Száműzik a stadionokból a fegyverré vált brazil vuvuzelát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.01. 16:05
Kitiltották a két hét múlva kezdődő Konföderációs Kupáról az eredetileg a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság hivatalos zajkeltő eszközének megálmodott hangszert, a caxirolát (kiejtve: kásirolát). A hatóságok attól tartanak, a szurkolók nem zajkeltésre, hanem fegyverként használnák a mérkőzéseken. Volt már rá példa.

A hírt Brazília igazságügyi minisztere, José Eduardo Cardozo jelentette be pénteken. A brazilok Dél-Afrikának adott válaszát a „Melyik vb-nek lesz idegesítőbb hangszere?" versenyben a FIFA is jóváhagyta, de egy hónapja csúnyát bukott az első éles teszten.csúnyát bukott az első éles teszten.

Akit nem találtak el a caxirolával, segíthetett összeszedni (Forrás: correio24horas.com)
Akit nem találtak el a caxirolával, segíthetett összeszedni (Forrás: correio24horas.com)

Mindössze egy héttel a hivatalos bemutatását követően a Vítória–Bahia találkozó nézői között osztottak szét harmincezer darabot a caxirolából, de a szurkolók a zümmögés helyett inkább a játékosokat vették célba velük. A mérkőzést a pálya takarításának idejére félbeszakították, a labdarúgók szedték össze az ököl méretű, 15 dollárba kerülő zöld és sárga hangszereket.

A példa annyira elrettentette a brazilokat, hogy a vb-ről is száműznék a brazil vuvuzelát, a döntésre még egy kerek esztendő áll rendelkezésre. Az viszont biztos, hogy a hamarosan rajtoló Konföderációs Kupán nem engedélyezik a használatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik