Atlétika: Kriszt Sarolta az idén a világ legjobbjai ellen versenyezhet

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 15:52
Címkék
Az EYOF-győztes többpróbázó, Kriszt Sarolta az idén az U20-as korosztályban igyekszik kihozni magából a legtöbbet.

Az elmúlt évben a Magyar Atlétikai Szövetség Kriszt Saroltát választotta az esztendő legjobb U18-as leányversenyzőjének.Kriszt Saroltát választotta az esztendő legjobb U18-as leányversenyzőjének.

A MATE-GEAC 17 éves ígérete tavalyi eredményei közül kiemelkedik, hogy

a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) 5830 pontos U18-as országos csúccsal lett a hétpróba bajnoka, mellette 400 méteres gátfutásban 57.82 mp-re javította a korosztályos honi rekordot.

Körmendy Katalin és Máté Alpár tanítványa ráadásul augusztusban a budapesti felnőtt-világbajnokságon a magyar csapat legfiatalabb atlétája volt a női 4x400 méteres váltó tagjaként, ám futnia végül nem kellett. Sarolta a tavalyi év végén sajnálatos bokaszalag-szakadást szenvedett, de már újra edzésben van, és immáron az U20-as korosztályt képviselve készül a megméretésekre.

„Először is szeretném a korosztályváltással járó szerváltozásokat megszokni – mondja az ígéretes többpróbázó. – Mert az U20-as korosztályban a versenyszámokban már ugyanazok a feltételek vannak, mint a felnőttek között.

Nagyon izgalmas évnek nézek elébe, mert kipróbálhatom magamat a felnőttmezőnyben is, és még reálisabb képet kaphatok az eddig elvégzett munkánkról.

Szeretnék ott lenni az augusztusi, perui U20-as világbajnokságon is, amely nemcsak azért ígérkezik különlegesnek, mert eddig csak európai szinten mérettem meg magamat, hanem azért is, mert kiderül, hogy hol tartok a világ korosztályos többpróbázóihoz képest. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e olyan nem európai atléta, akit nem ismerünk, és képes a nagy meglepetésre.”

A hétpróbában EYOF-bajnok Kriszt Sarolta az idén az U20-asok között igyekszik bizonyítani Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

Sarolta bár eddig még nem a felnőttszerekkel versenyzett, az idősebbek teljesítményét folyamatosan követte, és nagy élmény marad számára, hogy a budapesti vb-n Krizsán Xénia negyedik helyezést érő szereplését is testközelből láthatta.

„Kiemelt figyelemmel követtem a hétpróbát a vébén, különösen a magyar versenyzőket. Sokszor látom Xéniéket edzeni, versenyezni, és elképesztő, hogy negyedik helyet tudott elérni a világbajnokságon. Az ő sikere nekem is nagyon sok motivációt ad, hiszen látom, hogy hétpróbában magyarként is oda lehet kerülni a világ élmezőnyébe.”

(Kiemelt képünkön: Kriszt Sarolta Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik