Parasport: télen sincs megállás – a MJSZ parahoki csapatot szervez

Vágólapra másolva!
2023.12.15. 10:07
null
A kép illusztráció (Fotó: Steven Ballegeer)
Magyarországon még gyerekcipőben jár a sledge hockey, vagyis parahoki, de a Magyar Jégkorongszövetség folyamatosan várja a sportág iránt érdeklődők jelentkezését.

Különleges lehetőség a parahokiazoknak a sportolni vágyóknak, akik valamilyen sérülés vagy betegség miatt nem tudják használni a lábukat. Ezt a sportágat már 20 országban versenyszerűen űzik, és a paralimpia versenyszámai között is szerepel.

Nem csupán szórakoztatósport a parahoki, hanem a lehetőség a fizikai aktivitásra, és a sérülteknek a rehabilitáció egyik formája is lehet, arról nem beszélve, hogy közösségteremtő ereje van, ahogy minden csapatsportág, erősíti az összetartozás érzését. Éppen ezért, a Magyar Jégkorongszövetség(MJSZ)parahokicsapatot szervez, folyamatosan várja azok jelentkezését, akik szeretnének befogadó és támogató közegben hasonló gondolkodású embereket megismerni, nyitottak, kíváncsiak és elkötelezettek a sportolás iránt.

Az MJSZ minden jelentkezőnek ingyenesen biztosít felszerelést és edzési lehetőséget, az érdeklődők a szövetség szakmai alelnökénél, Kovács Zoltánnáljelentkezhetneka kovacs.zoltan@icehockey.hue-mail címen.

A parahokisok felszerelése nagyon hasonlít a jégkorongozókéhoz
A szán: A kialakítás a sportoló anatómiai igényeinek megfelelően változik. Különböző hosszúságú, és rajta az ülés lehet zárt vagy nyitott végű.
Botok: A játékosoknak két rövid botjuk van. Amikor nem kezelik a korongot, akkor megfordítják a botot, és a botok végén lévő speciális fémvégekkel tolják magukat, amelyek segítik a jégen való tapadást. A botok hossza legfeljebb 100 cm lehet.
Pengék: A játékosok az ülés alatti dupla pengén egyensúlyoznak. A pengék a sportoló képzettségi szintjéhez igazíthatók, hogy nagyobb egyensúlyt vagy nagyobb mozgékonyságot lehessen elérni velük.
Védelem: A játékosok ugyanazt a védőfelszerelést viselik, mint a jégkorongozók, de a sisakokon teljes arcvédőnek kell lennie, és nyakvédőt kell viselni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik