Babos Tímea és Kristina Mladenovic Párizs új páros bajnoknői!

KLEIN RON (Párizs), KTI (Budapest)KLEIN RON (Párizs), KTI (Budapest)
Vágólapra másolva!
2019.06.09. 11:23
Babos Tímea és Kristina Mladenovic második közös Grand Slam-győzelmüket ünnepelhették, miután a tavalyi Australian Open után az idén a Roland Garroson nyertek: a Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj ellen 70 perc alatt 6:2, 6:3 lett a végeredmény.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj (kínai) 6:2, 6:3ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Tuan Jing-jing, Cseng Szaj-szaj (kínai) 6:2, 6:3

ÖSSZEFOGLALÓ

Az MTK teniszezője már a vasárnapi finálé előtt rekordot döntött, hiszen ő az első magyar, aki a felnőttek és a juniorok között is mind a négy Grand Slam-versenyen játszhatott finálét. A hétfőtől a műfajban világranglista-2. Babos – az első egyébként Mladenovic lesz – 1986 óta az első teniszezőnk, aki döntőzött Párizsban a felnőttek között: akkor Temesvári Andrea a legendás Martina Navratilovával győzött.

A másodikként kiemelt magyar–francia duónak ez volt sorozatban a harmadik Grand Slam-fináléja, és bár a US Openen és az Australian Openen nem Babosék szerezték meg a bajnoknak járó trófeát, a Roland Garroson már legyőzhetetlennek bizonyultak.

A kínai riválisok persze nem könnyítették meg a dolgukat, de nem is várhattunk mást: Tuanék a torna meglepetéspárosaként jutottak el idáig, búcsúztatták többek között a 4., a 9., valamint a 15. kiemeltet is. Éppen Tuan volt az első, aki elveszítette az adogatójátékát, és miután Mladenovic magabiztosan, semmire hozta a sajátját, 5:2-vel ültek le pihenni a párosok. Sőt, néhány perccel később Babos gyönyörű elütésének hála Csang szervagémét is sikerült elvenni, így 33 perc alatt 6:2-vel lett meg az első játszma.

A magyar teniszező a nyolcadik GS-tornadöntőjén a második győzelmét érte el – ezúttal is Mladenovic oldalán (Fotó: AFP)
A magyar teniszező a nyolcadik GS-tornadöntőjén a második győzelmét érte el – ezúttal is Mladenovic oldalán (Fotó: AFP)

A második szett is nagyszerűen indult, hiszen Tuan adogatásánál összejött az újabb brék, többek között egy remek Babos-lecsapással – kár, hogy a következő játékban Mladenovic semmire veszítette el a szerváját. Nagy gondot azért ez sem jelentett, mert a magyar–francia páros fogadóként továbbra is kiválóan teljesített, Csang adogatásánál megint brékelni tudott, és ezt az előnyt már sikerült is megtartani (6:2, 4:1).

A következő játékban is volt Baboséknak két brék- és gyakorlatilag meccslabdájuk, ám a kínaiak szépíteni tudtak. Fordítani viszont nem, mert előbb Mladenovic, aztán a döntő megkoronázásaként Babos maradt hibátlan adogatóként, így alakult ki a 6:2, 6:3-as végeredmény.

Babos Tímea tehát pályafutása nyolcadik Grand Slam-döntőjéből (ebből kettő vegyes páros) a második győzelmét ünnepelhette, míg Kristina Mladenovicnak ez a harmadik diadala – és még mindig csupán 26 esztendősek!

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Babos Tímea
és Kristina Mladenovic 70 perc alatt fejezte be a döntőt; ezzel a 2018-as Australian Open után a második GS-győzelmét érte el a magyar, francia páros!

2. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Most már tényleg be lehet fejezni!
Babos szervája jó, majd Mladenovic röptéje hajszál pontos, 15 semmi. A következő labdából egyenlítenek a kínaiak, de Tuan röptéje nem elég pontos, Mladenovic belekap a hálónál és beüti az újabb pontot, 30:15. 40:30-nál, egy újabb testre küldött Babos-szervából megvan a meccslabda! Babos fonákja az alapvonalon pattan, Cseng viszont szenzációs nyerőt üt. A következő labdamenetnél viszont Tuan elhibázza, újabb meccslabda! És ez már benn van! 6:2, 6:3!

Megvan a Roland Garros-győzelem Baboséknak!


8. JÁTÉK – CSENG ADOGAT

A Roland Garros-győzelemért fogadnak Babosék.
Az első pont Tuanéké, majd Babos olvassa jól, hogy hová jöhet Cseng lecsapása, nagyot ment, Tuan pedig elrontja a ritörnt, 15:15. Babos helyezkedik jól a hálónál, de elrontja a röpte végét, 30:15. Mladenovic hibázza el a fonákot, 40:15. Lehet kell majd még adogatni a győzelemért... Sőt, nem csak lehet, Cseng vált jól és a bal sarokba húzza a labdát, Mladenovicnak esélye sincs odaérni. 6:2, 5:3.

7. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Tuan ritörnje rövid, Mladenovic magabiztosan üti be, 15 semmi. Babos teszi át a labdát a hálónál, Cseng próbálja beemelni mögé és Mladenovic mögé a labdát, de hosszú, 30 semmi. Mladenovic szervája után Tuan bombáz a hálóba, 40 semmi. És egy remek kereszttel meg is van az újabb játék, 6:2, 5:2! Egy brékkel máris be lehet fejezni!

6. JÁTÉK – TUAN ADOGAT

15:15-nél Mladenovic jön előre agresszíven a hálóhoz és üti be a labdát a két kínai közé, 15:30. Gyorsan egyenlítenek Tuanék, de jó Mladenovic röptéje, újabb bréklabda. Tuan szervája jó, Mladenovic elmegy keresztbe, megpróbál egy leütést, de a labda túl magas, nem sikerül beütni. Egy jó ritörnnel újra bréklabdához jutnak Babosék, Timi labdája viszont csak első ránézésre csípi a vonalat a jobb saroknál, sajnos nincs benn. Ezt is hárítják a kínaiak, majd két hibát kihasználva a kínaiak behúzzák a játékot: 6:2, 4:2.

5. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

A kínaiak megint jól fogadnak, zsinórban az ötödik, majd a hatodik labdát hozzák így. A hetedik viszont nincs meg, 15:30. Cseng hozza ziccerbe Mladenovicot egy rövid, magas labdával, a francia pedig magabiztosan oldja meg a lecsapást, 30:30. Babos helyezi remekül a következő szervát, a kínai valahova a lelátóra tudja csak ütni a felpattanó labdát, 40:30, majd innen hozzák is a gémet Babosék! 6:2, 4:1.

4. JÁTÉK – CSENG ADOGAT

Semmi 15-nél Babos gondolja túl a helyzetét, egy nem túl nehéz labdát hibáz el, 15:15. Mladenovic emeli át az előre lépő Csenget, 15:30. Tuan üti be erőből a labdát Babosék közé, kegyetlen lecsapás volt, 30 egál. Mladenovic vágja rá erőből a hálónál helyezkedő Csengre, aki nem tudja lereagálni, 30:40. A következő labda a kínaiaké, viszont Mladenovic ismét jól húzza rá Csengre, aki közvetlen közelről a hálóba üti, bréklabda. Cseng tenyerese a hálóban végzi, újabb brék, 6:2, 3:1,

3. JÁTÉKMLADENOVIC ADOGAT

Három bréklabdához jutnak a kínaiak, Mladenovic a kulcsfontosságú szervát is elrontja elsőre, majd az ismétlés sem a legjobb. Semmi 45-tel rögvest el is veszik Mladenovic adogatását Csengék, 6:2, 2:1. Ez a játék villámgyorsan ment el...

2. JÁTÉK – TUAN ADOGAT

Tuanék korábbi felszabadultságának már nyoma sincs. Két adogatást is rosszul oldanak meg a kínaiak, majd Mladenovic húzza rá a falra a labdát, de Tuan hosszúra üti, semmi 40. Az első bréklabdát hárítja Cseng, az egész meccsen ez az első, ami Baboséknak nem jön össze... másodjára Mladernovic viszont megoldja egy ritörnnel, 6:2, 2:0.

1. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babos remekül adogat, 40 semmire ellépnek Mladenoviccsal. A kínaiak hiába próbálkoznak, Babos a hálónál háromszor is visszaadja a labdát, majd Mladenovic hozza magabiztosan a leütését, 45 semmi. 6:2, 1:0.

1. JÁTSZMA

8. JÁTÉK – CSENG ADOGAT

Az első pont a kínaiaké, utána Babos fogad nagyon jól, Cseng próbál keresztezni, de beleüti a hálóba, 15:15. Babos a következőt viszont hosszúra üti, 30:15. Csakhogy egy bravúros kereszttel, Tuannak esélyt sem adva 30:30-ra módosítsa az állást. Mladenovic végre nem erőből, hanem taktikusan, Csenget kimozgatva old meg egy pontot, szettlabda! Cseng az elsőt a hálóba üti, Babos pedig egy fonák nyerővel lezárja a játszmát! 6:2.

7. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Az iménti brék jót tett Mladenovicnak, remekül hozza az első szerváit, 40 semmire ellép a magyar–francia páros. Ez is megvan. Semmire hozzák a játékot Babosék! Még egy játék kell és megvan a szettelőny! 5:2.

6. JÁTÉK – TUAN ADOGAT

A kínaiak 83 százalékban hozzák első adogatásból a pontokat. A másik oldalon Mladenovic újra és újra túl agresszív akar lenni, hiába semmi 15, Tuanék fordítanak. 30:30 után Mladenovic fonákja pontatlan, Tuan viszont elrontja az első szervát, majd Babos mozgatja ki Tuant jól és üti be a pontot, 40:40. Babosék kiharcolják az első bréklabdájukat a meccsen, Mladenovic pedig a hálónál meg is szerzi a játékot érő pontot. 4:2!

5. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babos nyit remekül és csinál szép pontot, majd Mladenovic erőből lecsapja, Tuannak esélye sincs, 30 semmi. A francia a következő labdát viszont elhibázza, 30:15; majd ismét Mladenovic fejezné be, de centikkel hosszabb a röptéje a kelleténél, 30:30. A következő pontot viszont megcsinálja, precíz lecsapással 40:30, majd egy röptével meg van a harmadik nyert játék is! 3:2.

4. JÁTÉK – CSENG ADOGAT

Cseng magabiztosan adogat, kifejezetten felszabadultnak látszik, 30 semmire el is lépnek a kínaiak. Mladenovic akar rágyorsítani, de kiüti a pályáról, 45:15-tel Csengéké a játék 2:2.

3. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Az első játéknál jóval szorosabb ez az adogatás, 30:15-nél Babos tehetne nagy lépést a megnyerése felé, de közvetlen közelről a hálóba üti a labdát, hiába voltak vert helyzetben a kínaiak. Mladenovic remekül szervál viszont, 40:30. Röptecsata, Babos kezében a lehetőség, de pontatlan a lecsapás, 40:40. Tuan helyezi nyomás alá Mladenovicot, Cseng pedig a hálónál befejezi. Bréklabda. Mladenovic tenyeresére viszont nincs válasza Tuannak, ezzel a magyar-francia páros hárítja. Babos viszont megint hibázik, újabb bréklabda Tuanéknál. Tuan viszont a hálóba üti, – szerencsére – megint nem élnek vele. Mladenovic akarja túl erősen befejezni, kiüti a labdát a pályáról, harmadszor is bréklabdához jutnak Csengék – s harmadszor is elhibázzák. Tuan üt egy egyeneset, egyenesen Babos ütőjére, előny itt. És a befejezés is megvan, nehezen, de 2:1.

2. JÁTÉK – TUAN ADOGAT

A kínaiak hamar elhúznak 30 semmire, majd Mladenovic szépít, de ennél több nincs a labdamenetben, 45:15-re hozza az első adogatását a Tuan, Cseng duó. 1:1

1. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

KEZDÜNK!
Az első pont egy szép tenyeressel Baboséké, 15:0. A kínai páros a folytatásban sem jelent komoly akadályt, egy ásszal 40:0. Be is lehetne fejezni, Tuan Jing-Jing jól nyúl bele egy keresztlabdába 40:15. Egy könnyed röptével viszont befejezi a Babos, Mladenovic páros. 1:0!

ELŐZMÉNYEK

Múlt hét pénteken, késő délután kiderült, hogy a visszalépések miatt változott a női egyes sorsolása a Roland Garroson. Az egyik szerencsés vesztes éppen Babos lett, így a selejtező 3. fordulójában elszenvedett vereség ellenére főtáblás lett a szezon második Grand Slam-versenyén.

Nem tudott azonban élni a szerencséjével a magyar lány, miután három szettben 102 perc alatt kikapott és másodszor is búcsúzott az egyesben.

Babos vegyespárosban is indult Fucsovics Márton oldalán, itt az első fordulóban másfél óra alatt sikerült a továbbjutást kiharcolni, ám a második már a végállomást jelentette számára, miután két szettben vereségetszenvedett a magyar páros a kínai, ausztrál Csang Suaj, John Peers duótól.

A női párosok versenyében már jobban ment a második kiemelt Babos, Mladenovic párosnak, az első két forduló két könnyebb, kétjátszmás sikere után a harmadik fordulóban, majd a negyeddöntőben is szetthátrányból fordítva győztek és jutottak az elődöntőbe, ahol két sima szettben múlták felül a belga Elise Mertens és a fehérorosz Arina Szabalenka alkotta párost.

Babos Tímea felnőttpályafutása során összességében a nyolcadik alkalommal jutott döntőbe Grand Slam-tornán. Eddig ötször női párosban – kétszer Wimbledonban és az Australian Openen, egyszer a US Openen – és kétszer vegyes párosban – egyszer Wimbledonban és egyszer az Australian Openen – , került döntőbe, ám csak a tavalyi melbourne-i döntőt tudta megnyerni.

Babosék, függetlenül a döntő eredményétől, hétfőtől ismét világelsők lesznek a páros ranglistán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik