Úszás: Ilyés Laura Vanda tiszta lappal folytathatja pályafutását

Vágólapra másolva!
2023.11.30. 14:38
null
Ilyés Laura Vanda (Fotó: Koncz Márton)
A Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor szemében világbajnoki éremmel ér fel, amit Ilyés Laura Vanda doppingügyében tett a magyar bajnok úszó és a szakértői csapat – mint ismert, a vád alaptalannak bizonyult.

Minden tavaly szeptemberben kezdődött: Ilyés Laura Vandát arról tájékoztatták, hogy biológiai útlevelében eltérést találtak. A junior Európa-bajnoki ezüstérmes úszó nem gondolta, hogy félnivalója lenne, ugyanis nem használt tiltott szereket és módszereket, ám három nappal azután, hogy 2022 novemberében rövid pályás országos bajnok lett 200 méter pillangón, jött a sokkoló hír, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfüggesztette. Az azóta eltelt egy évben a Magyar Úszószövetség hathatós támogatásával jogászok, orvosok és sportszakemberek dolgoztak az ügyön, áldozatos munkájuk eredménye, hogy a benyújtott védirat hatására a szervezet hétfőn ejtette a doppingvádat. Ilyés ártatlansága tehát igazolódott, de ami történt, korántsem múlt el nyomtalanul.

Nagyon rosszul érintett, amikor felfüggesztettek. Nem tudtam, mi vár rám, meghurcolva éreztem magam– mondta a 21 éves Ilyés Laura Vanda.Hároméves korom óta úszom, mellette a mai napig tanulok, vagyis nagyon szoros napirendem volt, amelyből a döntés hatására az egyik pillanatról a másikra kiszakadtam. Nyolc hónapon keresztül nem járhattam le az uszodába, a kihagyás mentálisan és fizikailag is visszavetett. Megtört a lendületem, depresszióba kerültem, de a családom végig támogatott, a szövetség segítségével megkerestünk olyan szakembereket, akik megértették és segítették az ügyemet. Örülök, hogy a WADA szakértői is belátták, nem nyúltam tiltott szerekhez.”

Ilyés Laura Vandát májusban mentették fel első fokon, ám a WADA fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), amely húsz napot adott az úszónak a védekezésre. A szakértői csapatot Nagy Zsigmond sportjogász, Molnár Szabolcs ortopédiai osztályvezető főorvos, Körösmezey Gábor hermatológus szakorvos és belgyógyász, Bakanek György szülész-nőgyógyász és sportszakorvos, Egyed Miklós osztályvezető főorvos és Tihanyi András dietetikus alkotta, beadványuk hatására vonta vissza a WADA azonnali hatállyal a fellebbezését.

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

A doppingeljárás speciális, mert a sportolót nem illeti meg az ártatlanság vélelme, tanúsítania kell, hogy nem követte el az ellene felhozott vádakat– hangsúlyozta Nagy Zsigmond, a Magyar Sportjogász Társaság elnöke.–A versenyzők vállát nagy teher nyomja, ugyanis kizárólag ők felelnek azért, ami a szervezetükbe kerül. Tudtuk, hogy Laura ártatlan, és olyan anyaggal válaszoltunk a WADA fellebbezési kérelmére, amellyel egészségügyi és jogi értelemben is megtaláltuk a réseket. Pénzben nehéz kifejezni azt, amikor valakit kizárnak egy közösségből, majd később jogerősen megállapítják, hogy alaptalanul tették. Emellett természetesen anyagi kár is keletkezett, hiszen a felfüggesztéssel Laura elesett bizonyos támogatásoktól.”

Ahogy a kártérítési igény, egyelőre Ilyés Laura Vanda olimpiai indulása is a jövő zenéje – az úszó szerint kétszer olyan hosszú időbe telik, hogy visszatérjen a korábbi szintre, mint amennyit kihagyott, de természetesen folytatja az élsportot. A Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor az üggyel kapcsolatban elmondta, nagy sikernek tartja, hogy a szakértői csapat bizonyította Ilyés ártatlanságát, aki remélhetőleg tiszta lappal folytathatja pályafutását.

A nyomasztó vád ellenére Laura kitartóan kezelte a helyzetet, hittünk az ártatlanságában, és bármiben kellett, segítettünk neki– mondta Wladár Sándor.A szakértői csapat fantasztikus, hatékony munkát végzett, gyakran még éjfélkor is e-mailváltás zajlott, ennek eredményeként sikerült olyan anyagot letenni az asztalra, amellyel szemben a WADA álláspontja nem bizonyult elégségesnek. A biológiai útlevél kérdéseket vet fel, tanulság, hogy a szakemberek bevonásával foglalkoznunk kell ezekkel. Emberileg és sportolóként is nagyra tartom Ilyés Laura Vandát, az én szememben felér egy világbajnoki éremmel, ahogyan ő és a csapat eljárt az ügyben.”

Kenderesi Tamás ellen 2023 áprilisában szintén atipikusnak minősített biológiai útlevél alapján indult doppingeljárás, az olimpiai bronzérmes úszó szeptemberben a Sportdöntőbírósághoz fordult az ügyben. Az ügyről a korábbi cikkeinket itt olvashatja el!

VÉLEMÉNY
„Nemcsak számokat néztünk, hanem ismertük a körülményeket, és hittünk a versenyző igazában. Tiszteletre méltó, hogy a WADA elismerte a felkészültségünket, és azt mondta, hogy ha van olyan szempont, amelyeket nem vett figyelembe, akkor igazat ad nekünk és visszalép. Megindokoltuk a biológiai útlevél eltéréseit, és bizonyítottunk, hogy ha kitartunk az ártatlan sportoló mellett, megvédhetjük az álláspontját” Molnár Szabolcs, a Honvédkórház osztályvezető főorvosa

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik