Jégkorong: rögös úton, de elérték céljukat az U18-as lányok a vb-n

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 20:10
Címkék
Bedő Botonddal, az U18-as leány jégkorong-válogatott szövetségi edzőjével az után beszélgettünk, hogy a magyar csapat bronzérmesként zárt az egnai divízió I/A-csoportos korosztályos világbajnokságon.

Mint arról beszámoltunk, bár korántsem indult ideálisan a világbajnokság az U18-as leány jégkorong-válogatottnak, ugyanis két vereséggel kezdtek a mieink a házigazda olaszok (0–4) és a japánok (0–2) ellen, ezután viszont Bedő Botond tanítványai – sorrendben – a dánokat (4–0), az osztrákokat (hosszabbításban 2–1) és a franciákat (2–1) is legyőzték, így nyolc ponttal a harmadik helyen végeztek Egnában, a világ 9–14. legjobb csapatait tömörítő, második vonalbeli vb-n.Mint arról beszámoltunk, bár korántsem indult ideálisan a világbajnokság az U18-as leány jégkorong-válogatottnak, ugyanis két vereséggel kezdtek a mieink a házigazda olaszok (0–4) és a japánok (0–2) ellen, ezután viszont Bedő Botond tanítványai – sorrendben – a dánokat (4–0), az osztrákokat (hosszabbításban 2–1) és a franciákat (2–1) is legyőzték, így nyolc ponttal a harmadik helyen végeztek Egnában, a világ 9–14. legjobb csapatait tömörítő, második vonalbeli vb-n.

Azzal, hogy sikerült dobogósként zárnunk, elértük azt az eredményt, amelyet a világbajnokság kitűztünk, ennek köszönhetően alapvetően elégedetten tértünk haza a tornáról

– kezdte értékelését Bedő Botond szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Bár az utolsó előtti forduló után úgy tűnt, hogy elszálltak az érmes reményeink, és csak matematikai esélyünk maradt a bronzra. Végül azonban a záró körben az osztrákok pontot veszítettek a dánok ellen, ezzel megnyitva a sanszot előttünk – annyi volt a feladatunk, hogy rendes játékidőben verjük meg a franciákat. Szerencsére az éremszerzés lehetősége extrán feltüzelte a lányokat, és bár az osztrákok meccshez hasonlóan ismét az ellenfél szerzett vezetést, nagyot küzdve aztán összejött a fordítás, s ezzel együtt a vágyott bronz is."

Bronzérmes lett az U18-as leányválogatott a másodvonalbeli vb-n – Bedő Botond szövetségi edző reméli, jövőre ennél is fényesebb medált nyerhet a csapat Forrás: MJSZ

Bedő hozzátette, a vb elején – különösen az első meccsen az olaszok ellen – még hiányzott a megfelelő hozzáállás a játékosoktól, de a második fordulótól kezdve nemcsak játékban, hanem mentális erőben is nagyot lépett előre az együttes.

A torna egészét nézve elmondható, hogy elsősorban a helyzetkihasználással akadtak problémáink. Ha megnézzük a lövő statisztikákat, akkor az látszik, hogy minden meccsen jóval többet próbálkoztunk – kis túlzás dupla annyit, mint az ellenfél, ám a gólok nem akartak jönni.

A felkészülési meccseken korábban nem szembesültünk ezzel a problémával, emiatt nehéz is volt hirtelen úrrá lenni rajta, de nagy örömünkre, a harmadik mérkőzésen a dánok ellen végre áttört a lélektani gát. Ez az aspektus egyébként mindenképpen azt jelzi, hogy a kapu előtti játékunkon még bőven van mit dolgozni ahhoz, hogy a jövőben akár ennél is jobb eredményt érjünk el. A vb rávilágított arra is, hogy a helyzetkihasználás mellett még főleg erőnlétben kell fejlődnünk. Ha fizikailag sikerül javulni a közeljövőben, akkor utána sokkal könnyebb lesz a hoki egyéb területein is előrelépni."

Mióta 2014-ben kiesett az elitből, az A-csoportból a magyar válogatott, azóta a magyar válogatottnak a divízió I/A-csoportban a bronz jelentette a legjobb eredményt (2019 és 2020), és idén ezt a helyezést után érték el újra a mieink – az elmúlt két esztendőben egyaránt negyedikként zárt a csapat.

„Persze akadtak hiányosságok, ugyanakkor

összességében rendkívül büszke vagyok a csapatra! Továbbá azt különösen nagy fegyverténynek tartom, hogy immáron hat-hat éve stabil tagja vagyunk a divízió I/A-csoportnak, mi több, érmeket is nyerünk,

nem pedig a kiesés elöl kell menekülnünk évről-évre. Jövőre egy újabb ígéretes korosztály fog felkerülni az U18-as válogatotthoz, ami egyértelműen bizakodásra okot, szóval a mostani bronz után

nem is lehet más a célunk, hogy egy múlva majd még fényesebb érmet szerezzünk.
A divízió I/A-csoportos U18-as leány-világbajnokság végső sorrendje:
1. Japán – 15 pont
2. Olaszország – 10 pt
3. Magyarország – 8 pt
4. Ausztria – 8 pt
5. Franciaország – 3 pt
6. Dánia – 1 pt
A magyar válogatott vb-kerete:
Kapusok: Milibák Helga (BJA), Takács Noémi Zoé (MAC Budapest)

Hátvédek: Chlepkó Zsófia (BJA), Faragó Luca (Ajkai Óriások), Hajdu Lili (BJA), Haraszt Lorina (IOGJA), Koncz Boglárka (HKB), Kornyilov Anna (BJA), Szabó Bonita (Dornbirn, osztrák)

Csatárok: Báhiczki-Tóth Boglárka (HKB), Bátyi Boróka (Angels), Fehér Nikolett (HKB), Gergely Dalma (BJA), Hiezl Réka Effi (Vasas), Horváth Maja (BJA), Imets Mercédesz (BJA), Kárpáti Karina (MAC Budapest), Mozolai Berta (Stanstead, kanadai), Polónyi Petra (OHA, kanadai), Weiler Krisztina (MAC Budapest)

(Kiemelt kép forrása: MJSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik