Háború helyett sí, szkander helyett bob, kecskék után téli olimpia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.05. 16:53
Bár már csak két nap van a szocsi téli olimpia megnyitójáig, most is jelennek még meg új, érdekes arcok az olimpiai faluban. Íme, a játékok öt legérdekesebb versenyzője.

BRUNO BANANI
BRUNO BANANI

Bruno sztorija a legbizarrabb mind közül (Fotó: thewhatitdo.com)
Bruno sztorija a legbizarrabb mind közül (Fotó: thewhatitdo.com)

„Ha valaki egy szponzor kedvéért nevet vált, annak nincs ízlése. Nincs semmi bajom a marketinggel, de ez már tényleg sok” – mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnöke pár éve.

Úgy látszik, Fuahea Semi erről a kijelentésről lemaradt, ő ugyanis egész egyszerűen eladta a nevét. Semit, vagy ahogy most hívják, Bruno Bananit 21 esztendősen környékezte meg egy marketinges csapat, azzal a céllal, hogy a német fehérnemű- és parfümmárka reklámarca legyen. A tongai srác persze kapva kapott az ajánlaton, így a cég Németországba költöztette, ráadásul még szánkózni is megtanították.

A legbizarrabb az egészben, hogy a marketingesek nem akarták, hogy a nézők tudják, mi is a szánkós eredeti története. Ők állították, ez csak egy véletlen egybeesés, és a német szánkós édesanyjától kapta ezt a nevet.

Az akciójukat végül tavaly leplezte le a Guardian egyik újságírója, de Brunót persze ez sem zavarta, továbbra is sportolt, most – életében először – pedig az olimpiára is kijutott.

GARY ÉS ANGELICA DI SILVESTRI

Di Silvestriék már dominkai színekben indulnak (Fotó: bbc.co.uk)
Di Silvestriék már dominkai színekben indulnak (Fotó: bbc.co.uk)

Gary di Silvestri az Egyesült Államokban, Angelica pedig Olaszországban született, a síelők azonban most dominikai színekben indulnak. Hogy miért?

Mert a Dominikai Köztársaság felkínálta a lehetőséget nekik. Gary és felesége éveket töltöttek a karibi szigeten, segítve az ott élő rászorulóknak, így az országban közkedvelt házaspárnak egyfajta köszönetként pár éve az állampolgárságot is felkínálták.

A kórházakat is létrehozó Di Silvestriék persze elfogadták a lehetőséget, így a téli olimpián már dominikai színekben indulnak, és ezzel az ország történetének első sportolói lesznek, akik kijutnak a játékokra.

YOHAN GOUTT

Yohan Goutt gyakran elsírja magát a kedves levelektől (Fotó: thrivesports.com)
Yohan Goutt gyakran elsírja magát a kedves levelektől (Fotó: thrivesports.com)

Kelet-Timor, az egykori portugál gyarmat 2002-ben szabadult fel az indonéz megszállás alól, azonban az ENSZ-hez való csatlakozás sem sokat segített az ország helyzetén. 2006 májusában a hadsereg a ki nem fizetett bérek miatt zavargásokba kezdett, amelyek több száz halálos áldozattal jártak.

Ekkoriban gondolt egy merészet egy fiatal francia hölgy, aki az országban tanított, és megszervezte fiával, Yohan Gouttal az első nemzeti sícsapatot.

Yohan ezt követően folyamatosan edzett, rengetegett próbálkozott, hogy elérje álmát, és végül – miután 2012-ben hivatalosan is elismerték az ország síszövetségét – az olimpiára is kijutott.

„Elképesztő üzeneteket kapok ismeretlen emberektől, mindenki drukkol és biztat, azt mondják, nemzeti hős vagyok. Nem szégyellem, gyakran elsírom magam ezeket olvasgatva” – mesélte a BBC-nek az indulás előtt Yohan.

SHIVA KESHAVAN

Shiva Keshavan a kecskék között tanult szánkózni (Fotó: bbc.co.uk)
Shiva Keshavan a kecskék között tanult szánkózni (Fotó: bbc.co.uk)

Az indiai Shiva Keshavannak mindig is a szánkózás volt az élete, sok választása mondjuk nem volt.

Shiva születése óta a hegyekben él, és bár hihetetlennek tűnik, otthonát kizárólag szánkóval lehet megközelíteni. A kecskék és hatalmas kövek között száguldozó Shiva persze imádta a szánkózást, így 16 esztendősen úgy döntött, elindul az olimpián kedvenc számában.

Az indiai sportoló most 32 éves, és bár eddigi legjobb helyezése egy 25. hely volt, elmondása szerint most már az éremre pályázik.

ALEKSZEJ VOJEVODA

Vojevoda célja az arany Szocsiban (Fotó: Reuters)
Vojevoda célja az arany Szocsiban (Fotó: Reuters)

Az orosz bobos, Alekszej Vojevoda kettős életet él. Télen bobba pattan és száguldozik, míg nyáron keményen edz és szkanderezik. Méghozzá nem is akárhogyan.

„A szkander nagyon komoly sport, sokkal több országban ismert, mint például a bobozás” – mondta az orosz.

Vojevoda nem viccel, a szkandert legalább olyan komolyan veszi, mint a bobozást. A világbajnokságot is nyerő oroszról 2008-ban még egy film is készült, amelyben szkanderes karrierjét elevenítik fel.

Alekszej emellett dzsúdózik is, ráadásul a bobozás is egész jól megy neki, hiszen már van egy olimpiai ezüst- és egy bronzérme is. Az orosz terve elég egyértelmű, Szocsiban jöhet az arany.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik