Úszás: Az olimpia előtt megfogalmazódott a váltás – Gyurta Dániel

Vágólapra másolva!
2016.10.21. 06:59
null
Gyurta Dániel sarkosan fogalmazott: nem ő váltott edzőt, az edző váltotta le őt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
A jövőben nem a Széles Sándor fémjelezte, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs alkotta szakmai stáb készíti fel Gyurta Dánielt. Az olimpiai bajnok úszó mostantól Nagy József irányításával edz.

 

SZÉLES SÁNDOR ELHATÁROLÓDOTT A RIÓBAN TÖRTÉNTEKTŐL
Gyurta Dániel egy hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy egy kezén meg tudná számolni, hány edzést tartott neki Széles Sándor. Akkor nagyot szólt az olimpiai bajnok kijelentése, a tényekhez hozzátartozik, hogy az úszósportot jól ismerők pontosan tudták, hogy a mesteredző a betegsége miatt valóban nem úgy vette ki a részét a munkából, ahogyan korábban. Ennek ellenére két edzőkollégája, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs, valamint a versenyzők mindvégig kiálltak mellette. Aztán jött a nyilatkozat Széles Sándortól a riói kétszáz mell előfutama után, amikor eldőlt, hogy Gyurta Dániel még a középdöntőbe sem jutott az olimpián. Széles pedig rögtön reagált, úgy fogalmazott, nem vállalja a felelősséget a londoni bajnok teljesítménye kapcsán.

„Szögezzünk le gyorsan valamit. Ha sarkosan akarok fogalmazni, azt mondhatom, valójában nem is én váltok edzőt, hanem az edzőm váltott le engem, hiszen nem tudta azokat a feladatokat elvégezni, amelyekre szükségem lett volna a felkészülésem során. És még valamit hadd tegyek ehhez hozzá, mielőtt bárki is azzal vádolna, hogy a riói történet miatt van a váltás – nem, nem amiatt van. Akkor is így történt volna minden, ha világcsúccsal megvédem az olimpiai bajnoki címemet kétszáz mellen – nyilatkozta a döntés hátteréről Gyurta Dániel a Nemzeti Sportnak. – Maradok az UTE csapatában, akárcsak korábbi edzőim, de mostantól Nagy József irányításával készülök.”

Tulajdonképpen tökéletes a választás, hiszen Nagy József nagyot alkotott már a mellúszás terén az elmúlt évtizedekben, hogy csak a legnagyobb sikerét emeljük ki, 1992-ben az olimpiai bajnoki aranyig vezényelte kétszáz mellen az amerikai Mike Barrowmant.

„Azt hiszem, nekem arra a szakmai tudásra van szükségem, amellyel Nagy József rendelkezik – indokolt Gyurta. – Amit ő letett az asztalra az elmúlt évtizedekben, és amit ő a mellúszásról tud, önmagáért beszél. Emellett úgy érzem, új ingerekre van szükségem, ahogyan arra volt szüksége Hosszú Katinkának, Cseh Lászlónak, de például Kozák Danutának és Szilágyi Áronnak is. Már jóval az olimpia előtt megfogalmazódott a váltás gondolata bennem, de nem beszéltem róla senkinek, mert azt hiszem, akadályozta volna a munkát, másfelől nem lett volna korrekt az edzőimmel szemben sem. És azt is tudtam, ha váltok, akkor csak Nagy József jöhet számításba. Úgy terveztem, hogy Kanadában folytatjuk együtt a munkát, de így, hogy a családjával hazaköltözött, még könnyebbé vált sok minden.”

Nagy és Gyurta kapcsolat nem új keletű, éveken keresztül minden világversenyen találkoztak, az úszó gyakran kérte korábban is a tréner tanácsát – a közös munkától pedig azt várja, hogy újra ott legyen, ahol esztendőkön át volt: a világ élvonalában.

„Sokan mondják, hogy már NOB-tag vagyok, nekem az úszás már nem is fontos, de én be akarom bizonyítani, hogy nem így van. Elsősorban persze magamnak. Tudom, hogy nem lesz könnyű, tudom, hogy Nagy József kemény edző, azt hiszem, éppen erre van szükségem” – tette hozzá a háromszoros világbajnok mellúszó.

A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁBAN MEGSZÓLAL AZ ÚJ EDZŐ, NAGY JÓZSEF IS, AKI ELÁRULTA: ELŐSZÖR 1999-BEN VOLT SZÓ ARRÓL, HOGY GYURTA DÁNIEL EDZŐJE LEGYEN. A SZAKEMBER ELMONDTA MÉG: MILYEN ELKÉPZELÉSEKKEL TEKINT A KÖZÖS MUNKA ELÉ. HARGITAY ANDRÁS SZÖVETSÉG KAPITÁNY ELMONDJA: MÁR RIÓBAN ÉREZTE, HOGY EDZŐVÁLTÁS LESZ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik