Szocsi 2014: orosz siker Norvégia ellen, jöhetnek a finnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.18. 15:44
null
Alekszandr Radulov két gólt és egy gólpasszt jegyzett Norvégia ellen (Fotó: Reuters)
Oroszország nehéz mérkőzésen 4–0-ra legyőzte Norvégiát a szocsi téli olimpia férfi jégkorongtornájának negyeddöntőbe jutásért vívott mérkőzésén. A házigazda a negyeddöntőben Finnországgal találkozik. A szlovén válogatott 4–0-s győzelmet aratott Ausztria felett, így szintén bejutott a negyeddöntőbe, amelyben Svédország lesz az ellenfele. Lettország bosszút állt a Svájctól a csoportkörben elszenvedett veresége miatt, és 3–1-re legyőzte a tavalyi világbajnokság döntősét. A baltiak ellenfele a nyolc között Kanada lesz. Az alsó ág másik keddi mérkőzésén a torna két, csalódást keltő csapatának mérkőzésén Csehország 5–3-ra nyert a későn ébredő Szlovákia ellen, és készülhet az Egyesült Államok elleni folytatásra.

A csoportkörben az amerikaiaktól szétlövéssel kikapó, Szlovákiát gól nélküli döntetlen után szétlövéssel legyőző szbornajából az első harmadban is hiányzott az átütőerő. Sokat mondó statisztikai adat, hogy az első húsz perc kapura lövési aránya 7:6-volt csupán Alekszandr Ovecskinék számára, és a norvégok sem álltak messzebb a gólszerzéstől.

Az eddigi három meccsüket – egy-egy gólt lőve – elvesztő skandinávok igyekeztek kihasználni a napok óta tartó orosz bizonytalanságot, de legjobbjuk, az osztrákok ellen kézsérülést szenvedő Mats Zuccarello (az egyetlen NHL-es a norvég keretben) nélkül nem jött a gól.

A második harmadra eggyel nagyobb fokozatba kapcsolva jöttek ki az oroszok, és a szerencse is a pártjukra állt: a 25. percben Alekszandr Radulov a jobb oldalról meg akarta játszani a kapu elé érkező Jevgenyij Malkint, de a korong Jonas Holoson megpattanva a norvég kapuba került. A piros mezesek második gólját a 38. percben Radulov készítette elő, lövése után a korong a kapuvasról Ilja Kovalcsuk elé pattant, és a sztárcsatár nem hibázott közelről.

Norvégia győzelmi esélyei elszálltak, de az orosz henger a harmadik harmadban elmaradt, pontosabban az utolsó két percre korlátozódott. A meddő norvég fölényt hozó periódus végén Radulov üres kapus góllal, Alekszej Tyerescsenko Lars Haugen kapus visszatérése után növelte az előnyt, beállítva a 4–0-s végeredményt.

Oroszországra szerdán sokkal nehezebb feladat vár, 13.30-tól Finnország lesz az ellenfele, a tét a négy közé jutás.

SZLOVÉNIA–AUSZTRIA

A szlovénok a 6. percben szerezték meg a vezetést emberelőnyből, Anze Kopitar lövése épphogy átcsorgott Mathias Lange kapuson. Az osztrákok kaptak két emberelőnyt is, ám nem tudtak vele élni, sőt a másodikból gólt kaptak: Jan Urbas iramodott meg, szólója végén pedig óriási gólt lőtt a rövid fölső sarokba.

A második harmad elején Sabahudin Kovacevic megszerezte a harmadik szlovén gólt, majd a végén még Jan Mursak is betalált, a végeredmény 4–0 lett.

CSEHORSZÁG–SZLOVÉNIA

A csoportkörben a csehek és a szlovákok is kudarcot vallottak, összesen egy győzelmük volt (Csehország Lettország ellen nyert). A nagy kérdés az volt, melyik csapat tud felpörögni a kieséses szakaszra.

A cseheknek sikerült, az első harmadban fél perc alatt két gólt szereztek. A tornán eddig 12 emberelőnyös helyzetből csak egyet értékesítő válogatott 15 másodperccel Martín Marincin kiküldése után vezetést szerzett: Jakub Vorácek előkészítése után Ales Hemsky talált a kapuba.

Fél perc múlva ismét a kapuijából szedte ki a korongot Jan Laco, akinek kapuvasáról Tomás Plekanec jobb oldali lövése után éppen Roman Cervenka elé pattant a korong, és tisztán lőhetett a kapuba. Az első harmadhajrájában David Krejcí magas távoli bombája utat talált a szlovák kapuba, és úgy tűnt, az oroszok ellen 65 percig tökéletesen védekező szlovákok számára nincs visszaút.Hát még akkor, amikor Andrej Sekerá eladta a korongot, Cervenka pedig a szólója végén Lacót megkerülve a negyediket is bevágta.

A szlovákok végül elkezdtek játszani, a harmad vége előtt Sekerá a hibáját javítva asszisztált (a kapu mögött álló Michál Handzuson keresztül) Marián Hossa szépítő góljának. A szlovák csapat lendületbe jött a góltól, a harmadik harmadban másfél perc alatt felzárkózott egy gólra.

Előbb egy Handzus-lövés után Ondrej Pacvelecről kipattanó korongot lőtt a hálóba Hossa, majd Milan Bartovic pazar passza után Tomás Surovy lőtte be a harmadikat közelről.

Elképesztő lendülettel jöttek tovább a szlovákok, de az egyenlítő gólt a 3. harmad 15 lövéséből nem tudták megszerezni. A végén lehozták Lacót, amit Plekanec kihasznált, és a cseh csapat készülhet az Egyesült Államok ellen. A szlovákokat legfeljebb az vigasztalhatja, hogy négy vereséggel záruló olimpiai tornájuk utolsó 20 percében legalább jobbak voltak az ellenfelüknél.

LETTORSZÁG–SVÁJC

A csoportkörben is találkozott a két együttes, akkor a lettek Edgars Maslakskis kapus bravúrjainak köszönhetően nyolc másodperc híján kihúzták a meccset, de egy öngól szívszaggató vereséget eredményezett. Az olimpiai rangsorolós rendszer miatt a kieséses szakasz első fordulójában is összecsaptak, és a lettek ezúttal tettek róla, hogy a svájciak egyetlen gólja ne döntse el a meccset.

A 128 és fél percet kapott gól nélkül végigvédő Jonas Hiller sorozatátt Oskars Bartulis lövése szakította meg, majd Lauris Darzins bombája után már kettővel vezetett Lettország a tavalyi vb döntőse ellen. A második harmadban Martin Plüss lövése (egy a 33-ból a lett kapus ellen) utat talált Masalskis kapujába, de a torna eddigi legnagyobb meglepetése Lettországé lett – Darzins biztosította be üres kapuba lőtt koronggal.

SZOCSI 2014, FÉRFI JÉGKORONGTORNA
RÁJÁTSZÁS A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Oroszország–Norvégia 4–0
(0–0, 2–0, 2–0)
G: Radulov (24:12; 58:53), Kovalcsuk (37:11), Tyerescsenko (59:20)

Szlovénia–Ausztria 4–0 (2–0, 1–0, 1–0)
G: Kopitar (5:29), Urbas (11:57), Kovacevic (23:21), Mursak (57:02)

Lettország–Svájc 3–1 (2–0, 0–1, 1–0)
G: Bartulis (8:38), Darzins (11:19; 59:00), ill. Plüss (35:01)

Csehország–Szlovákia 5–3 (3–0, 1–1, 1–2)
G: Hemsky (6:53), Cervenka (7:22; 35:41), Krejcí (17:03), Plekanec (59:21), ill. Marián Hossa (38:57, 47:20), Surovy (48:51)

 

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
9.00: Svédország–Szlovénia
13.30: Finnország–Oroszország
18.00: Kanada–Lettország
18.00: Egyesült Államok–Csehország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik