Úszás: korábbi válogatott vízilabdázó is tagja a Kenderesi ügyét vizsgáló testületnek

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 10:54
null
Kenderesi Tamást korábbi magyar válogatott vízilabdázó, Dr. Dávid Gyula képviseli (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, tavasszal, az országos bajnokság előtt tudatta a közvéleménnyel az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás, hogy azért nem vesz részt az ob-n, mert doppingeljárás alá vonták. A napokban összeállt a bírói testület, melyben Dr. Dávid Gyula, korábbi magyar válogatott vízilabdázó képviseli Kenderesit – írta közleményében az SzPress Hírszolgálat.

 

 

Kenderesi Tamás ellen, olimpiai bronzérmes úszót még 2023 áprilisában indult doppingeljárás. Dr. Kováts Tímeabelgyógyász, kardiológus, sportorvos, a Magyar Úszószövetség keretorvosa elmondta, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2009-ben vezette be a biológiai útlevél hematológiai modulját. Kenderesi biológiai útlevelét gyanúsnak minősítették, ami elég is volt a doppingvádhoz.

Kenderesi Tamás mindvégig tagadta és azóta is folyamatosan cáfolja a vádakat. A magyar úszóval szemben a hazai független elsőfokú Doppingbizottság elmarasztaló ítéletet hozott, ezért szeptemberben a Lausanne-i székhelyű Spordöntőbírósághoz fordult az ügy kapcsán.

A Magyar Úszószövetség támogatja sportolóját, amit bizonyít az is, hogy kölcsön formájában hozzájárulnak a jelentős mértékű, 40 millió forintos perköltséghez.

A napokban felállt a háromtagú bírói testület, melynek tagjai a nemzeti doppingbizottság nevében eljáró Magyar Antidopping Csoport (MACS) delegáltja a német Dr. Ulrich Haas, a zürichi egyetem professzora, az angol James Drake KC, valamint a felperest képviselő Dr. Dávid Gyula, aki évtizedes ügyvédi tapasztalattal rendelkezik, hosszú ideig vízilabdázott, magyar bajnok és a válogatott tagja is volt – számolt be róla lapunkhoz eljuttatott közleményében az SzPress Hírszolgálat.

Mindegyik fél szeretné elérni, ha mielőbb döntés születne. A CAS a várakozások szerint még az idén lezárhatja az ügyet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik