McArábia

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2010.12.04. 15:12
A cím a FIFA-t szponzoráló gyorsétteremlánc kiemelt termékének a neve az Öböl-menti országokban; lényegében egy girosz. (Egész ehető, nekem...

A cím a FIFA-t szponzoráló gyorsétteremlánc kiemelt termékének a neve az Öböl-menti országokban; lényegében egy girosz. (Egész ehető, nekem az Arab Emírségekben volt hozzá szerencsém.) De most, hogy a FIFA az arab világot is meghódítja saját és szponzorai termékével, valószínűleg többet fogunk majd hallani róla…

Mert ne tévedjünk: a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot nem Katar kapta, hanem Arábia, még ha technikai okokból nem is utóbbi, hanem előbbi pályázott rá. Mellesleg az arab térség már többször is pályázott a világbajnokságra, Marokkó Egyiptom, Líbia és Tunézia személyében – Marokkó nem is járt olyan messze a sikertől.

A csütörtöki döntéssel a nemzetközi szövetség egyfajta történelmi adósságát pótolta, hiszen kevés olyan nagy kultúrterület van a világon, amely még nem rendezett futball-vb-t – Latin-Amerika, Dél-, Nyugat- és Észak-Európa, Észak-Amerika, a Távol-Kelet és Fekete-Afrika után. Ezek közül kettőt, Kelet-Európát és az arab világot tüntette most ki a FIFA (így lényegében csak Óceánia, India és Indokína vár a sorára), persze véletlenül sem kulturális felelősségétől, hanem üzleti érdekeitől vezérelve, új piacokat keresve a világ futballjának és szponzorai termékeinek.

Higgyük el nyugodtan: Katarban jó helyen lesz a vb.

Hogy meleg lesz? Az egy dolog, hogy hűtik a stadionokat (ami egyébként nem arab találmány, az athéni olimpián is alkalmazták), de furcsa az amerikaiak háborgása, amikor éppen az 1986-os mexikói és az 1994-es amerikai világbajnokságon kellett a déli órákban futballozniuk a csapatoknak a tűző napon, hogy Európában is főműsoridőben mehessenek a meccsek. Az időeltolódás itt viszont éppen segíteni fog, hiszen ami Európában „BL-időpont”, az Katarban este tíz-tizenegy óra, amikor sokkal enyhébb már a klíma (nem véletlen, hogy a dél-európai országokban teljesen természetes ez a meccskezdési időpont).

Hogy tapasztalatlanok a rendezésben? Nos, ezt a vb-t nem arabok fogják szervezni-rendezni, hanem európaiak. Errefelé az arabok eleve nem nagyon dolgoznak, mivel nincsen rá szükségük, a feladatokat a világ minden tájáról érkező vendégmunkások látják el. A 2006-os, Dohában rendezett Ázsiai Játékokat is európai (többek között magyar) szakemberek segítségével bonyolították le, gond nélkül. Így lesz ez most is.

Hogy kevesen lakják az országot, nem fognak megtelni a stadionok a hazai nézőkkel? A szomszédos országokban több mint 50 millióan élnek Dél-Afrikánál alig nagyobb, az Egyesült Államoknál és Ausztráliánál jóval kisebb területen.

Hogy a katari futball gyenge? Az idei Dél-Afrikánál sokkal rosszabbak nem lehetnek, és vb-címvédőktől is láttunk már silány produkciót, nem is egyet. Nem valószínű, hogy a FIFA rosszallásával szemben újra megpróbálnak nemzetközi csillagokat „igazolni” a válogatottba, mint anno Aílton és társai esetében, de hogy neves külföldi szakemberek fogják a csapatot felkészíteni, abban biztosak lehetünk.

Hogy a stadionok vb utáni lebontása és a székek fejlődő országoknak ajándékozása aláássa a világbajnokság tekintélyét? Inkább így, mint Dél-Koreában, ahol üresen ásítoznak a 2002-re épített létesítmények, és vélhetően ugyanez a sors várna rájuk, ha újra a Távol-Keletre került volna a torna.

Előny viszont, hogy a helyszínek olyan közel lesznek egymáshoz, mint az uruguayi (pontosabban, montevideói) vb óta soha, ami a szurkolók számára remek lehetőségeket biztosít.

És hogy a FIFA-nak milyen lehetőségeket biztosít a döntés, arról már ne is beszéljünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik