Úszás: Kenderesiék a Sportdöntőbírósághoz fordultak a doppingügyében

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 16:26
null
Kenderesi Tamásék a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak a doppingügye miatt (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, tavasszal, az országos bajnokság előtt tudatta a közvéleménnyel az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás, hogy azért nem vesz részt az ob-n, mert doppingeljárás alá vonták. A sportoló ügyvédje a Mandinerrel közölte: a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak jogorvoslatért.

 

A Magyar Úszószövetség egyik orvosa, a Kenderesi orvosszakmai védekezését is részben kézben tartó dr. Kováts Tímea korábban arról beszélt, hogy az orvosszakmai expertek véleménye már elegendő a sportolót elmarasztaló ítélet meghozatalához, vagyis az egész eljrás nem igényel kétséget kizáró bizonyítást a régebbi gyakorlattal ellentétben.

Az elmúlt hónapokban nem csak Kenderesi családja és szerettei roppantak bele az ítéletbe és a gyanúsításba, hanem az úszó pályafutása is megrekedt.

Kenderesi dolgát nehezíti, hogy orvosi értelemben teljes bizonyosság nélkül vélelmezik a sportoló bűnösségét, miközben az ártatlanságát kellene bizonyítania, amely szinte – jogi értelemben is – lehetetlen – írja a Mandiner, amely beszélt az úszó ügyvédjével is. Hergenrőder Tamás elmondta, fellebbeztek a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS).

„Jelen pillanatban túl sok információval nem szolgálhatunk, hiszen egy folyamatban lévő eljárásról van szó. Mi, a magunk részéről, ezúttal felperesi pozícióban vagyunk, mi fordultunk a CAS-hoz jogorvoslatért. Eddig a HUNADO határidő-hosszabbításokat kért, legutolsó határidejük szeptember 17-én járt le a válaszadásra, a válasziratot végül az erre irányuló kifejezett kérésünk után 2023. szeptember 19-én kaptuk meg” – mondja Kenderesi Tamás ügyvédje.

A lap azt írja, a CAS-nál korábban folyamatban lévő eljárásokat jól ismerő jogi szakemberek véleménye szerint nehéz és nagy anyagi terheket, tízmilliós nagyságrendű kiadásokat jelentő eljárás vár Kenderesiékre, s annyit tudni, hogy az ügy ezen fázisában a CAS az eljárási költségek fele-fele arányú viselésére kötelezte a peres feleket.

„Ami az eljárás menetét illeti, mindegyik fél – hiszen ez egy választottbírósági fórum –, választ magának egy bírót, majd a CAS elnöke kijelöl egy harmadik bírót, így a háromfős választottbírói tanács fog dönteni Tamás ügyében” – magyarázza dr. Hergenrőder Tamás.

„Itt is volt egy érdekes körülmény, amelyről egyelőre nincs felhatalmazásom, hogy beszéljek,
de amikor lezárul az eljárás, talán ezt is megoszthatjuk a Tamás sorsáért aggódókkal, mert remélem, azt senki nem felejti el, hogy ez nem csupán egy drága jogi eljárás, itt emberi sorsokról van szó, mi több, egy egész család szenvedi meg azt, ahogy ellehetetlenítik egy sikeres sportoló életét. Roppant kemény tanulságokat tartogat majd ez a történet, ha a végére érünk”
– fűzi hozzá a jogi szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik