Téli olimpia: eddig azt hittük, az arany, az ezüst és a bronz a legfontosabb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.12. 11:13
null
A kék „szuperdresszben” Sverre Lunde Pedersen 5000 méteren bronzérmet szerzett Pjongcsangban (Fotó: AFP)
Tudományos elvek mentén haladva a norvég gyorskorcsolyázók kék színű dresszekben versenyeznek a pjongcsangi téli olimpián.

 

„Nem a kék ruházatot választottuk volna, ha nem járna előnyökkel. Állítom, hogy a kék színű dresszeinkben gyorsabbak vagyunk, mint a vörösben” – magyarázta Havard Myklebust, a Norvég Korcsolyaszövetség kutatója. Hozzátette, egyáltalán nincs róla meggyőződve, hogy a kék színű dresszek légellenállása jobb lenne, de az öltözködés pszichológiája hatással lehet a sportolók teljesítményére.

A Columbia Egyetem 2009-es tanulmánya szerint a kék ruhát viselők a képzelőerővel és a kreativitással kapcsolatos feladatokban jobban teljesítenek társaiknál, aminek a gyorskorcsolyába átültetve abból a szempontból lehet szerepe, hogy a versenyzők a helyszínen gyorsabban hoznak meg bizonyos (taktikai) döntéseket és értékelik saját, illetve ellenfelük teljesítményét.

„A sportolók bizonyos színekben magabiztosabbak vagy erőteljesebbek lehetnek” – mondta Stephen Westland, a leedsi egyetem professzora a New York Timesnak.

A norvég gyorskorcsolyázók a téli olimpiákon eddig összesen 81 érmet nyertek, ezzel Hollandia mögött az örökranglista második helyén állnak. A pjongcsangi játékokon Sverre Lunde Pedersen 5000 méteren harmadik lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik