Ki nyer ma? Katalán casting, különkiadás

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.01.18. 18:27
null
A Barcelona hány új trófeát nyer ebben az idényben? (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.

 

Érdekes nyarat tudhatott maga mögött az FCBarcelona, Ernesto Valverde mester csapata leigazolta a Malcom, Lenglet, Arthur, Arturo Vidal négyest, összesen 150 millió euró körüli összegért (mindenestől). A kölcsönből visszatértek közül már csupán Rafinha a keret tagja, aki sérülése miatt csak a nyár elején lesz bevethető, miközben távozott Yerry Mina, Lucas Digne, Gerard Deulofeu, Aleix Vidal, Marlon, Paulinho, André Gomes, Paco Alcácer és Andrés Iniesta is.

Alaposan átszabta tehát a vezetőség a Barca keretét, egyelőre sikerrel, a gárda ugyanis – címvédőként – biztosan vezeti a bajnokságot, áll a hazai kupában és a Bajnokok Ligájában is. De még korántsem az a világverő alakulat, amelynek megálmodta azt Valverde és az ő főnökei…

Érkezett a télen a Kuangcsou Evergrandétől a nyáron vételi kötelezettséggel kölcsönadott Paulinhóért 42 millió euró, és picivel több egymilliónál Munirért, aki nem akart úgy járni, mint legutóbb Bojan Krkic, aki örök ígéret marad: a 23 esztendős, a spanyol felnőttválogatottban már 2014-ben bemutatkozó Munir a Sevillához távozott, miután nem volt hajlandó meghosszabbítani a nyáron lejáró barcelonai szerződését. Korábban a Valenciánál és az Alavésnél szerepelt kölcsönben, most végre főszerepben bizonyíthat.

Távozása azért is érzékeny veszteség, mert Alcácer kivirult Dortmundban, 23 millió eurós megvétele már biztos a németek részéről, az egyetlen klasszikus középcsatár a keretben így Luis Suárez maradt – aki januárban betölti a 32. életévét, és a jobb térde már két őssejtkezelésen is átesett, tehát nem ártana pihentetni olykor-olykor.

Hacsak nem definiálják újra Barcelonában a hamis 9-est, legalább egy csatár kell. De ki?

A spanyol sajtó nem rest találgatni, a Marca és az As szerint kiszemelt a frankfurti Ante Rebic és csapattársa, a szerb Luka Jovics utóbbit a nyáron hétmillióért veheti meg az Eintracht, a Benfica még 2017-ben 200 ezer euróért adta kölcsön, a Bundesligában ebben az idényben négy gólpassz mellett már egytucatnyi gólt szerzett, ezzel vezeti a góllövőlistát, Alcácerrel (!) holtversenyben. Itt jegyeznénk meg, hogy tudhat valamit a frankfurti stáb, Rebicet kétmillió eurós vételi opcióval vették kölcsön a Fiorentinától, játékjogának értéke most a Transfermarkt becslése szerint 35 millió, Jovicé pedig 40 millió euró.

Természetesen a Barca figyelmét sem kerülhette el a genovai Krzysztof Piatek, akit azonban a Milanhoz vihet a Gonzalo Higuaín által keltett forgószél. Az 1996-os születésű uruguayi támadó, Maximiliano Gómez (Celta Vigo, kivásárlási ára ötvenmillió euró, a West Ham is tárgyal vele) szintén ligán belül válthat. Kasper Dolberg(Ajax) középen és a két szélen is bevethető, így háromszorosan is új Luis Suárez lehetne, a Juventus által egészségügyi kifogások miatt el nem vitt Patrik Schick neve ellenben meglepő, lásd a cseh a Roma színeiben a szezonban termelt négy találatát. Igaz, a lipcsei Jean-Kévin Augustin sem az a kimondott gólgép, mert csak három találatig döcögött el a német bajnokságban, de ez nem gátolja meg az RB-t, hogy kérjen érte vagy negyvenmillió eurót.

Igencsak pikáns lenne ellenben elhozni a Chelsea-től a Real Madrid által oda 66 millió által eladott Álvaro Moratát, aki a Londonban nyújtott teljesítménye (24 fellépés, 9 gól, 0 gólpassz, körülbelül 89 kihagyott ziccer) ellenére topligás topcsapatok kívánságlistáján szerepel, rovatunk minden egyes napján megemlítettük a nevét: spanyol értesülések szerint őt a Chelsea ajánlotta fel a katalánoknak, és a gond az ügyében nem is annyira a vételár, mint inkább az évi kilencmillió eurós nettó fizetés. Valverde egy nyilatkozatában nagyon megdicsérte a támadót.

Szintén Angliát, a Tottenhamet hagyhatja el a veterán, néhány hét múlva már 34 esztendős Fernando Llorente, állítólag az ő neve is szóba került a Barcánál, és szintén nem siheder már az uruguayi Cristhian Stuani (32) sem, aki Moratához hasonlóan szintén nem adott még gólpasszt az idényben, csak éppen 17 La Liga-mérkőzésen 12 gólt vágott a Girona színeiben! Az egyetlen gond az ő esetében a 15 milliós kivásárlási ár.

Éppen 32 esztendős Olivier Giroud is. A sport.es információ szerint Valverde nagyra értékeli a francia támadó fizikai erejét és tapasztalatait, a Chelsea sem gördít akadályt a téli távozása elé, lásd az ék a nyáron lejáró szerződését.

Természetesen Antoine Griezmann lenne az igazi Luis Suárez-utód, erre esküszik a hispán és brit újságíró-társadalom. A B-terv a posztjára Harry Kane, a C meg Timo Werner, ellenben a Barca B-ből felvihető a nagyok közé Abel Ruiz, Rafa Mújica és Alejandro Marqués is. Még tizenéves a legismeretlenebb Barca-kiszemelt, ő Joshua Bohui a Manchester United fakójából, nem sokkal idősebb nála a 19 esztendős Joao Félix, aki kilenc bajnokin öt kanadai pontot szerzett már a Benficában.

Befuthat még volt realos kategóriában Javier Hernández, tinizseni kategóriában Jadon Sancho, a legmeglepőbb név meg Lucas Pérezé (West Ham) és a klub egykori játékosáé, Carlos Veláé – a Los Angeles FC máris bejelentette, kölcsönről szó sem lehet, csak végleg adja el őt a Barcának.

A középpályán nem lehet elegendő ember: az ajaxos Frenkie de Jong nyári vétel, és méregdrága lesz, lásd a PSG, a Chelsea és a Bayern érdeklődését, a párizsi Adrien Rabiot ellenben már a télen megérkezhet. A középpályás és ügynöke, édesanyja, Veronique Rabiot több forrás szerint is megegyezett már a Barcelonával, tízmillió eurós aláírási pénz üti a nyáron a család markát, aztán évi kilencmillió, folyamatos emelkedéssel, legalábbis az állítólagos szóbeli megegyezés szerint. A PSG vezetősége nagyon unja már a saját maga szerint fényes szabadságharcot vívó Rabiot körüli cirkuszt, már a télen eladná 15 millió euróért. Jobb a békesség...

Szintén egymás tenyerébe csapott a Barca illetékese és Frenkie de Jong, mondja az As, a kérdés itt főleg az, ad-e érte 75 millió eurót a kérő. A tárgyalásokat segítheti az ajaxos sportigazgató személye: ő az egykori Barca-menő Marc Overmars – ugyanakkor két másik média szerint a holland középpályás az adott szavát megszegve a PSG-hez távozna majd, a franciák javában tárgyalnak is az amszterdamiakkal.

Ugyan ebben a rovatban mindig is óvakodtunk a pletykáktól, ez köztudott, de azért megjegyezzük, hogy például az ESPN és a Mundo Deportivo szerint a Manchester United elviheti hamarosan Philippe Coutinhót (hacsak nem ő lesz a hamis 9-es, ezt már mi tesszük hozzá), természetesen anyagi okokból, mert kell a pénz majd nyárra, Neymarra...

Megjegyeztük.

Coutinho szeretne többet futballozni, de távozni nem akar, mert a családja imádja a katalóniai életet, szól egy már jóval hihetőbb információ, viszont a Mundo Deportivo szerint az MU már fel is vette a kapcsolatot Philippe Coutinho ügynökével, sőt az angolok egy füst alatt vinnék Jordi Albát is.

Az Arsenal meg nagyon közel állt már a hét elején is Denis Suárezhez, akit a londoniak kölcsönbe vinnének, vételi opcióval, Valverde pozitívan áll a váltáshoz, Unai Emery pedig nagyon jól ismeri a középső és bal oldali középpályást a Sevillából. A nyári opció 25 millió eurós, Suárez ebben az idényben összesen 244 percet futballozott csapatában, a Chelsea, a West Ham, az Everton és a Milan is érdeklődik iránta. Érdekes, hogy Denis Suárezt nem igazán érte meg pár perceket játszatni, nemrégiben újabb 800 ezer eurót kellett utalni korábbi klubjának, a Manchester Citynek az eredeti megegyezés alapján, mert minden 10. Suárez-fellépés után jár a fenti összeg az angoloknak. Összesen már 7.4 millió eurót kapott a City, de 11.2 millió eurót zsebelhet be maximum, hacsak ki nem tol vele ugyebár az Arsenal.

Malcomra (kölcsön)vevő lenne a nagy Barca-felvevőpiaccá váló Everton, de még több pénz jöhetne érte a Kuangcsou Evergrandétől vagy a Tottenhamtől, és meglepő módon felvetődött még egy kölcsönjáték lehetősége is a Lazióban: a szélső a nyáron az utolsó pillanatban utasította vissza a Romát.

Hatalmas tehetség, furcsa hozzáállással és életvitellel a Manchester City által csábított Ousmane Dembélé, innen lenne pénz például Sanchóra, akinek kapcsán ismét felvetődött, hogy csak van rá valamiféle opciója a nyárra a Manchester Citynek. Alba és Malcom neve előkerült a Juventus kapcsán, utóbbit vinné a Tottenham is.

Hátvéd márpedig kell: Samuel Umtiti és Thomas Vermaelen kidőlt a sorból, és ugyan a Gerard Piqué, Clément Lenglet kettős mellé érkezett tartaléknak a Valenciától kölcsönbe (25 millió eurós vételi opcióval) a kolumbiai, de spanyol útlevéllel is rendelkező Jeison Murillo, több név is felbukkant a védelem közepére.

Például a Manchester City veteránjáé, Vincent Kompanyé, az ajaxos Matthijs de Ligté, a nápolyi Kalidou Koulibalyé, és még pár héttel ezelőtt az Andreas Christensen, Laurent Koscielny, Guillermo Maripán (Alavés), Daniele Rugani, Rodrigo Caio (Flamendo), Tin Kedvaj (Bayer Leverkusen) hatosé is, miközben az új cserekapus a wolfsburgi Koen Casteels lehet.

Nem mehetünk el szó nélkül a már nyáron is üldözött Willian mellett: a Barcelona egy nagyobb vagyon mellett kész Malcomot is felajánlani, csakhogybekerüljön a futball legnagyobb játékoscseréit taglaló sorozatunkba.

Hosszabbíthat mindeközben és mindenekelőtt Barcelonában maga a vezetőedző, Valverde.

AJÁNLÓ

Guardiola a feje tetejére állította a Manchester Cityt
Hatalmas csatárkörforgást indíthat el a Juventus, két szálon is
A FIFA-val fenyegetik, az UEFA segíti a Bayern Münchent

Vénnek való vidék: taktikát váltott az Henry-féle Monaco

 

 

LA LIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:Ibai Gómez (Deportivo Alavés, 4 000 000 euró)
Távozott:
Kölcsönbe:Cristian Ganea (Numancia)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Kölcsönből vissza:André Moreira (Aston Villa)
Távozott:
Kölcsönbe:André Moreira (Feirense)

DEPORTIVO ALAVÉS
Érkezett:
Kölcsönbe:Inui Takasi (Alavés)
Kölcsönből vissza:Ermedin Demirovic (Sochaux), Nando (Sochaux)
Távozott:Ibai Gómez (Athletic Bilbao, 4 000 000)
Kölcsönbe:Nando (Extremadura), Ermedin Demirovic (Almería)

BARCELONA
Érkezett:
Kölcsönbe:Jeison Murillo (Valencia, 1 200 000),Kevin-Prince Boateng (Sassuolo, 1 000 000)
Távozott:Paulinho (Kuangcsou Evergrande, kölcsön után végleg, 42.000.000),Munir El Haddadi (Sevilla, 1 050 000)

REAL BETIS
Érkezett:Diego Lainez (CF América, 14 000 000)
Távozott:
Kölcsönbe:Inui Takasi (Alavés)

CELTA VIGO
Érkezett:
Kölcsönbe:Wesley Hoedt (Southampton)
Távozott:
Kölcsönből vissza:Júnior Alonso (Lille)

EIBAR
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Pablo Hervías (Real Valladolid)

ESPANYOL
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Pipa (Gimnastic Tarragona)

GETAFE
Érkezett:Mathieu Flamini (egyesület nélküli)
Kölcsönbe:Samu Sáiz (Leeds United)
Távozott:

GIRONA
Érkezett:Raúl García (Leganés, ingyen)
Távozott:

HUESCA
Érkezett:Enric Gallego (Extremadura, 3 000 000)
Kölcsönbe:Christian Rivera (Las Palmas), Yangel Herrera (Manchester City U23)
Távozott:Lluis Sastre (AEK Larnaka, ingyen)
Kölcsönbe:Serdar Gürler (Göztepe, 400 000)

LEGANÉS
Érkezett:Vaszil Kravec (Lugo, 2 500 000)
Kölcsönbe:Martin Braithwaite (Middlesbrough)
Távozott:Mauro dos Santos (Tenerife, ingyen), Jon Ander Serantes (Avispa Fukuoka, ingyen),Raúl García (Girona, ingyen)
Kölcsönbe:Daniel Ojeda (Granada)

LEVANTE
Érkezett:
Távozott:Armando Sadiku (Lugano), Samu García (szerződését felbontották)

REAL MADRID
Érkezett:Brahim Díaz (Manchester City, 17 300 000)
Távozott:Kiko Casilla (Leeds United, ingyen)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott:

SEVILLA
Érkezett:Munir El Haddadi (Barcelona, 1 050 000)
Kölcsönbe:Maximilian Wöber (Ajax)
Távozott:Borja Lasso (Tenerife, ingyen)
K
Kölcsönbe:Luis Muriel (Fiorentina, 1 000 000)

VALENCIA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Aderlán Santos (Vitória)
Távozott:
Kölcsönbe:Jeison Murillo (Barcelona, 1 200 000)

VILLARREAL
Érkezett:
Vicente Iborra (Leicester City, 10 000 000),Samuel Chukwueze (Villarreal B)
Kölcsönből vissza:Roberto Soriano (Torino)
Távozott:Manuel Iturra (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Nicola Sansone (Bologna), Roberto Soriano (Bologna), Cristian Espinoza (San Jose Eathquakes)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Lass Bangoura (Vancouver Whitecaps)

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Stiven Plaza (Independiente del Valle, 2 000 000)

Kölcsönbe:Pablo Hervías (Eibar)
Távozott:Alberto Guitián (Real Zaragoza, ingyen)

Lezárva csütörtök reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik