Vizes vb: a magyar női 4x200 méteres gyorsváltó ott lesz az olimpián

Vágólapra másolva!
2024.02.15. 09:02
Pádár Nikolett 100 méter gyorson is középdöntőbe jutott, de a váltó sikere miatt lemond egyéni versenyéről (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A dohai világbajnokság medencés úszóversenyeinek csütörtök délelőtti programjában eldőlt, hogy a magyar női 4x200 méteres gyorsváltó indulhat a párizsi olimpián. Egyéniben Pádár Nikolett és Telegdy Ádám is továbbjutott a középdöntőbe

Az ötkarikás kvótákat a Fukuokában rendezett tavalyi vb-n és az itt úszott idők alapján osztották el – a Japánban dobogósok részvétele már biztos volt. A magyar női stafétának már a selejtező előtt sem igazán kellett izgulnia, hiszen a hetedik legjobb idővel rendelkezett az előző vb-ről, összesítésben pedig a legjobb 16 váltó kerül be az ötkarikás mezőnybe. 

Az összeállítás ugyanaz volt, mint Fukuokában, ahol az Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna, Pádár Nikolett összeállítású négyes a hetedik helyen végzett (7:54.65). Ezt az időt a dohai első futamban egyetlen staféta sem tudta túlszárnyalni, így már ekkor biztossá volt az olimpiai szereplés.

A fiatal négyes 7:57.46 másodperccel futamában a harmadik lett, összesítésben pedig az ötödik idővel bekerült az esti fináléba. A dohai világbajnokság úszóversenyeinek múlt vasárnapi nyitányán a 4x100-as férfi és női gyorsváltó olimpiai részvétele is biztossá vált.

A 4x200 méteres női gyorsváltó magyar idő szerint 19.07-kor úszik a fináléban.

A délelőtti programban a magyarok közül egyéniben csak Pádár Nikolett és Telegdy Ádám voltak érdekelt, előbbi 100 méter gyorson 55.21 másodperccel elérte a középdöntőt, de jelezte, várhatóan nem áll majd rajtkőre, ugyanis a 4x200 méteres gyorsváltó sikeréért szeretne hajtani.

„Elég fáradtan keltem, éreztem a vízben is, hogy nem tudok úgy mozogni, ahogy szeretnék. Nagyon örülök neki, hogy a legjobb tizenhat közé kerültem, de nem ígérem, hogy elindulok ott, a váltóval jó esélyeink vannak” – nyilatkozott az MTI-nek Pádár, aki szerdán élete első felnőtt egyéni vb-döntőjében a hatodik helyen végzett 200 méter gyorson.

Telegdy Ádám 200 méter háton indult. Ebben a számban mindkét magyar riválisa hiányzik a világbajnokságról, a szám címvédője, Kós Hubert a párizsi olimpiára fókuszálva kihagyja a viadalt, míg Kovács Benedek nem sokkal a vb-t megelőzően combsérülést szenvedett.

Az olimpiai 5. Telegdy – aki két honfitársa mögött jelenleg harmadik a hazai rangsorban a kvótaversenyben – 1:58.07 perces eredménnyel összesítésben ötödikként lépett tovább.

„Az első úszás midig fáj, bármit csinál az ember, ezért nehéz is ebből bármilyen következtetést levonni. A mezőny alapjában véve nem erős, nincsenek kiugró eredmények, viszont rendkívül sűrű, sokan vagyunk egy-két másodpercen belül egymáshoz képest” – mondta Telegdy, aki szeretne előrelépni a magyar háziversenyben, hiszen Párizsban csak a két legjobb idővel rendelkező versenyző úszhat egy számban. Hozzátette, erre jó fél éve van, így akkor sem aggódik, ha ez a világbajnokságon még nem sikerül neki.

VIZES VB, DOHA
ÚSZÁS
17.00: középdöntők, döntők (Tv: M4 Sport)
női 200 m pillangó DÖNTŐ (Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma)
női 100 m gyors középdöntő (Pádár Nikolett)
férfi 100 m gyors DÖNTŐ (Németh Nándor)
női 50 m hát DÖNTŐ
férfi 200 m mell középdöntő
férfi 200 m vegyes DÖNTŐ
női 200 m mell középdöntő
férfi 200 m hát középdöntő (Telegdy Ádám)
női 4x200 m gyorsváltó DÖNTŐ (Magyarország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik