Antwerpen helyett Debrecen az úszó-kontinensviadal házigazdája

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.02.16. 13:08
null
A magyar küldöttség ismét hazai pályán versenyezhet az Eb-n (Fotó: MTI, archív)
Címkék
Debrecen rendezi az idei úszó Európa-bajnokságot Antwerpen helyett – tájékoztatta Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke az MTI-t csütörtökön.

A belga város pénzügyi nehézségek miatt lépett vissza, a helyi szervezőbizottság viszont még azt kommunikálta, hogy a kontinensviadalt London rendezheti meg.

Gyárfás Tamás azt követően számolt be a sportdiplomáciai sikerről, hogy az AP amerikai hírügynökség is kiadta: Antwerpen lemondása nyomán London lépett elő a május 17. és 26. közötti időpontra tervezett Eb házigazdájának.

90 MILLIÓS TÁMOGATÁS

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) elvi támogatása mellett anyagi támogatást is biztosít, azért hogy Magyarország rendezhesse meg a 2012. évi Úszó Európa-bajnokságot. A minisztériumezen szándékáról a tárca sportpolitikáért felelős államtitkára, Czene Attila ma levélben adott tájékoztatást az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnökének, Nory Kruchtennek.

A 150 ezer eurónyi jogdíj támogatása mellett a NEFMI az Eb szervezési költségeihez is hozzájárul. A 2012. évi úszó Európa-bajnokság megrendezéséhez a licence-díjjal együtt az állami támogatás teljes összege 90 millió forint lesz.

„Bár az AP világgá röpítette, hogy Londoné a 31. úszó Eb, a végső döntés mást igazolt: a LEN választása Debrecenre esett” –nyilatkozta.

Gyárfás elmondta, hogy 150 ezer eurós jogdíj fejében jut hozzá a cívisváros a rendezéshez.

Magyarország legutóbb 2010-ben adott otthont úszó kontinensviadalnak, akkor Budapest volt a házigazda. Hazánkban korábban még 1926-ban, 1958-ban és 2006-ban rendeztek úszó Eb-t, ekkor is a főváros adott otthont a viadalnak.

„Az elmúlt napokban hatalmas sportdiplomáciai csatározás indult a gyors megoldás elősegítése érdekében. A rendezőnek normálhelyzetben tekintélyes jogdíjat kell fizetnie a LEN-nek. Köztudott, hogy 2006-ban Budapest 800 ezer, 2010-ben 600 ezer eurót fizetett a jogdíjért, de például a Magyar Vízilabda Szövetség 1 milliós ajánlattal nyerte el a 2014. évi felnőtt vízilabda Eb rendezési jogát” – mondta Gyárfás.

Antwerpennek – tette hozzá a magyar sportdiplomata –, miután lemondott a 2012-es Eb-ről, várhatóan súlyos büntetést kell fizetnie, minek következtében a helyébe lépő olcsóbban elérhette, hogy házigazda legyen.

„London mellett Eindhoven és Torino neve került a kalapba, de Kósa Lajos debreceni polgármesterrel és Czene Attila sportért felelős államtitkárral valóban villámgyorsan sikerült megegyezni, hogy a város - a 2007. évi rendkívül sikeres rövidpályás Eb után - újabb csúcseseménynek adjon otthont, s ezúttal Debrecen gyönyörű fedett uszodájában 50-es medencében találkozzanak Európa legjobb úszói. A kitűnő összhang eredményeként Debrecen megtette ajánlatát: 150 ezer eurót kínált a LEN-nek. A magyarok villámakciója, rendkívüli gyorsasága alapján a LEN mellettünk döntött, ily módon hivatalos, hogy – Debrecen és a sportállamtitkárság pazar helytállása nyomán – 2006 és 2010 után a MÚSZ nyerte el a 2012-es Eb rendezési jogát is” – nyilatkozta Gyárfás Tamás az MTI-nek.

A műugró kontinensviadalt az eredeti terveknek megfelelően Eindhovenben bonyolítják le előzőleg, május 15. és 20. között. Ugyancsak a holland város lesz a házigazdája a korábban Antwerpenbe tervezett szinkronúszó Eb-nek, de ennek az eseménynek még nincs időpontja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik