Csodaszemüveget a bírónak! Vetélytársat kaphat a videobíró?

Vágólapra másolva!
2013.11.18. 15:03
null
Csodaszemüveget a bírónak! (Fotó: theverge.com)
A Google Glass csodaszemüveg lehet a Bundesliga forradalmi újítása, a játékvezetők már tárgyalnak róla.

Bár a jelenlegi állás szerint kevés esély mutatkozik arra, hogy a élvonalbeli német labdarúgó-bajnokság játékvezetői a közeljövőben a Google Glass intelligens szemüvegben dirigálják a mérkőzéseket, a párbeszéd már megkezdődött a témában.

Ki ne emlékezne Stefan Kiessling Leverkusen-csatár Hoffenheim ellen szerzett fantomgóljára?



Nem meglepetés, a döbbenetes baki újfent arra sarkallta a Bundesliga játékvezetőinek szövetségét, hogy minél hamarabb találjanak egy reálisan alkalmazható megoldást az elkerülhetetlen emberi hibák kiküszöbölésére. Ekkor jött képbe a kibővített valóságot megjelenítő, fejre illeszthető kijelző.

Andreas Rettig, a játékvezetők szövetségének elnöke a Süddeutsche Zeitung német napilapnak adott nyilatkozatában beszélt a Google csodaszemüvegéről, mint újítási lehetőségről. A Google Glass segítségével a játékvezetők szinte azonnal, egy felesleges mozdulat nélkül nézhetnék vissza a televíziós ismétléseket.

„Alapvetően nyitottak vagyunk technológiai újításokra a játékvezetői tévedések csökkentése érdekében, de körültekintőnek kell lennünk. Felvetődött a Google Glass szemüvegek használatának bevezetése, erről a jövőben tárgyalni fogunk” – nyilatkozta az 50 éves Rettig.

„A legfőbb érv a videobíró bevezetése ellen, hogy ez a fajta rendszere megfosztaná a játékvezetőt a pályán gyakorolt döntési hatalmától. A szemüvegek esetében nem lenne szükség kívülállóra, hiszen a játékvezető szinte azonnal láthatná azt, amit a tévénézők a kanapén ülve, és meghozhatná a helyes döntést.”

A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint a német bírók szövetsége hivatalosan ezen a héten tűzi napirendre a csodaszemüvegek használatának lehetőségét, amiről a Bundesliga egyéb szervei is elmondhatják a véleményüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik