Real Madrid: cserebere, de kivel? Juve, Chelsea, Pool?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.01.28. 08:13
null
Ki nyeri ezt a párharcot madridi szempontból? Eden Hazard (balra) vagy Christian Eriksen? Az ügynökök és a játékosok mindenképpen jól járnak... (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.


Már évek óta egyet hajtunk, mint a pereces: a Real Madridnak klasszikus középcsatárra, klasszikus középcsatárokra lenne szüksége, mert az eddigiekben is csak nagy szerencsével sikerült megoldani a Karim Benzema kiesése miatti szorult helyzetet. Azt sem lehet véka alá rejteni, hogy Benzemának nagy szüksége lenne egy igazi vetélytársra: a francia az utóbbi három idényben 28, 19, majd 12 gólt termelt, minden sorozatot tekintve – összesen 131 fellépésen.

A nyáron ezen a vezetőség felemás módon próbált meg javítani, hazahívta ugyanis az Olympique Lyontól – onnan jött Benzema is – a korábban oda eladott, saját nevelésű Mariano Díazt (aki visszajövetele óta 13 fellépésén 1 gólt és nulla gólpasszt termelt, ezért is érzi úgy a Real Betis, hogy van esélye januárban kölcsönkérni őt). Mellette érkezett egy első és egy harmadik számú kapus (Thibaut Courtois, Andrij Lunyin), egy nagyreményű szélső (Vinícius Júnior) és egy fiatal jobbhátvéd (Álvaro Odriozola), valamint a kölcsönből visszatértek közül maradhatott a Federico Valverde, Sergio Reguilón középső középpályás, balhátvéd kettős.

Amik nem jöttek, azok az eredmények, ebbe íziben bele is bukott 2018 egyik nagy vesztese, Julen Lopetegui, akit egy másik korábbi Real-játékos, a szintén az edzői pályája elején járó Santiago Solari követett – váltakozó eredményekkel.

Nem úgy néz ki, hogy Florentino Pérez elnök ráborítaná a kasszát Solarira. Eleddig csak a Manchester Cityben ritkán szereplő, tizenkilenc esztendős támadó középpályás, Brahim Díaz érkezett, ő ráadásul igen drágán, 17 millió euróért, ráadásul a posztjain (középen és mind a két szélen is bevethető) Isco és Marco Asensio már most sem fér a kezdőbe...

Természetesen Díaz nem rossz futballista, a potenciálja hatalmas, de a realos szurkolók Eden Hazard-t és/vagy Christian Eriksent várták, ám kettejük megszerzése a jelen anyagi körülményei között jó 350 millió euróba kerülne minden költséget figyelembe véve, még úgy is, hogy a belga és a dán játékos szerződése egyaránt 2020-ban jár le. Az angol és spanyol sajtó karakter a karakterben esküszik arra, hogy Hazard jó 190 millió euróért a Realé lesz, és a nettó fizetése évi 13 millió euró, plusz egymilliós bajnoki aranylabdás bónusz, a BL-győzelemért pedig másfélszer ennyi járna.

Kiszemelt a védelembe a párizsi Marquinhos (ehhez nem kell megérzés: bombavétel lenne, bombaáron), a nápolyi Kalidou Koulibaly dettó, az olcsóbb megoldás meg az új Pepe, az FC Porto egyszeres brazil válogatottja, Éder Militao. Őt már ötvenmillióért meg lehet vásárolni, a vita azon folyik, hogy a korábbi játékjog-tulajdonos Sao Paulónak járó 5, mások szerint 6.5 millió eurót ki fizesse. Érdemes igyekezni, mert a kivásárlási ár a nyáron 75 millió euróra ugrik.

 



 

Az új Díaz a római Nicolo Zaniolo lehetne, akit a nyáron engedett el az Örök Városba az Inter Radja Nainggolan megvételének farvizén, és tizenéves kora dacára már tagja a felnőtt olasz keretnek is. Sokkal olcsóbb és fiatalabb, mint a sevillai Pablo Sarabia, aki egyébként a Real Madrid saját nevelésű játékosa, de eladták hárommillió euróért a Getafének 2011-ben, három éve egymillióért vette meg a Sevilla – ma negyvenszer annyit ér, mert ebben a szezonban már 26 kanadai pontnál tart...

Szintén sevillai, de a betises részen harcol a közép- és balhátvéd Júnior Firpo, aki jóval 50 milliós kivásárlási árán alul kerülhet Madridba, természetesen majd Marcelo eladása után.

Ha már a megérzés szóba került korábban, véleményünk szerint Mauro Icardi a realos szálat csak egy új, minden jóval ellátott interes szerződésért szövögeti Icardiné Wanda Nara nagysasszony segítségével, a lipcsei Timo Werner viszont éppen olyan támadó, akire nagy szüksége lenne a Realnak. Ez utóbbiban lehet valami, az RBL új szerződést ajánlott az éknek, amelyben rögzíti, hogy hatvanmillió euróért megveheti őt a kontraktusban rögzített tíz klub bármelyike.

Egy új igazolás, ifjú csatár a tarcsiban

 

 


Kiszemelt még a manchesteri Marcus Rashford, akinek azonban kész megkétszerezni jelenlegi bérét a United, heti 174 ezer euróra, a Don Balón szerint a Real 50 millió eurót és Gareth Bale-t ajánlotta fel a Liverpoolnak Mohamed Szalahért, a Diario GOL szerint másik ötvenmilliót és Asensiót Roberto Firminóért.

Az olasz sajtó szerint Marcelóért cserébe Alex Sandro érkezhet, praktikusan a nyáron, mellette felmerült ismét Miralem Pjanic és Paulo Dybala neve is – prakitikusan egy újabb csereüzlet (egy-egy 80, ill. 105 millió eurós transzfer) berkein belül.

Hogy ki távozhat még az Angliába elengedett Kiko Casilla mellett? Luka Modric eladása mellett komoly anyagi okok szólnak, lévén a horvát most ért pályája csúcsára, de már 33 esztendős, a következő idényben eggyel több, ennek ellenére nem valószínű, hogy éppen most adják el az Internazionalének vagy a Juventusnak, Iscót is alighanem hiába hívja a PSG, az Inter és a Bayern München (a cserélni akaró Juventus már jóval esélyesebb...), Marcos Llorentéről is csak álmodozhat az Arsenal és a Borussia Dortmund, Toni Kroosról az Inter.

Marcelo sokak szerint nem eszik Solari tenyeréből, de más húsokból nagyon is sokat, lásd a súlyfölöslegéről szóló pletykákat, a Juventus készen is áll orvosolni ezt a problémát, ráadásul a brazilt már a nyáron is hívta magához Cristiano Ronaldo. A TUTTOmercatoWEB már tud egy nettó ötmillió eurós éves bért ígérő, 2023-ig tartó torinói ajánlatról, míg a spanyol lapok esküsznek, hogy a nyáron hatvanmillió euró körüli összegért tuti klubot vált Marcelo, akinek madridi kontraktusa 2022-ig tart. És a tavasszal már 31 éves lesz...

Itt említenénk meg az espanyolos Mario Hermoso nevét, akit ugyan elengedett a Real Madrid 2017 nyarán, de bölcsen 7.5 millió eurós visszavásárlási opcióval – nos, a 23 esztendős, a bal oldalon és középen bevethető bekk 2018 novemberében már a spanyol felnőtt válogatottban is debütált, értéke húszmillió euró, a kivásárlási ára kétszer ennyi, azaz alkalmi (vissza)vétel lenne. Érdekes, hogy éppen 7.5 millió euró most az értéke a Transfermarkt szerint a Marcelo-mumus Reguilónnak, aki nemsokára új szerződést kap klubjától.

Érdemes szemezgetni olykor a meglévő készletből is (mielőtt kérdeznék: a Dortmundban remek szélső védővé váló Asraf Hakimi csak 2020 nyarán tér vissza), hiába kiszemelt a lyoni középső középpályás, Tanguy Ndombélé és a riveres Exequiel Palacios,ha megtér a nyáron a Chelsea-től Mateo Kovacic, hiába kereste meg a klub állítólag a Manchester Cityt Bernardo Silva ügyében, ha James Rodríguezt is vissza lehetne „perelni” a nyáron a Bayern Münchentől. Igaz, az új divatnak megfelelően Kovacic cserealap lehet a Hazard-ügyben, egy brit lap szerint pedig Eriksen utóda éppen James Rodríguez lesz...

AJÁNLÓ:
Ki nyer ma? Katalán casting, különkiadás

LA LIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:Ibai Gómez (Deportivo Alavés, 4 000 000 euró),Kenan Kodro (Köbenhavn)
Távozott:
Kölcsönbe:Cristian Ganea (Numancia)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Kölcsönbe: Álvaro Morata (Chelsea)
Kölcsönből vissza:André Moreira (Aston Villa), Nehuén Pérez (Argentinos Juniors)
Távozott:Jonny Castro (Wolverhampton, 20 500 000)
Kölcsönbe: André Moreira (Feirense), Gelson Martins (Monaco),Axel Werner (Málaga)

DEPORTIVO ALAVÉS

Érkezett:
Kölcsönbe:Inui Takasi (Betis),Diego Rolan (Deportivo La Coruna), Alex Blanco (Valencia B)
Kölcsönből vissza:Ermedin Demirovic (Sochaux), Nando (Sochaux)
Távozott:Ibai Gómez (Athletic Bilbao, 4 000 000),Rubén Sobrino (Valencia, 5 000 000)
Kölcsönbe:Nando (Extremadura), Ermedin Demirovic (Almería),Adrián Diéguez (Huesca), Daniel Torres (Albacete)

BARCELONA
Érkezett:Jean-Clair Todibo (Toulouse, 2 000 000)
Kölcsönbe:Jeison Murillo (Valencia, 1 200 000),Kevin-Prince Boateng (Sassuolo, 1 000 000)
Távozott:Paulinho (Kuangcsou Evergrande, kölcsön után végleg, 42.000.000),Munir El Haddadi (Sevilla, 1 050 000)
Kölcsönbe:Denis Suárez (Arsenal, 2 500 000)

REAL BETIS
Érkezett:Diego Lainez (CF América, 14 000 000)
Kölcsönbe: Jesé (PSG),Emerson Aparecido (Atlético Mineiro)
Távozott:
Kölcsönbe:
Inui Takasi (Alavés),Antonio Sanabria (Genoa),Alex Alegría (Sporting Gijón),Riad Budebuz (Celta Vigo)

CELTA VIGO
Érkezett: Gabriel Fernández (Penarol, 3 500 000)
Kölcsönbe:Wesley Hoedt (Southampton), Riad Budebuz (Betis), Lucas Olaza (Boca Juniors)
Távozott:
Kölcsönbe: Robert Mazan (Venezia), Gabriel Fernández (Penarol),Facundo Roncaglia (Valencia),Dennis Eckert (SBV Excelsior)
Kölcsönből vissza:Júnior Alonso (Lille)

EIBAR
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Pablo Hervías (Real Valladolid)

ESPANYOL
Érkezett: Vu Lej (Sanghaj SIPG, 2 000 000)
Kölcsönbe:Facundo Ferreyra (Benfica), Alfa Semedo (Benfica)
Távozott: Leo Baptistao (Vuhan Zall, 5 800 000)
Kölcsönbe:Pipa (Gimnastic Tarragona)

GETAFE
Érkezett:Mathieu Flamini (egyesület nélküli)
Kölcsönbe:Samu Sáiz (Leeds United)
Kölcsönből vissza: Merveil Ndockyt (Mallorca), Mathías Olivera (Albacete)
Távozott:
Kölcsönbe: Robert Ibánez (Osasuna),Iván Alejo (Málaga),Merveil Ndockyt (Barcelona B)
Kölcsönből vissza: Sergi Guardiola (Córdoba)

GIRONA
Érkezett:Raúl García (Leganés, ingyen)
Távozott:

HUESCA
Érkezett:Enric Gallego (Extremadura, 3 000 000), Javi Galán (Córdoba, 1 000 000)
Kölcsönbe:Christian Rivera (Las Palmas), Yangel Herrera (Manchester City U23),Juanpi Anor (Málaga),Adrián Diéguez (Alavés)
Kölcsönből vissza: Jonathan Rubio (Varzim)
Távozott:Lluis Sastre (AEK Larnaka, ingyen),Rajko Brezancsics (Málaga, ingyen)
Kölcsönbe:Serdar Gürler (Göztepe, 400 000),Jonathan Toro (Académica Coimbra)
Kölcsönből vissza: Samuele Longo (Inter), Rúben Semedo (Villarreal)

LEGANÉS
Érkezett:Vaszil Kravec (Lugo, 2 500 000), Andrés Prieto (Málaga, ingyen)
Kölcsönbe:Martin Braithwaite (Middlesbrough), Diego Reyes (Fenerbahce)
Távozott:Mauro dos Santos (Tenerife, ingyen), Jon Ander Serantes (Avispa Fukuoka, ingyen),Raúl García (Girona, ingyen)
Kölcsönbe:Daniel Ojeda (Granada), Josua Mejías (Cartagena)

LEVANTE
Érkezett:
Kölcsönbe: Rubán Vezo (Valencia)
Távozott:Armando Sadiku (Lugano), Samu García (Lugano, ingyen)
Kölcsönbe: Sanjin Prcic (Racing Strasbourg), Ivi (Sporting Gijón)

REAL MADRID
Érkezett:Brahim Díaz (Manchester City, 17 300 000), Luca Zidane (Real Madrid B)
Távozott:Kiko Casilla (Leeds United, ingyen)

REAL SOCIEDAD
Érkezett: Robin Le Normand (Sociedad B)
Távozott:

SEVILLA
Érkezett:Munir El Haddadi (Barcelona, 1 050 000)
Kölcsönbe:Maximilian Wöber (Ajax), Marko Rog (Napoli)
Távozott:Borja Lasso (Tenerife, ingyen), Ganso (Fluminense, 3 567 000)
Kölcsönbe:Luis Muriel (Fiorentina, 1 000 000)

VALENCIA
Érkezett: Li Kang In (Valencia B),Rubén Sobrino (Alavés, 5 000 000)
Kölcsönbe:Facundo Roncaglia (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza:Aderlán Santos (Vitória)
Távozott: Aderlán Santos (el-Ahli, 1 000 000)
Kölcsönbe:Jeison Murillo (Barcelona, 1 200 000), Rubén Vezo (Levante)

VILLARREAL
Érkezett:
Vicente Iborra (Leicester City, 10 000 000),Samuel Chukwueze (Villarreal B)
Kölcsönből vissza:Roberto Soriano (Torino), Cristian Espinoza (Boca Juniors), Rúben Semedo (Huesca)
Távozott:Manuel Iturra (Maccabi Haifa, ingyen), Miguel Layún (Monterrey, 4 000 000)
Kölcsönbe:Nicola Sansone (Bologna), Roberto Soriano (Bologna), Cristian Espinoza (San Jose Eathquakes), Rubén Semedo (Rio Ave),Leonardo Suárez (Mallorca)

RAYO VALLECANO
Érkezett: Alejandro Catena (Reus Deportiu, ingyen),Franco Di Santo (Schalke, ingyen),Stole Dimitrievski (Gimnastic de Tarragona), Mario Suárez (Kujcsou Csecseng, ingyen)
Kölcsönbe:Uche Agbo (Standard Liege)
Távozott: José Antonio Dorado (Real Zaragoza, ingyen)
Kölcsönbe:Lass Bangoura (Vancouver Whitecaps),

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Stiven Plaza (Independiente del Valle, 2 000 000), Sergi Guardiola (Córdoba, 5 000 000)
Kölcsönbe: Pablo Hervías (Eibar)
Távozott:Antonio Cotán (Gimnastic de Tarragona, ingyen)

Távozott:Alberto Guitián (Real Zaragoza, ingyen)

Lezárva vasárnap délben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik