MTI 2017.09.12 14:43 Frissítve: 2017.09.12 14:55

Davis-kupa: Le lehet győzni esélyesebb csapatot is – Köves

Köves Gábor szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott játékosai önbizalommal telve várják a péntektől vasárnapig tartó, oroszok elleni Davis-kupa-párharcot, melynek tétje a világcsoportba jutás.

 

A szakember a háromnapos esemény helyszínén, a Kopaszi-gáton tartott keddi hivatalos csapatbemutatón úgy fogalmazott, azt szeretné, hogy minden játékosa a legjobbját nyújtsa.

A szlovákok elleni párharcban bebizonyosodott, hogy esélyesebb csapatot is le lehet győzni" – mondta Köves Gábor. Hozzátette, reméli, az adódó lehetőségeket ki tudják majd használni.

„Azt szeretném, ha nem érvényesülne a papírforma, amit a világranglista mutat" – fogalmazott a kapitány, aki nagy csatára számít a hétvégén.

Az MTI kérdésére, miszerint miért ezt a négy játékost válogatta most be a keretbe, úgy reagált, szeretett volna a párosra és az egyénire is egy-egy tartalékot.

„Borsos Gábor kétszázban van a párosok ranglistáján, Piros Zsombor pedig sokat lépett előre ebben az évben, ezért választottam őket" – fogalmazott a kapitány.

A jelenlegi első számú magyar játékos, Fucsovics Márton elmondta, a múlt heti genovai challengertorna elődöntőjében összeszedett bokasérülése nem komoly, százszázalékos állapotban várja a hétvégét.

„Egyelőre nagyon nehezek a labdák, remélem, hétvégére jobb, szárazabb lesz az idő, mert az kedvezne a játékomnak – nyilatkozta Fucsovics, aki kétnapos pihenő után kedd reggel már együtt edzett a csapattal. – Remélem, minél többen kilátogatnak majd a helyszínre, mert úgy érzem, van esélyünk nyerni."

Balázs Attila, az együttes másik top 200-as teniszezője szerint Andrej Rubljov játéka fekszik neki, nem véletlen, hogy idén egyszer már legyőzte az oroszt. Elmondása szerint a fizikumon sok fog múlni, ő a maga részéről maratoni meccsekre számít.

Az idei Australian Open juniorbajnoka, Piros Zsombor az utóbbi hetekben két ITF-tornán is a döntőig menetelt, így több mint kétszáz helyet javított a világranglistán. Mint elmondta, már az is megtisztelő számára, hogy itt lehet a csapatban, s azt reméli, Fucsovicsnak és Balázs Attilának is jól fog menni a játék, így nem kell majd pályára lépnie.

Az oroszok részéről az idei US Openen negyeddöntős, a világranglistán 37. Andrej Rubljov úgy fogalmazott, Balázs Attilát és Fucsovics Mártont is ismeri, és izgatottan várja a hétvégi összecsapásokat. A helyszínnel kapcsolatban minden vendégjátékos azt mondta, a pálya jó minőségű, a szervezők igyekeznek ideális körülményeket teremteni számukra, így nekik csak az edzéssel és a játékkal kell foglalkozniuk.

Kiemelték, az elmúlt hónapokban javarészt kemény pályás viadalokon szerepeltek, csak a legutóbbi néhány napban edzettek salakon, de abban bíznak, hogy ez nem fog hátrányt jelenteni számukra.

A csapat korelnöke, a 37 éves Konsztantyin Kravcsuk szerint ha ezen a hétvégén győznek, ezzel a fiatal csapattal a következő Davis-kupa-szezonban sokáig menetelhetnek a világcsoportban. Kijelentette, nyerni jöttek Budapestre.

A péntektől vasárnapig tartó összecsapáson a magyar válogatottat Fucsovics Márton (113.), Balázs Attila (164.), a junior Grand Slam-bajnok Piros Zsombor (677.) és Borsos Gábor (902.) alkotja, míg az oroszokét Karen Hacsanov (32.), Andrej Rubljov (37.), Danyiil Medvegyev (61.) és Konsztantyin Kravcsuk (169.).

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3–1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek be a rájátszásba.

A sorsolást csütörtökön 11 órától tartják.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.10 22:51:34

Tenisz IGLÓI-NAGY ISTVÁN

ALAPVONAL. Azt gondolom, a kérdésre adandó válasz ott dől el, hogy az ismert közszereplők, legyenek azok sportolók, művészek, üzletemberek, milyen arcukat mutatják a médiamentes időkben, amikor az emberség valóban az emberről szól, nem a sajtó- megjelenésről.

2018.02.07 15:07:45

Tenisz nemzetisport.hu

Bár úgy tervezte, itthon megünnepli a Grand Slam-győzelmet, ez az idő rövidsége miatt még várat magára.

2018.02.05 16:02:33

Tenisz nemzetisport.hu

A képek tanúsága alapján Tom Bradyék hatodik sikeréért szorítottak a fiatalok.

2018.02.04 23:37:31

Tenisz MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A fontos, hogy csapatunk van – pályán és pályán kívül együtt van a társaság.

2018.02.04 16:28:35

Tenisz nemzetisport.hu

Győzelemmel zárta az elveszített belgiumi Dk-párharcot a magyar teniszválogatott.