Úszás: Kenderesiék cáfolják Tiszeker Ágnes nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
2023.04.21. 11:48
null
Kenderesi Tamásék cáfolják Tiszeker Ágnes nyilatkozatát (Fotó: Nemzeti Sport)
Mint beszámoltunk róla, azért nem indulhatott a szerdán kezdődött kaposvári úszó országos bajnokságon az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, mert doppingeljárást kezdeményeztek vele szemben. A sportoló az ügyről hivatalos közleményt adott ki, amely Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője szerint tele van ellentmondásokkal, ám most Kenderesi Tamásék cáfolták meg Tiszeker kijelentéseit.

Mint ismert, Kenderesi Tamás szerdán közölte, hogy doppingeljárást kezdeményeztek vele szemben, mert biológiai útlevelét atipikusnak minősítették. Az úszó közleménye után Tiszeker Ágnes többek között arról beszélt, Kenderesi feléget maga mögött minden hidat, pedig a MACS ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakértői fenntartják véleményüket, de kitért arra is, hogy Kenderesi közleménye több ellentmondást tartalmaz.

„Ha a magyarázat, a benyújtott bizonyítékok, az orvosi védekezés világos, egyértelmű és jól dokumentált, akkor a WADA szakértői elfogadják. Ilyenkor azt mondják, hogy nem tartják fenn a doppingvétség gyanúját, de a továbbiakban is figyelik és tesztelik az illetőt. Ilyen magyar versenyzőkkel is megesett már” – mondta Tiszeker, aki szerint ha Kenderesit elmarasztalják, akár négyéves eltiltást is kaphat.

Kenderesi Tamás és családja most közösségi oldalukon cáfolták meg Tiszeker Ágnes ügyben tett nyilatkozatait, melyet változtatás nélkül közlünk.

„Az igazsághoz mindenkinek joga van.
Kenderesi Tamás jogi képviselője tárgyalást kért a dopping-bizottságtól. További bizonyítékok beszerzését is indítványozta, ezek rendelkezésre bocsátása még nem történt meg. Végső védekezését ezek birtokában kívánja megtenni.
Tiszeker Ágnes a médiában egy-két napon belül döntést ígért. Tárgyalás nincs kitűzve, úgy tűnik, e nélkül akarnak dönteni.
Csatoltan küldöm a Magyar Antidopping Csoport Nonprofit Kft vezetője (Dr. Tiszeker Ágnes) által, Kenderesi Tamás dopping-eljárás ügyében tett nyilatkozatainak tényszerű cáfolatát. Ebbe most csak a kettő, konkrét állítására vonatkozó dokumentumokat illesztettem be. Kenderesi írásos sajtónyilatkozatának minden állítására nekem, de Dr. Tiszeker Ágnesnak is rendelkezésére áll minden megerősítő bizonyíték. Nekem érdekemben áll ezeket is a nyilvánosságra hozni, (másoknak nem biztos …) és ha szükségessé válik, meg is teszem. Nem cél botrányt okozni, csak tiszta és átlátható eljárást szeretnék látni az ügyben, mindenféle kamukázás nélkül.
Egy tárgyalás már volt Kenderesi ügyében, amelyről hangfelvétel készült, melynek alapján 31 oldalas jegyzőkönyvet írtak. Sajnos a jegyzőkönyv nem teljes, a szünetben (amikor Kenderesit, az ügyvédjét és a tanúkat kiküldték) elhangzottakat nem tartalmazza. A felvétel bizonyára rendelkezésre áll.
Az ottaniak erősen megkérdőjelezhetnék a bizottság Tiszeker Ágnestól való függetlenségét, kompetenciáját, akár elkötelezettségét is.
Szeretném, ha ez az ügy a tényeknek megfelelően, a magasan kvalifikált magyar szakemberek tudása, lelkiismerete szerint zárulna le. Nem szolgai módon elfogadva a WADA szakértőinek cseppet sem ellentmondásmentes valószínűsítő álláspontját”
– tette közzé Kenderesi Tamás édesanyja, Kenderesiné Szűcs Ibolya.

A bejegyzéshez csatolt képeken azt állítják, a Kenderesi által feltüntetett vérvesztés az előző napi véradását jelenti, az akkreditált osztrák laboratórium viszont már vérátömlesztésként jelölte meg, emellett kitértek a minták szállításának szabályszerű folyamatára, illetve Tiszeker alábbi kijelentésére: „De nem jó ötlet gyakorlatilag megfenyegetni azt a bizottságot, amelyik hamarosan döntést hoz az ügyében.”

„Mivel is? Hogy védekezni próbál jogszerűen? Hogy igazának bizonyítása érdekében el fog menni a végső lehetőségekig? Ezt ki veszi fenyegetésnek? Egy ártatlan ember elszántságát kifejező segélykiáltást annak értelmezni elég szokatlan” – írták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik