulcs a Győri ETO U19-es csapatánál

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.23. 20:01
null
Izgalmas, hármas versenyfutás alakult ki az U19-es élvonalbeli leány kézilabda-bajnokság Nyugati csoportjában a négyes döntőt érő helyekért, amelynek a Győri ETO is a tagja; a csapat vezetőedzőjével, egyben az akadémia vezetőjével, Kun Attilával beszélgettünk.

Ahogyan 2023 végén beszámoltunk róla, rendkívül szorosan alakul az U19-es élvonalbeli leány kézilabda-bajnokság Nyugati csoportjának állása a jelenlegi évadban: a cikk születésekor a NEKA pontelőnnyel vezetett, ám felhívtuk rá a figyelmet, hogy a balatonbogláriakat követő Győri ETO KC és a Szent István SE ugyanúgy négy egységet veszített, viszont eggyel kevesebb mérkőzésen lépett pályára.

Azóta az emlegetett csapatok a meccs- és a pontszámot tekintve is beérték a NEKA-t, így jelenleg három 22 pontos együttes áll az alapszakasz dobogós helyein; közülük a győrieké a legjobb gólarány.

„Az előző évadban a klub U17-es csapatát irányítottam, abból a gárdából igyekeztem áthozni a játékosokat ebbe az akadémiai csoportba – annak ellenére, hogy az U19-es korosztályhoz képest fiatalabbaknak számítanak – kezdi az ETO ifjúsági csapatának vezetőedzője, Kun Attila. – Emiatt magas létszámmal, huszonhét kézilabdázóval dolgozunk az edzéseken, közülük nagyjából tizennyolc-tizenkilenc játékos számít fiatalnak ebben a bajnokságban. Az évad előtti célunk az volt, hogy az alapszakaszban az első két hely valamelyikét megszerezzük, vagyis kivívjuk a négyes döntőben való szereplést; ehhez igazítottuk a felkészülésünket is. A korosztályra jellemző játékstílustól eltérőt igyekszünk a pályára vinni;

Ez fizikális, technikai és taktikai oldalról is sok munkát jelentett. Hálistennek a lányok vevők rá, így gyors kézilabdát tudunk játszani. Az őszi szezon jó eredménye elsősorban annak köszönhető, hogy nem hét-nyolc, hanem tizenhat egyenértékű sportolóra épül a csapat, minden poszton több, hasonló képességű fiatallal dolgozhatok. Két alapelv van: a labdának a gyorsasága és a labdanélküli mozgás. Ezek ötvözetéből alakítjuk ki a játékunkat. Olyan csapatok ellen van nehezebb dolgunk, akik ezt le tudják lassítani; olyan szintre szeretnénk eljutni, hogy az ellenfeleink ebben ne tudjanak beleszólni.”

Kun Attila (Forrás: Győri ETO KC Utánpótlás)

Kun az U19-es csapat mellett a győri akadémiát is irányítja.

„A hitvallásunk szerint igyekszünk felelé játszatni a legjobbjainkat. Az U19-es együttesben is találunk több serdülőkorú kézilabdázót, aki már az idősebbek között is alapember, meghatározó játékos tud lenni. Viszont úgy gondoljuk, hogy nekik a saját korosztályukban is meg kell mutatniuk magukat, nagyon fontosak az abban a mezőnyben elért sikerek.”

A Győri Audi ETO csapatában folyamatos kerettag a 19 éves, U19-es Eb-győztes Farkas Júlia, de rajta kívül is többen kopogtatnak már a „nagyok” ajtaján; a szintén 2004-es Farkas Eszter például az évad bajnokijainak nagyobbik részén a felnőttekkel tarthatott.

„Öt-hat játékosunknak van már BL- és NB I-es játékengedélye is. Nekik már az is óriási dolog, ha a felnőttcsapat világsztárjai között akár csak edzésen teljesíthetnek; az élményen túl ez fontos tapasztalat is. A legfőbb célunk, hogy évről évre tudjunk beépíteni utánpótláskorú játékosokat az első csapatba.”   

(Kiemelt képünk forrása: Győri ETO KC Utánpótlás)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik