Tenisz: a magyar válogatottnak nincs szégyenkeznivalója

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.11.30. 09:00
null
Köves Gábor szövetségi kapitány (jobbra) mindenkire büszke volt a csapatból, amelyben a legemlékezetesebb teljesítményt Piros Zsombor nyújtotta (Fotó: Reuters)
Köves Gábor szövetségi kapitány csapata minden tagjára büszke – jó három hónap múlva jöhet a következő erőpróba.

 

Észak-Olaszország heteken át a teniszvilág központja volt. Előbb november 9. és 13. között Milánóban rendezték meg a NextGen-versenyt, vagyis a 21 éven aluliak nem hivatalos világbajnokságát. Aztán következett az ATP évzáró világbajnoksága, immár a torinói Pala Alpitourban november 14-től 21-ig, hogy november 25-től 29-ig ugyanott bonyolítsák le a Davis-kupa világdöntőjének egy részét.

A szervezésben volt némi olaszos lazaság, ugyanakkor a média képviselőit nagyszerűen kiszolgálták, annak is meg kellett jelennie a sajtó képviselői előtt, akit 6:2, 6:0-ra elvertek, mint szegény John Isnert (Jannik Sinner volt az „elkövető”), de a 36 éves veterán becsületesen állta a sarat, nem sablonválaszokat adott, noha azt a kellemetlen kérdést is megkapta, hogy verték-e már el ennyire, mire azt felelte, hogy legjobb tudása szerint nem. Az ő szöges ellentéte a szintén amerikai Reilly Opelka volt, aki nagyjából öt szóban felelt arra a három kérdésre, amit kapott, aztán mint aki jól végezte a dolgát, kivonult a teremből.

Szombaton a mieink és az ausztrálok maratoni ütközete miatt nagyon elhúzódott az Olaszország–Kolumbia összecsapás, ráadásul az eleve éjfél után kezdődött tét nélküli párosmérkőzésen Sinner és Fabio Fognini több mint két és fél órán át bajlódtak Juan Sebastián Caballal és Robert Farahhal, hogy a végén döntő szettes tiebreakben maradjanak alul. Nos, a dél-amerikai kettős és szövetségi kapitánya sajtótájékoztatója nagyjából vasárnap hajnali negyed négykor kezdődött...

Telt ház egyszer sem volt, a maszkhasználatot értelemszerűen megkövetelték mindenkitől, ebben nem is volt hiba. A hangulatba és a körítésbe sem lehetett belekötni, igazán nagyszabású eseményt hoztak tető alá az olaszok, igaz, most már elég gyakorlottnak számítanak ebben.

Magyar szempontból leginkább Piros Zsombor volt az, aki emlékezetes momentumokat hagyott maga uán: mint azt talán mindenki tudja, szombaton John Millmant győzte le, aztán háromszettes párosmérkőzést vívott, majd vasárnap felülmúlta a korábbi Grand Slam-győztes Marin Cilicet is, mindkét sikerét játszmahátrányból fordítva érte el, vagyis alaposan kitett magáért, noha fizikailag rendre a határait feszegette.

„A csoportellenfeleink legalább egy nap pihenővel játszottak, nekünk egymást követő napokon kellett, ami elég nagy hátrány – mutatott rá Köves Gábor szövetségi kapitány. – Zsombi meglepetésgyőzelme után közel voltunk ahhoz, hogy megverjük az ausztrálokat, Fucsovics Márton mindent kiadott magából, olyannyira, hogy másnap nem is tudott pályára lépni. Zsombi aztán elvállalta a párost is, és noha nem voltak összeszokva Marozsán Fábiánnal, nem volt reális esélyük a sikerre, szépen helytálltak. Vasárnap Fábi kezdett, egyénit játszani újoncként nem könnyű feladat, szoknia kell a miliőt, ezzel együtt van egy kis hiányérzetem. Ha az igazi tudásához közelebbi teljesítményt nyújt, nyerési esélye lett volna, de fogadóként ennél többet kell mutatni, noha engem is meglepett, hogy az ellenfele ennyire jól adogatott.”

Piros Zsombor egyébként a Cilic elleni első szettben nulla háromnál azt mondta Köves mesternek, hogy nulla esélye van – ahhoz képest szépen összeszedte magát, remekül játszott. Hogy a mieink megszerezzék a csoportelsőséget, ahhoz három nullára kellett volna nyerniük, ennek az esélye hamar elúszott, de amúgy sem lett volna egyszerű kivitelezni, hiszen Mate Pavic és Nikola Mektic személyében a világranglista első két helyezettjét vonultatták fel déli szomszédaink párosban. Marozsán Fábián és Nagy Péter ennek ellenére két pontra volt az első szett megnyerésétől, nem csoda, hogy a kapitány mindenkire büszke, és úgy érzi, csapatunk emelt fővel hagyhatta el Torinót.

A folytatásra sem kell sokat várni, minden valószínűség szerint február végén vagy március elején hazai pályán fogadjuk szintén a világdöntőből érkező ellenfelünket a Davis-kupa selejtezőjében, a nyertes kvalifikál a sorozat 2022-es fináléjába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik