Párizs 2024: a vizes sportokban négy szakágban négy-négy magyar bíró és delegátus az olimpián

Vágólapra másolva!
2024.03.13. 15:22
Lukács Lilla (Fotó: MÚSZ)
A vizes sportágak négy szakágában négy-négy magyar bíró és delegátus is közreműködhet nyáron a párizsi olimpián.

 

A Magyar Úszószövetség szerdai beszámolója szerint úszásban Lukács Lilla, vízilabdában Debreceni Nóra és Kovács Cs. Tamás, műugrásban pedig Székffy Nóra került fel a nemzetközi szövetség, a World Aquatics által közzétett bírói listára.

A pólósoknál első ízben lesz jelen két magyar játékvezető, és Debreceni Nóra az első női bíró, akit Magyarországról kiválasztottak az olimpiai tornára.

A technikai bizottságok tagjai közül kijelölt delegátusok között is találni négy magyar képviselőt - nekik egyébként általában igen fontos szerep jut a különböző sportágakban akár egy-egy szám konkrét lebonyolításánál, vagy a háttérben, adott esetben a bíróküldéseknél. Az úszóknál Szájer Péternek, a nyíltvízi úszóknál Fodor Szabolcsnak, a vízilabdázóknál a testület elnökeként a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamásnak, a műugróknál pedig a bizottság egyik legrutinosabb tagjaként Kelemen Ildikónak jut kiemelt szerepet az ötkarikás játékokon.

„Amikor azt kérdezgetik, miért fontos, hogy ilyen szoros kapcsolatot ápolunk a világszövetséggel, amely hamarosan Budapestre költözik, akkor a válasz egy ilyen hír kapcsán talán egyértelmű: többek között ezért, hogy a legfontosabb versenyen ezeken a kiemelt jelentőségű területeken is ott legyenek a képviselőink” – kommentálta a World Aquatics által közzétett hivatalos listát Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, a WA Bureau magyar tagja.

Wladár Sándor hozzátette, természetesen az eredményesség kizárólag a sportolókon múlik:

„A felkészültségükön és az elszántságukon, ugyanakkor egy olimpián egyetlen apró részletet sem szabad alábecsülni, minden rezdülésnek jelentősége lehet, ezért tartom óriási dolognak, hogy sikerült négy szakágnál is elfogadtatni a magyar jelölteket. Ebben nem kis szerepe van nemzetközi igazgatónknak, Szántó Dávidnak is, akivel olyan kapukat is sikerült kinyitnunk, amelyekről azt hittük, már bezáródtak” – mondta a szövetség első embere.

„Július 14-én érkezik meg a láng Párizsba és aznap a városházán marad – nyilatkozott Anne Hidalgo főpolgármester. – Védelem alatt áll majd, de itt alszi, és erre nagyon büszke vagyok. Keresünk egy megfelelő helyet, ahol békésen pihenhet és égve marad, mielőtt folytathatja útját Párizsban.”
A hagyományoknak megfelelően a görögországi Olümpiában fellobbanó olimpiai láng a háromárbocos Belem hajó fedélzetén május 8-án érkezik meg Marseille-be, s onnan indul majdnem három hónapos útjára. Július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et - is érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.
Párizs 2024: a párizsi városházán őrzik majd a lángot július 14-én

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik