Úszás: Márton Richárd pezsgőt bontana a verseny végén

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.10.18. 20:50
null
Márton Richárd a vk-t felvezető sajtóeseményen (Fotó: Árvai Károly)
Rendhagyó sajtóeseményre hívta az újságírókat a Magyar Úszószövetség: a hazai világkupaverseny előtt Budapest legmagasabb pontjáról a kivilágított fővárost is megtekinthették a viadal csillagai.

Az uszoda sztárjai közül többen is megjelentek a Mol Campus épületében szerda este – mindannyian a péntektől vasárnapig tartó budapesti világkupa-viadalra hangolnak már, azért egy-két órányi kikapcsolódás belefért a programjukba.

Már csak azért is, mert a kötetlen beszélgetések után mindenki megtekinthette a budapesti panorámát 120 méter magasságából.

Az ausztrál kiválóságok, Kaylee McKeown és Cate Campbell, de az amerikai Michael Andrew is igazi klasszis, mi azonban érthetően inkább a mieinkre figyeltünk, és a szerda esti sajtóbeszélgetésen a legtöbb kérdést Márton Richárd és Késely Ajna kapta.

Mindketten rajtkőre léptek a világkupa-sorozat első két állomásán, vagyis ott voltak a berlini, majd az athéni viadalon is, az meg teljességgel természetes, hogy a budapesti fordulón is indulnak – sok-sok magyarral egyetemben, merthogy a válogatottak mellett a klubok is nevezhettek a hazai vk-viadalra, így a magyar indulók száma jócskán meghaladja a kétszázat a Duna Arénában.

A korábbi évekkel ellentétben ezúttal az érmek nem feltétlenül „dőlnek” majd ránk a három nap során, Márton Richárd azonban 200 pillangón talán odaérhet a dobogóra. Legutóbb, Athénban ez sikerült neki, a második lett.

„Már Athénban is szerettem volna jobban úszni az utolsó ötven métert, az akkor nem annyira sikerült, ha Budapesten ez változik, örülni fogok. Akkor is, ha megnyerem a kétszáz pillangót, s persze akkor is, ha még közelebb kerülök az egyéni csúcsomhoz a Duna Arénában. Ha netán ez mind a három egyszerre sikerül szombaton, biztos, hogy pezsgőt bontok a verseny végén” – mondta mosolyogva Márton Richárd.

A budapesti vk-viadal előtt a legjobbak a fővárosi panorámát is megcsodálták (Fotó: Árvai Károly)
A budapesti vk-viadal előtt a legjobbak a fővárosi panorámát is megcsodálták (Fotó: Árvai Károly)

Mivel Márton edzője Virth Balázs, így megkerülhetetlen volt Milák Kristóf távolmaradása a hazai vk-viadaltól – és úgy általában az olimpiai, világ- és Európa-bajnok fel(nem)készülése.

Ugyanakkor az is tény, hogy Márton Richárdnak nem dolga ezzel foglalkozni, ennek megfelelően nagyon ügyesen kikerülte a kényesebb helyzeteket, és kifejezetten diplomatikusan válaszolt a Milákkal kapcsolatos kérdésekre.

„Amikor a tokiói olimpia előtt edzőpartnernek visszahívtak Kristóf mellé, jöttem és segítettem. Aztán Virth Balázs már rám is nagyon odafigyelt. Biczó Bence visszavonult, így harmadik lettem a hazai ranglistán kétszáz pillangón. Később Kenderesi Tamás doppingeljárása miatt léptem egyet előre, most pedig Kristóf sincs. Ha ezt nézem, elég érdekesen alakul a hazai ranglista ezen a távon. De nekem nem ezzel kell foglalkoznom, és nem is foglalkozom most már, bár tény, először nem mondom, hogy jólesett a kialakult helyzet. Mostanra azonban már megtaláltam az új kihívásokat: teher nincs rajtam, csak az a fontos, hogy a legjobbamat nyújtsam a versenyeken – fogalmazott Európa-bajnoki ezüstérmesünk. – Meglátjuk, meddig juthatok így, mindenesetre a februári dohai világbajnokságon azért szeretnék odaérni a legjobbak közé.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik