A férfi és a női világranglistán is küszöbön áll az őrségváltás

Vágólapra másolva!
2008.08.01. 08:29
A hatalmas termetű Ivo Karlovic felmutatta a stoptáblát Roger Federernek a cincinnati mestertornán, közben a montreali Rogers Cup-on a női világelső, Ana Ivanovics is elköszönt, miután három játszmában verte a korábban Czink Melindát is legyőző osztrák Paszek. Amennyiben Rafael Nadal nyer Cincinnatiban, Jelena Jankovics pedig döntőbe jut, a férfi és a női világranglistának is új vezetője lesz. Ami azt illeti, Nadal már egy elődöntős szerepléssel is átveszi az elsőséget, legfeljebb az a kérdéses, hogy melyik héten...
Előzhet: Jelena Jankovics már szorosan Ana Ivanovics nyomában van
Fotó: Reuters
Előzhet: Jelena Jankovics már szorosan Ana Ivanovics nyomában van
Előzhet: Jelena Jankovics már szorosan Ana Ivanovics nyomában van
Fotó: Reuters
Előzhet: Jelena Jankovics már szorosan Ana Ivanovics nyomában van

„Rettentően, rettentően csalódott vagyok. Nem is igazán amiatt, hogy elveszthetem az elsőségemet, hanem azért, mert nem tudtam a legjobbamat nyújtani. Végig fájdalmakkal játszottam” – nyilatkozta a Tamira Paszektől elszenvedett vereség után Ana Ivanovics.

Ami azt illeti, a búcsú már érett: az ujjsérüléssel küzdő szerb világelső már a cseh Kvitová ellen is látványosan szenvedett a pályán – igaz, akkor még nyert.

„Nem éreztem éles fájdalmat, de állandóan zavarta a koncentrációmat az ujjam. Nem tudtam a tenyereseknél normálisan fogni az ütőt. Paszek nagyon jó játékos, rájött, hogy mivel lehet megfogni” – kesergett Ivanovics, akinek honfitársa és nagy ellenfele, Jelena Jankovics simán lépett tovább a versenyben maradt utolsó kanadai ellen.

Ivanovicsnál jóval sztoikusabban fogta fel a kiesést Roger Federer: a svájcit a hatalmas termetű horvát Ivo Karlovic verte meg remek csatában a cincinnati mestertornán. A találkozónak „pártatlan” megfigyelője is akadt Rafael Nadal személyében.

„Roger rettenetesen balszerencsés volt a döntő szettben. Ezzel nagyon jó pozícióba kerültem, mert neki mindent meg kell nyernie az olimpiától az US Openig. Igyekszem nem gondolkodni túl sokat, a saját játékomra koncentrálok” – nyilatkozta Nadal, aki Federer veresége után néhány órával 6:4, 7:6-ra legyőzte Tommy Haast.

„Csalódott vagyok, mert egyszer sem tudta elvenni a szervámat. Persze ez Ivo ellen előfordulhat…” – csóválta a fejét Federer, aki karrierje során először vesztett úgy meccset, hogy hozta az összes adogatójátékát.

„Nagyon kemény időszak ez, nagy tornáról nagy tornára utazunk. Várom már az olimpiát és a US Opent. Eddig elég jó idényem van, de ez a két verseny ismét nagyszerűvé teheti az évem. Remélem, meg tudom villantani a tudásom” – reménykedett a svájci (még) világelső.

HATALOMVÁLTÁS

Rafael Nadal három győzelemre van a világelsőségtől: ha megnyeri a Cincinnati mestertornát, 235 hét után letaszítja a trónról Roger Federert. Carlos Moyá és Juan Carlos Ferrero után ő lehet a harmadik spanyol világranglista-vezető. Ha Nadal döntőbe jut, augusztus 11-én lesz világelső, ha elődöntőbe, akkor augusztus 18-án. Ha Nadal kiesik a következő fordulóban, Federer megnyeri az olimpiai aranyat és a spanyol nem éri el a harmadik kört Pekingben, akkor – és csak akkor – világelső marad a svájci.

A nőknél Jelena Jankovicsnak „csak” annyi dolga van, hogy döntőbe jusson Montrealban, és ezzel átvegye a világelsőséget honfitársától, Ana Ivanovicstól.

EREDMÉNYEK

TENISZ MASTERS SERIES, CINCINNATI
3. FORDULÓ
Karlovic (horvát, 16.)–Federer (svájci, 1.) 7:6, 4:6, 7:6
Nadal (spanyol, 2.)–Haas (német) 6:4, 7:6
Djokovics (szerb, 3.)–Seppi (olasz) 6:1, 6:2
Gulbis (lett)–Blake (amerikai, 7.) 6:4, 1:6, 6:3
A. Murray (brit, 8.)–Turszunov (orosz) 6:3, 6:3
N. Lapentti (ecuadori)– Verdasco (spanyol, 10.) 6:3, 7:5
Kohlschreiber (német)–Söderling (svéd) 7:6, 5:7, 7:6
Moyá (spanyol)–Andrejev (orosz) 6:4, 7:6

TENISZ WTA-TORNA, MONTREAL
3. FORDULÓ
Paszek (osztrák)–Ivanovics (szerb, 1.) 6:2, 1:6, 6:2
Jankovics (szerb, 2.)–Dubois (kanadai) 6:3, 6:2
Kuznyecova (orosz, 4.)–de Brito (portugál) 7:5, 2:6, 6:4
Bartoli (francia, 10.)–Csakvetadze (orosz, 6.) 4:6, 7:5, 7:6
Szafina (orosz, 7.)–Schnyder (svájci, 9.) 6:2, 6:2
Azarenka (fehérorosz, 11.)–Razzano (francia) 7:6, 2:0 fa.
Cibulková (szlovák)–Petrova (orosz, 12.) 7:6, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik