Pelé: Mindig is én leszek a legjobb!

Vágólapra másolva!
2011.04.26. 17:17
null
Nyugi, soha nem fogtok utolérni! (Fotó: Action Images)
A háromszoros brazil világbajnok szerint klasszisok jönnek, tehetségek mennek, de az ő rekordjait soha senki nem fogja megdönteni. Nem sikerült Maradonának, és nem sikerülhet Messinek sem. A Fekete Gyöngyszem amondó, nem az 1970-es brazil válogatott volt minden idők legjobbja.

A brazil sztár, akit 2000-ben az évszázad legjobb labdarúgójának választottak a 2014-es világbajnokság kapcsán nyilatkozott a CNN-nek, melynek éppen Brazília adhat majd otthont. A rendezés kérdése mellett, természetesen szóba került Pelé pályafutása és rekordjai is.

„Senki nem fogja tudni azt elérni, amit Pelé elért – mondta a brazil zseni. – Tizenhét évesen világbajnok voltam, összesen három vb-t nyertem, és 1208 gólt rúgtam pályafutásom során. Miután hasonlóra eddig senki sem volt képes, az én olvasatomban továbbra is Pelé a legjobb. Hiába volt Beckenbauer, Platini, Cantona, Bobby Charlton, George Best vagy később Maradona és Zico.”

Pelé szerint míg ezek a kiváló, általa is nagyra tartott játékosok tíz éven át voltak nagyon jók, addig ő 25 éves pályafutást tud felmutatni. Ma pedig még rosszabb a helyzet.

„A régiek sokáig a pályán voltak. A maiak játszanak egy-két évet, aztán csalódottan visszavonulnak."

Pelé kritikája és rekordjainak felemlegetése egyébként nem is jöhetett volna aktuálisabb időpontban: Lionel Messi ugyanis éppen a hétvégén, az Osasuna elleni bajnokin lőtt góljával döntötte meg Puskás Ferenc fél évszázados spanyol idényrekordját.

Pelé háromszor, 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is magasba emelhette a világbajnoknak járó trófeát. Utóbbi csapatot már számos fórumon megválasztották minden idők legjobb válogatottjának, a brazil támadó azonban nem osztja a többség véleményét.

„1958-ban és 1962-ben is nagyszerű egyéniségek voltak a brazil válogatottban. Ott volt Garrincha, Didi, Djalma Santos. Nyilván Pelé és Zagallo is kiváló játékos volt a későbbi válogatottban, de akkor sem mondanám, hogy mint csapat az 1970-es lett volna a legjobb.”

A világbajnoki rendezéssel kapcsolatban Pelé különösebben nem aggódik, annak ellenére sem, hogy a Sao Pauló-i stadiont még el sem kezdték építeni, ami azért az egykori klasszis szerint is rosszat tesz hazája megítélésének.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik