Parádé! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.28. 00:26

A legjobb magyar teniszező, Marozsán Fábián a ranglista tizedik helyezettjét, az ausztrál Alex de Minaurt győzte le az ezres kategóriájú tornán Miamiban, karrierje negyedik mestertornáján második alkalommal került a negyeddöntőbe. De Minaurt tavaly Sanghajban is megverte, Indian Wellsben is sikerült eljutnia a nyolcaddöntőig – ott a spanyol Carlos Alcaraz állította meg, akit 2023-ban Rómában legyőzött –, az eredményeivel a 38. helyre katapultálta magát az élő rangsorban. Marozsán Miamiban úgy lépegetett előre, hogy legyőzte – mit legyőzte, lelépte – a ranglista-7. dán Holger Runét, s másnap a 45. ausztrál Alexei Popyrint búcsúztatta. Szinte biztos a párizsi olimpiai részvétele, továbbá csupán nyolchelynyire áll az év elején megcélzott top 30-tól.

A 24 éves Marozsán Fábián 17 meccset játszott ezres tornákon, 14 alkalommal győztesként jött le a pályáról, ez 82.3 százalékos teljesítmény. Ehhez hasonlót a spanyol Rafael Nadal és a szerb Novak Djokovics mondhat magáénak azok közül, akik legalább tíz találkozót játszottak ilyen szintű tornán – más kérdés, hogy a sportág két legendája Marozsánnál jóval több viadalon vett részt.

Elsőre talán furcsán hangzik, de a tenisz leginkább mentális sport. Jó, remek fizikum szükséges – melyik sporthoz nem? –, nem árt, ha az ember nem töri a labdát, jó keze van, de leginkább a mérkőzésen belüli hullámzás túlélése a legnagyobb feladat, ehhez pedig igencsak erős lélek kell. Hogy Marozsán nincs híján ennek, bizonyítja, hogy a nagy versenyek hangulata nem nyomasztja, hanem feldobja. Onnan „fentről” – 191 centi magas – jól szervál, bár ezen lehetne még javítani, tökéletesen ejt, szinte nincs a rövidítésre utaló mozdulata, és már kettőt is pattan a labda odaát – vagy az ellenfél el sem indul érte, mint ahogyan Rune ellen is láthattuk. Korábban nagy általánosságban a magyar teniszezőknek nem volt úgynevezett nyerő ütésük, nos, Marozsán ezen a téren is különbözni látszik. Ám a legfontosabb, hogy képes megvalósítani a svájci Roger Federer tanácsát: nem jön ki a sodrából.

Ha már Federer, Djokovics és Nadal: a szerbet leszámítva nincsen a mezőnyben verhetetlen teniszező, talán Alcaraz és az olasz Jannik Sinner sorolható még ide, az orosz Danyiil Medvegyev, honfitársa, Andrej Rub­ljov, a német Alexander Zverev, Rune, a norvég Casper Ruud, a lengyel Hubert Hurkacz és De Minaur tülekszik az első tízben. Négy „nagyvadat” Fábi már leterített.

A négy közé jutásért jöhet Zverev.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik