Furcsa döntő után kupagyőztes a Real Sociedad!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.03. 21:21
null
Ahogy a gyenge meccseknél mondani szokták, a küzdelem dominált a kék-fehérben játszó Sociedad és a Bilbao meccsén (Fotó: AFP)
A Spanyol Kupa 2019–2020-as kiírásának idénre halasztott döntőjében a Real Sociedad 1–0-ra győzött az Athletic Bilbao ellen, és 1987 után újra kupát nyert (története során pedig harmadszor diadalmaskodott).

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
A 2019–2020-AS KIÍRÁS DÖNTŐJE
ATHLETIC BILBAO–REAL SOCIEDAD
0–1 (0–0)
Sevilla. Vezette:
J. Estrada Fernández
ATHLETIC:
Simón – De Marcos, Yeray, I. Martínez, Yuri (Capa, 93.) – Berenguer (Villalibre, 76.), Dani García (Vesga, 76.), Vencedor (U. López, 68.), Muniain – I. Williams, Raúl García. Vezetőedző: Marcelino
REAL SOCIEDAD: Remiro – Nacho Monreal, Le Normand, Zubeldía, Gorosabel (Elustondo, 93.) – David Silva (Guevara, 85.), Zubimendi, Merino, Portu (Barrenetxea, 88.) – Isak (C. Fernández, 93.), Oyarzabal. Vezetőedző: Imanol Alguacil
Gólszerző: Oyarzabal (63. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Azzal, hogy 2020 helyett, a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendezték meg az Athletic Bilbao–Real Sociedad Király-kupa-döntőt, eleve különlegessé, de azt is mondhatjuk, igencsak furcsává vált ez a mérkőzés.

Furcsa volt például, amikor IV. Fülöp spanyol király elfoglalta a helyét a szinte üres sevillai stadionban, egy hangulattalan baszk derbin, miközben Bilbaóban már kora délután utcákra vonultak a fanatikusok, hogy tüzes hangulatban, közösen „melegítsenek” a meccsre – koronavírus ide, korlátozások oda...

Furcsa volt aztán látni a lelátón a bilbaói klublegendát, a tavaly nyáron, 39 évesen visszavonuló, Spanyol Kupát a hosszú pályafutása során nem nyerő Aritz Adurizt, aki tavaly tavasszal még pályán volt a Barcelona elleni győztes negyeddöntőben, most pedig azért szurkolhatott, hogy utólag odakerülhessen a neve mellé az adatbázisokban, hogy kupagyőztes (miközben már nem is aktív).

A másik oldalról pedig az is rendhagyó, hogy a Sociedad tavalyi kupamenetelésében, többek között az anyaegyesülete, a Real Madrid elleni bravúros, 4–3-as legyőzésében is fontos szerepet játszó (gólt szerzett az őt kölcsönadó madridiak ellen), a kupában 2019–2020-ban három gólt és három gólpasszt elérő norvég Martin Ödegaard a kupadöntő idejében már néhány országgal arrébb, az Arsenalban szerepelt a Liverpool ellen. Igaz, a Sociedadban kezdett az a David Silva, aki a tavalyi nagy menetelés idején még a Manchester City játékosa volt, és akkor még el sem tudta volna képzelni, hogy a 2019–2020-as Spanyol Kupa győztese is lehet...

Pedig az lett! Egy igencsak fura meccs után... Az első félidő egyetlen kapura lövését a Bilbao mutatta be, miközben a Sociedad jóval többet birtokolta a labdát. A második félidő elején azonban magát verte meg a Bilbao, vagyis inkább a csapat védője, Inigo Martínez hajmeresztő megmozdulásai után szerezte meg a meccs egyetlen gólját a Sociedad. Martínez előbb a tizenhatos vonala előtt kézzel ért a labdába, hosszú videózás után úszta csak meg a büntetőt a Bilbao, majd nem sokkal később utolsó emberként buktatta a tizenhatoson belül Portut, ami után az elsőre kiosztott piros lapot ugyan a videózás után sárgára módosította a játékvezető, de a jogos 11-est Mikel Oyarzabal gólra váltotta. 0–1

A 90 perc alatt mindössze nyolc kapura lövést hozó meccset így nyerte meg a Sociedad, amely 1987 után hódította el ismét a kupát, története során immár harmadszor. Ödegaard tehát úgy lett spanyol kupagyőztes, hogy közben az Arsenallal 3–0-ra kikapott a Liverpooltól.

De hogy még egy furcsaság a végére is maradjon: a Bilbao két hét múlva, a Barcelona ellen javíthat – a 2021-es kiírás fináléjában...

Több mint egy éve jutott be a kupadöntőbe a Real Sociedad, de csak most játszhatta le a döntőt és emelhette magasba a trófeát (Fotó: AFP)
Több mint egy éve jutott be a kupadöntőbe a Real Sociedad, de csak most játszhatta le a döntőt és emelhette magasba a trófeát (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK! GYŐZÖTT A SOCIEDAD!

93. perc Helyzetek nincsenek, csak cserék: Isak helyett C. Fernández, Yuri helyett Capa, Gorosabel helyett Elustondo állt be.

Nyolc perc a hosszabbítás!

88. perc A dallamos nevű Barrenetxea lépett pályára Poru helyén.

85. perc Cserél a Sociedad is: David Silva helyett Guevara áll be.

76. perc Berenger helyett Villalibre állt be, D. Garcíát pedig Vesga váltotta.

71. perc Merino taposta meg az ellenfelét egy sárga lapért.

68. perc Jön az első csere: A Bilbaónál Vencedor helyére a San Sebastán-i születésű Unai López állt be.

65. perc GONDBAN A BILBAO! Ezúttal szabadrúgást harcolt ki a Scoiedad szembe a kapuval, alig húsz méterre. De Isak lövése elakadt a sorfalban.

63. GÓL! VEZET A SOCIEDAD! A 11-es maradt és a jobbra mozduló kapus mellett Oyarzabal kegyetlenül bevarrta a kapu bal oldalába.

59. perc ELDŐLT? Kiállítás és 11-es a Sociedad javára? Martínez kapott piros lapot, utolsó emberként buktatta Portut, de videóznak! Visszavonták a pirosat, sárga lap lett belőle.

49. perc Közel hárompercnyi videózás után eldőlt, nincs büntető, szabadrúgás következhetett, amit könnyedén kifejeltek a bilbaóiak.

46. perc VIDEÓZÁS! Martínez a tizenhatos vonalánál becsúszva keresztezett, de kézzel ért a labdába, kérdés, hogy a vonalon-e vagy a tizenhatoson kívül.

ELKEZDŐDÖTT A 2, FÉLIDŐ

EGY PERC HOSSZABBÍTÁS UTÁN VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. Ennél csak jobb lehet majd a második...

43. perc Williams jobb oldali beadását elsőre kifejelték a védők, másodjára lehúzta a kapus.

35. perc Dani García kapott sárga lapot egy ütközés után.

32. perc VÉGRE EGY HELYZET! Martínez közel húsz méteres lövését Remiro tolta a kapu fölé.

Nagy küzdelem, sok eső, kevés futball – az első 30 perc krónikája...


31. perc De Marcos joobb oldali beadásánál szögletre mentettek a védők, helyzetet ebből sem alakított ki az Athletic.

29. perc Muniain cselezgetett a bal oldalon, szögletre mentettek a védők, jöhetett az első bilbaói szöglet, ami nem sikerült jól.

28. perc Oyarzabal.jobb oldali beadását könnyedén fejelték ki a bilbaóiak.

20. perc 59 százalékban a Sociedad birtokolja a labdát, csak éppen lövésig még nem jutottak el a kék-fehérek.

19. perc A Sociedad végezte el a meccs első szögletét, de helyzet nem lett belőle, csak egy szabadrúgás – kifelé...

16. perc Dani García beadását Monreal fejelte fel a tizenhatoson belül, de már lefújta a játékvezető a támadást, közben összerúgott Raúl Garcia és Oyarzabal, utóbbit ápolni kellett.

13. perc A Sociedad birtokolja többet a labdát, de az eddigi egyetlen veszélyes támadást a Bilbao mutatta be egy gyors kontrából az imént. Most viszont az Athletic kapusának is ki kellett mozdulnia, de Simón együtt élt a játékkal, a támadókat megelőzve megszerezte a középre passzolt labdát.

11. perc Több mint tíz percet kellett várni az első lövésre: Williams keresztlabdájára a jobb szélen Raúl García érkezett, aki éles szögből, úgy tíz méterről lőtt, de elsuhant a labda a kapu előtt.

6. perc Szakad az eső, a kapuk még nem forogtak veszélyben.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS! A Sociedad kezdett.

ELŐZMÉNYEK

♦ Bár a meccset zárt kapuk mögött rendezik, Bilbaóban már délután az utcára vonultak a drukkerek, hogy tüzes hangulatban hangoljanak a derbire.

♦ Nagy veszteség a Real Sociedad számára, hogy vádlisérülés miatt nem játszhat a csapat kapitánya, Asier Illaramendi.

♦ A 2019–2020-as kupasorozat tavaly februári negyeddöntőjében a Real Sociedad a Real Madridot búcsúztatta 4–3-mal, a Bilbao pedig a Barcát 1–0-val. Most annak a kiírásnak a fináléját rendezik. A 2020–2021-es évadban a Sociedad már a nyolcaddöntőben búcsúzott, a Bilbao viszont két hét múlva ismét döntőzhet, akkor a Barcelona ellen. Nagy érvágás lehet a Sociedad számára, hogy a tavalyi csapatból hiányzik a kupában 2019–2020-ban három gólt és három gólpasszt elérő norvég Martin Ödegaard, aki azóta az Arsenalhoz került. Igaz, azóta érkezett a csapathoz a Manchester Citytől a Spanyolországba hazatérő világbajnok, David Silva.

A két csapat decemberi bajnokiján a kék-fehérben játszó Sociedad győzött (Fotó: AFP, archív)

♦ A két csapat közül a spanyol tabellán a 45 ponttal a 6. helyen álló Sociedad jelenleg ugyan csak három hellyel, viszont tíz ponttal előzni meg a 9. Bilbaót. Viszont a Sociedad nincs jó formában, ugyanis a Levante legyőzését követően a legutóbbi két meccsét elveszítette, a Granadától idegenben 1–0-ra, a Barcától otthon 6–1-re kapott ki.Igaz, hogy az előző három fordulóban a Bilbao is csak két pontot gyűjtött. A két csapat ebben az idényben eddig egyszer találkozott, decemberben a Sociedad Cristian Portu góljával 1–0-ra nyert Bilbaóban.

♦ A Real Madrid és a Barcelona mellett az Athletic Bilbao a harmadik spanyolországi klub, amely az országos bajnokság 1929-es életre hívása óta sohasem esett ki az első ligából, az idei spanyol Szuperkupa-siker, a 2009-es, 2012-es és 2015-ös Király-kupa-győzelem, a most két héten belül következő két kupadöntő, valamint a 2012-es Európa-liga-ezüstérem pedig azt mutatja, a kétezres években is őrzi versenyképességét a helyi kötődéseit nem lazító egyesület.

♦ A nemzetiségi és területi hagyományokat tekintve rendkívül sokszínű spanyolországi futballtérképet ismerők tudják, elválaszthatatlan kapocs fűzi össze, ugyanakkor feloldhatatlan ellentét feszíti a Bilbaót és a Real Sociedadot, az Euskal Derbia, vagyis a baszk derbi két résztvevőjét. A baszk identitás képviselete az 1898-ban alapított Athletic Bilbao és az 1909-ben létrehozott, kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes Real Sociedad életét, törekvéseit egyaránt meghatározta, akár a határok feszegetésével is.

♦ Futballtörténeti abszurdnak lehetünk tanúi Spanyolországban, ahol a koronavírus-járvány okozta kuszaság következtében két héten belül két Király-kupa-döntőt rendeznek, ráadásul mindkétszer az Athletic Bilbao részvételével: az eddig hivatalosan nyolc spanyol bajnoki címet és 23 kupagyőzelmet jegyző bilbaói csapat április 3-án a 2020 tavaszáról elhalasztott, Real Sociedad elleni kupadöntőjét játssza le Sevillában, április 17-én pedig következik ugyanott a Barcelona elleni, papíron is 2021-es kupa fináléja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik