„Le kell számolni azokkal, akik ezt tették vele!” – a legendás orosz edző kiborult Valijeva eltiltása miatt

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.30. 14:36
Tatyjana Taraszova nem fogta vissza magát (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingvétség miatt hétfőn négyéves eltiltással sújtotta Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázót, akinek versenyzési jogának felfüggesztése 2021. december 25-től érvényes. A hírre reagált a leghíresebb és legeredményesebb orosz műkorcsolyaedző, Tatyjana Taraszova.

„Ez egy borzalmas döntés! – idézte a socialbites.ca a legendás edzőt, aki nagyon kiborult az eltiltás miatt. – Hogyan bánhatnak így egy gyerekkel? Ez hatalmas kegyetlenség! Le kell számolni azokkal, akik ezt tették vele! És remélhetőleg minden jól alakul Kamilával, ő egy elképesztően tehetséges lány. Nem érdemelte ezt meg.”

EMLÉKEZTETŐ

Kamila Valijeva kezdettől ártatlannak vallotta magát. A felmentését elérni akaró védői többek között arra hivatkoztak, hogy a sportolónak a Pekingben elvégzett valamennyi doppingtesztje negatívnak bizonyult, emellett a pozitív minta, amelyet 2021 decemberében vettek az orosz bajnokság során, a stockholmi labor késlekedése miatt csak 2022 februárjában vált ismertté, amikor már lezajlott az orosz győzelmet hozó olimpiai csapatverseny. Az is egy érv volt Valijeva mellett, hogy a trimetazidin, amelyet az ominózus esetben kimutattak nála, nem segíti a korcsolyázókat a sportteljesítmény javításába.

Az orosz doppingellenes ügynökség korábban felmentette Valijevát. A CAS viszont azzal indokolta mostani döntését, hogy a műkorcsolyázó nem tudta egyértelműen bizonyítani, hogy a tiltott szer véletlenül került a szervezetébe, azaz nem szándékosan követte el a doppingvétséget. Egyúttal azt is elvetette a testület, hogy a kora miatt – akkor még csak 15 éves volt – más elbírálás alá esne a felelősséget illetően.

A lausanne-i testület döntése egyben azt is jelenti, hogy Valijeva elveszti a 2022-es pekingi téli játékokon elért eredményeit, így a vele győztes orosz csapatot megfosztják az aranyérmétől. A versenyző egyéniben negyedik lett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik