Nadal szenzációs: 12-edszer is megnyerte a Roland Garrost!

KLEIN RON (Párizs), KZS (Budapest)KLEIN RON (Párizs), KZS (Budapest)
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 15:03
null
Rafael Nadal csupán két játszmát vesztett el az idei párizsi tornán (Fotó: AFP)
Rafael Nadal négy játszmában (6:3, 5:7, 6:1, 6:1) legyőzte Dominic Thiemet a francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) férfi egyesének vasárnap délutáni döntőjében, így 12. alkalommal is elhódította a párizsi viadal győztesének járó serleget. A címét megvédő spanyol világklasszis mindössze két játszmát veszített el az idei hét párizsi mérkőzése során.

 

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES
DÖNTŐ

Rafael Nadal (spanyol, 2.)–Dominic Thiem (osztrák, 4.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első játszmát hosszú, sokszor látványos, vérbeli „salakos labdamenetek” jellemezték, és örülhettek a Nadal-rajongók, hiszen a spanyol a hetedik gémben elnyerte ellenfele adogatását, és ezzel a fórral rutinosan el is jutott a szettnyerésig (6:3).

A második játszmára rövidültek a labdamenetek, a felek elsősorban a saját szerváik megnyerésére összpontosítottak, és ebben picivel Thiem volt a jobb. Végig az osztrák járt egy lépéssel előrébb, és 6:5-nél megnyerte azt a fogadójátékot, amelyikbe a legtöbb energiát ölte. Thiem nagyszerűen ritörnözött, Nadal fontos pillanatokban megingott, elvesztette adogatását – és Thiem megnyerte a játszmát (5:7).

Hogy pontosan mi miért történt ezt követően, a nyilatkozatokból biztosan megtudjuk, mindenesetre azt láthattuk, hogy az öltözőből visszatérő Nadal mind a saját adogatásai, mind az ellenfél szervagémje során rendkívül pontosan, magabiztosan teniszezik, eredményesen fut fel a hálóhoz, és szinte pillanatok alatt egyértelművé teszi: ezt a játszmát csak ő nyerheti meg. A Novak Djokoviccsal szombatra átnyúló, maratoni hosszúságú elődöntőt vívó, a fináléra egy nappal kevesebbet pihenő Thiem nemcsak testben, hanem mintha lélekben is elgyengült volna; mintha Nadal képében megelevenedni látta volna magával szemben a tenisztörténelmet, és képtelen volt reagálni ellenfele játékára (6:1).

A negyedik játszma elején Thiem összeszedte magát, Nadal két adogatójátékában is bréklabdához jutott, csakhogy egyik lehetőséggel sem tudott élni. Ráadásul közben elbukta a saját szerváit – és 3:0-ról már nem volt visszaút. Csak szépítésre maradt testi és lelki ereje (6:1).

Akárcsak tavaly, az idén is Nadal nyerte meg tehát a két teniszező párizsi döntőjét, és immár 12 diadallal vezeti a Roland Garros-örökranglistáját. Ő az első férfi teniszező, aki egy Grand Slam-versenyt ilyen sokszor meg tudott nyerni. Nem mellesleg ez a 18. Grand Slam-győzelme.

Thiemnek be kellett érnie azzal, hogy nagyszerű párizsi menetelése végén – szemben a tavalyi döntővel – sikerült játszmát nyernie a spanyol teniszfenomén ellen.

Megvan! (Fotó: AFP)
Megvan! (Fotó: AFP)

 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

NEGYEDIK JÁTSZMA

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:6, 1:5 – Nadal adogat

Nadal ásszal kezdett, a következő labdamenet is az övé. Thiem szépít, majd szélesre üti a fonák keresztet. Két mérkőzéslabda. Az osztrák az elsőt hárítja. Nadal ász értékű szervával zárta le a háromórás mérkőzést, 12. alkalommal is megnyerte a Roland Garros férfi egyesét!

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:6, 1:4 – Thiem adogat

Bár Nadal lendületesen megindult a T-vonal felé, a nyomhoz közeledvén biccentett, Thiem szerinte is ásszal kezdte ezt a gémet. Kiélezett, szoros játék kerekedett belőle, de ezt is Nadal nyerte meg. Már csak egy lépés az újabb Roland Garros-győzelem.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:6, 1:3 – Nadal adogat

Thiem megint harcolt, pontot is szerzett, de Nadal nem szerette volna, ha megint szorossá válik a meccs, 15-re hozta a szerváját.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:6, 0:3 – Thiem adogat

Egy gyönyörű fonák egyenes illusztrálta, hogy Nadal nyeregben van, két ász pedig azt, hogy Thiem a látszat ellenére nem adta fel. Az osztrák 0:40-ről gémlabdáig tornázta magát, és a döntő pillanatban kicsikart egy szélest Nadalból. Hat–null nem lesz, egyelőre csak ez a biztos…

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:6, 0:2 – Nadal adogat

Thiem mindent megtett, hogy a még meglévő erejét összekaparva visszanyerje az elveszített szervagémet. Egy hosszú labdamenetet lezáró fonák kereszttel újra bréklabdához jutott, majd – egy gémlabda hárítása után – az alapvonalra helyezett ütésekkel még egyhez. De Nadal ezt is visszaverte, egy tökéletes szerva-röpte játékkal már nála volt az előny, és egy röptével hozta a fordulatos gémet.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:6, 0:1 – Thiem adogat

Elszállt az erő? Nadal viszonylag simán, csupán egy labdamenetet elveszítve nyerte el Thiem adogatását. Azonnal brék, akárcsak az előző, egyoldalúan alakuló játszmában.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:6, 0:0 – Nadal adogat

Nadal két megnyert labdamenettel indított, folytatódni látszott a mészárlás, csakhogy a veszett fejsze után kapkodó Thiem valahogyan elcsípte a fogadás ritmusát. Át tudta venni a labdamenetek irányítását, fonákjai, tenyeresei ültek, és hosszú-hosszú idő után – a közönséget is feltüzelve – bréklabdához jutott. Kihasználnia azonban nem sikerült, Nadal visszaverte az ostromot.

Ekkor már látszott: Nadalt nem lehet megállítani (Fotó: AFP)
Ekkor már látszott: Nadalt nem lehet megállítani (Fotó: AFP)

 

HARMADIK JÁTSZMA

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:5 – Thiem adogat

Nadal felszabadultan folytatta kihívója leckéztetését, és ha mondjuk egy hajszálpontos, védhetetlen keresztfonákra jutott is egy ki nem kényszerített hiba, különösebben nem ostorozta magát, hiszen bízhatott benne, hogy következőre elsül, mondjuk, egy védhetetlen tenyeres. Így is lett. Az első játszmalabdát ki is használta, 24 perc alatt, 6:1-gyel meglett neki a harmadik szett.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 1:4 – Nadal adogat

Az osztráknak ezúttal sem sikerült pontot csinálnia ellenfele adogatásiból, a jól szerváló Nadal egyértelműen uralja ezt a játszmát.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 0:4 – Thiem adogat

Hogy lesz-e bármilyen jelentősége, vagy Nadal egyszerűen rápihent a folytatásra, hamarosan kiderül – mindenesetre Thiem semmire hozta az adogatását, azaz szépített.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 0:3 – Nadal adogat

Nadal megint kiválóan dolgozott a hálónál, egy alávágott röpténél még a hiába a labda után csúszó Thiem is elismerőleg mutatta fel a hüvelykujját. A szervák is bejöttek, így újabb semmire nyert adogatójátékkal lépett közelebb céljához a spanyol.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 0:2 – Thiem adogat

Thiem egy vízfakasztó lecsapással megcsinálta első pontját a szettben, de ez 0:40-nél történt, és nem is bizonyult elegendőnek a szervajáték megvédéséhez: egy rosszul előkészített röptézést Nadal tanárian helyezkedve megkontrázott. Eldőlni látszik a harmadik játszma…

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 0:1 – Nadal adogat

Ziccerig kijátszott labdamenet, az ellenfelet hibázásra kényszerítő rövid fonák – Nadal 30:0-vel kezdte az adogatójátékát. Következett egy Thiemet sarokba szorító kereszttenyeres, egy labdamenettel később egy felkanalazott, befuthatatlan rövidítés. Nadal most megállíthatatlannak tűnik.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 7:5, 0:0 – Thiem adogat

A két szett közötti szünetben Nadal röpke látogatást tett az öltözőben, majd visszatérve mindent megtett, hogy azonnal elvegye Thiem adogatását. Ez nagyon gyorsan sikerült, a második játszma megnyerésének eufóriájában ragadó osztrák labdamenetet sem nyert.

Dominic Thiem a második szettben nem veszített adogatást (Fotó: AFP)
Dominic Thiem a második szettben nem veszített adogatást (Fotó: AFP)

 

MÁSODIK JÁTSZMA

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 6:5 – Nadal adogat

Nadal gyönyörű röptével indított, viszont két outtal folytatta – Thiem kétlabdányira került a játszma megnyeréséhez. Az osztrák, mint egy fal, úgy ritörnözött egészen addig, amíg Nadal tenyerese szélesre nem vágódott. Majd egy újabb hosszú labdamenet végén a fonákja outra! Brék! Thiem 46 perc alatt 7:5-re megnyerte a második játszmát!

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 5:5 – Thiem adogat

Ezúttal az osztrákon volt a sor, hogy módszertani bemutatót tartson fonákütésekből, majd adogatásokból – az egyikhez Nadal hozzá sem tudott nyúlni, a másikat pedig hosszúra ütötte. Thiem semmire nyert adogatójátékkal szorította sarokba a címvédőt.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 5:4 – Nadal adogat

Egy háló, egy out, egy gyönyörű rövidítés, valamint egy zseniális kereszttenyeres – Nadal nagyon könnyedén hozta, megint csak semmire az adogatásait.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 4:4 – Thiem adogat

Thiem meseszép keresztfonákkal érzékeltette, hogy a szerváinál ki az úr, és mivel Nadal hasonló ütése széles lett, majd a spanyol a hálónál is hibázott egy rá nem jellemzőt, ez a gém könnyedén az osztráké lett.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 4:3 – Nadal adogat

Lesz-e végre fogadópont Nadal-adogatásból? Lett rögtön, mert a spanyol fonákja a hálóban kötött ki. De lesz-e brékesély is? Nadal egy röptére jó ütemben fellépve rögtön megkérdőjelezte ezt, és mivel Thiem két fogadást is elrontott, a címvédő gyakorlatilag három könnyű ponttal megvédte szerváját.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 3:3 – Thiem adogat

Thiem tenyeresei kétszer megoldhatatlan feladat elé állították Nadalt, sőt egy felszálló ágban megütött fonák is hibára késztette a spanyolt. Az osztrák egy jól felépített támadással lezárta a gémet.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 3:2 – Nadal adogat

Megint tankönyvekbe illő adogatójáték Nadaltól, ezúttal sem jut pont Thiemnek – sorozatban a harmadik fogadójátékban.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 2:2 – Thiem adogat

Itt sem volt kecmec, Thiem is kézben tartotta az eseményeket, ellentmondást nem tűrően hozta a játékot, főként Nadal – hol kicsit, hol nagyon – pályán kívül landoló labdáinak köszönhetően.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 2:1 – Nadal adogat

Thiem mintha az adogatójátékokra tartalékolna… Vagy Nadal szervája javult fel ennyire? Imponáló, ahogyan a spanyol megint uralta és semmire hozta az adogatásait.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 1:1 – Thiem adogat

Váratlan hiba Nadaltól: egy magas ívben visszaszenvedett Thiem-labdát a hálóba röptézett… Az evvel egyenlítő osztrák egy tökéletes röptével, majd egy ásszal köszönte meg a felkínált esélyt (40:15), és erőre kapva egy játékokkal korábban látott, pazar kereszttenyeressel véget is vetett a gémnek.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 1:0 – Nadal adogat

Először nem jutott pont a fogadónak, Nadal magabiztos játékkal, az eddigi legsimábban hozta az adogatójátékát.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:6, 0:0 – Thiem adogat

Nadal sorozatban négy játékot nyert meg, vajon sikerül-e lefékeznie őt az osztráknak? Átmenetileg (?) sikerült: 40:0-nél a spanyol klasszis is elért egy pontot, de Thiem egy ásszal válaszolt, az első gémet behúzta.

Rafael Nadal magabiztosan nyerte meg az első játszmát (Fotó: AFP)
Rafael Nadal magabiztosan nyerte meg az első játszmát (Fotó: AFP)

 

ELSŐ JÁTSZMA

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:5 – Nadal adogat

Thiem fáradni látszik… Bár a gém első labdamenete az övé lett, Nadal viszonylag könnyedén jutott két játszmalabdához – és a másodikra már nem is volt szüksége, Thiem fonák keresztje nagyon széles lett, a címvédő 56 perc alatt 6:3-ra megnyerte az első játszmát.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:4 – Thiem adogat

Thiem új labdákkal kezdett adogatni, de Nadal jól kontrázta meg a szerváit, egy nem tökéletes rövidítést egy tökéletessel megválaszolva „kegyetlenkedett” egyet, ami elég volt a következő labdamenet megnyeréséhez is – vagyis az újabb brékhez!

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:3 – Nadal adogat

Thiem próbálta tesztelni Nadal fonákját, és bár kapott onnan „visszakézből pofont" is, végül eljutott újra bréklabdáig. Kihasználni nem tudta, viszont egy pimasz rövidítést pimasz átemeléssel megtoldva ő is hárított egy gémlabdát… Aztán egy Nadal-rövidítést elcsípve még egyet. A spanyolnak némi szerencsével egy második szervából sikerült újra gémlabdához jutni, s ha már újra megadatott az esély, egy szédületes fonák egyenessel hozta a mérkőzés eddigi leghosszabb játékát.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 3:2 – Thiem adogat

Amilyen keményen megdolgozott ellenfele adogatásának elvételéért az osztrák, olyan „könnyen” került szinte ledolgozhatatlan hátrányba a saját szervájánál (0:40). Egy pontra még futotta, aztán a hátrány ténylegesen ledolgozhatatlanná vált – Nadal rövid tenyerese véget vetett a gémnek. Itt az első Nadal-brék!

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 2:2 – Nadal adogat

A címvédő hidegvérűen futtatta kihívóját az alapvonalon, aki rendre bele-bele is hibázott. Igaz, Nadal türelme sem tartott ki kellően sokáig (30:30). Következett egy váratlanul hosszú, de látványos röptecsata, amelynek végén az alapvonal közelébe visszatáncoló Thiem egy tenyeres kereszttel bréklabdához jutott. Sőt a következő labdamenetben is képes volt átvenni az irányítást, és noha Nadal visszaszenvedett egy újabb végzetesnek szánt tenyerest, a labda kézre jött Thiemnek – itt az első brék!

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 1:2 – Thiem adogat

Thiem gyönyörű rövidítéssel kezd, Nadal el sem indul rá. Bár Nadalnak volt egy pontot hozó remek fonák keresztje, háromszor is hosszút-széleset ütött, így Thiem 15-re hozta az adogatását.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 1:1 – Nadal adogat

Az esélyesebb, pihentebb, taktikailag is tökéletesen felkészült Nadal hibákba kergette ellenfelét, azonban 40:0 után Thiem ritörnjei feljavultak, a következő két labdamenet az övé lett, sőt Nadal elrontott egy rövidítést – egyenlő! Thiem lohol, fut, feszül a vonalak mellé helyezett labdák után, de Nadal kegyetlen, a következő rövidítése ül, majd a spanyol bever egy ászt is.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 0:1 – Thiem adogat

Az osztrák kettős hibával kezdi adogatójátékát, de aztán egy tenyerest tökéletesen vág a vonal mellé (15:15). A harmadik pont is Thiemé, csakhogy a következő labdamenet, az eddigi legszebb, Nadalé, aki befutott egy rövidítést, majd pazarul visszapöttyintette a labdát. Ez nem hatotta meg Thiemet, magabiztos játékkal hozta a gémet.

Thiem (osztrák, 4.)–Nadal (spanyol, 2.) 0:0 – Nadal adogat

Az első adogatás pontot hoz a címvédőnek, de a második után Nadal hibázik (15:15). A nézőtér nehezen alkalmazkodik az etiketthez, a spanyol kénytelen hosszan kivárni két adogatása között, aztán hiába lett csend, szélesre üt (15:30). De az osztrák keze is remeg, háromszor pályán kívülre üti a labdát, az első gém így Nadalé.

A kezdés előtt: Dominic Thiem (balra) és Rafael Nadal (Fotó: AFP)
A kezdés előtt: Dominic Thiem (balra) és Rafael Nadal (Fotó: AFP)

 

Nem a férfi egyes döntője a vasárnapi program egyetlen eseménye: mint beszámoltunk róla, Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic 70 perc alatt, két játszmában (6:2, 6:3) legyőzte a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj kettőst a női páros fináléjában, így a tavalyi Australian Open megnyerése után a második közös Grand Slam-győzelmüket ünnepelhetik. A mérkőzésről ide kattintva olvashatnak.

A FÉRFIAK FINÁLÉJA ELÉ

• A 33 esztendős Rafael Nadal a 12. Roland Garros-döntőjében lép salakra; az eddigieket (2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018) mind megnyerte, ezzel toronymagasan vezeti a verseny örökranglistáját. Mögötte a francia Max Decugis következik, aki nyolcszor (1903–1914) nyert az amatőr érában, majd az open éra svéd klasszisa, Björn Borg következik hat elsőséggel (1974–1981).

• Nadalnak ez a 26. Grand Slam-fináléja: az eddigi 25-ból 17-et megnyert, nyolcat elveszített. A legutóbbi alkalom, az idei Australian Open döntője nem hozott szerencsét neki, három játszmában kikapott Novak Djokovicstól.

• Nadal az első férfi teniszező, aki ugyanazon a Grand Slam-versenyen ilyen sokszor (12) eljut a döntőig. A hölgyeknél az ausztrál Margaret Court (Australian Open) és a csehszlovák-amerikai Martina Navratilova (Wimbledon) csinálta meg ugyanezt.

• A legutóbbi 77, salakon vívott mérkőzése közül Nadal csupán ötöt veszített el, csakhogy az ötből hármon éppen a 25 éves Dominic Thiem volt az ellenfele. A korábbi egyetlen idei mérkőzésüket is Thiem nyerte meg 6:4, 6:4-re az áprilisi, barcelonai salakpályás torna elődöntőjében – aztán az osztrák a finálét is behúzta

A két teniszező eddig 12-szer találkozott egymással (11-szer salakon): Nadal nyolc, Thiem négy győzelmet aratott. Az egyetlen nem salakpályás meccsüket a tavalyi US Open negyeddöntőjében vívták, Nadal öt szettben győzött. 2016 óta Nadal 6–4-re vezet, az utóbbi hat találkozójuk mérlege viszont már 3–3.

Thiem pályafutása második Grand Slam-döntőjében lép pályára. Az első a tavalyi Roland Garros-finálé volt, akkor Nadal három játszmában (4:6, 3:6, 2:6) legyőzte. A francia bajnokság eddigi egyetlen osztrák férfi győztese Thomas Muster, aki az 1995-ös döntőben az amerikai Michael Changet múlta felül.

• A megelőző 14 férfi Roland Garros-döntőből csak egyet nem korunk nagy hármasa, a Nadal, Federer, Djokovics trió tagjai nyertek meg: 2015-ben a svájci Stan Wawrinka győzött, a fináléban Djokovicsot verve.

ÚT A DÖNTŐIG
DOMINIC THIEM (osztrák, 4.)
RAFAEL NADAL (spanyol, 2.)
1. FORDULÓ
Paul (amerikai) 6:4, 4:6, 7:6, 6:2Hanfmann (német) 6:2, 6:1, 6:3
2. FORDULÓ
Bublik (kazah) 6:3, 6:7, 6:3, 7:5Maden (német) 6:1, 6:2, 6:4
3. FORDULÓ
Cuevas (uruguayi) 6:4, 4:6, 6:2, 7:5Goffin (belga, 27.)
6:1, 6:3, 4:6, 6:3
NYOLCADDÖNTŐ
Monfils (francia, 14.) 6:4, 6:4, 6:2Londero (argentin) 6:2, 6:3, 6:3
NEGYEDDÖNTŐ
Hacsanov (orosz, 10.) 6:2, 6:4, 6:2Nisikori (japán, 7.) 6:1, 6:1, 6:3
ELŐDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)
6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5
Federer (svájci, 3.) 6:3, 6:4, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik