Úszás: a szövetség méltányosságot gyakorol Hosszú felé, ha...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.12. 12:23
null
A szövetségben azt sem tudják: a hétvégi verseny után hol készül Hosszú Katinka (Fotó: AFP)
Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya hétfőn, Hosszú Katinka Facebook-oldaláról értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik, ahol részt vesz a pénzdíjas Arena Pro versenysorozat második állomásán (január 15–17.). Versenyengedélyezési kérelme – menedzsmentje révén – hétfőn érkezett meg a szövetségbe, amely kényszerhelyzetbe került.

 

Amint az a szövetség által elküldött sajtóanyagban olvasható: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg – és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt –, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is. Nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka neve szerepel a programban, a verseny rangját emelő részvételére a házigazdák joggal számítanak, a repülőjegyét alighanem megvették, kint tartózkodásának költségeit minden bizonnyal kifizették.

Mindezek ismeretében a Magyar Úszószövetség úgy döntött: bár a versenyzőnek a versenyengedélyt még az austini meghívás elfogadása előtt illett volna megkérnie, a kialakult helyzet mielőbbi békés rendezésének elősegítése érdekében a versenyengedélyt megadja – ha azt Hosszú Katinka Austinból egy néhány perces telefonbeszélgetés során megkéri a szövetségi kapitánytól. Ily módon viszont részéről is kifejezésre juthat a vita lezárásának szándéka.

A fentiek alapján a MÚSZ kiváltképp örömmel és köszönettel fogadja Borkai Zsolt hasonló indíttatású bejelentését, amelynek értelmében a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kész egy asztalhoz ültetni Hosszú Katinkát és a szövetség elnökét. A sportág vezetősége reméli, legalább a MOB tájékoztatást kapott arról, Hosszú Katinka mikor lesz újra Magyarországon, mert a sportági szövetségben ezt senki sem tudja. Ahogyan azt sem, hogy hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban is külföldön készülnek.

Hosszú Katinka – aki már vasárnap elutazott az Egyesült Államokba – csütörtökön nem vesz részt az 58. Év sportolója gálán, amelynek a Nemzeti Színház ad otthont. Az ötszörös világbajnok 2013-ban és 2014-ben az első helyen végzett, idén Kárász Anna és Miklós Edit társaságában már biztos „dobogós”, de a három kiválóság közül ő számít a legnagyobb favoritnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik