Pérez elnök tud valamit, Nolito helyett Cuadrado a Barcában?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.01.31. 10:40
null
Nolito (balra) jelen állás szerint nem lesz Dani Alves csapattársa (Fotó: Action Images, archív)
Itt az új év, ismét sohasem látott bőséggel röpködnek a mínuszok – bankszámláinkon. Szerencsére a topligás futballcsapatok zöme talál forrásokat az erősítésekre, így hosszú, forró, átigazolási hírektől terhes január vár a szurkolókra. Téli transzfersorozatunk negyedik körét is az angliai eseményekkel kezdtük és az olaszországiakkal folytattuk, hogy elérkezzünk a Bundesligán és Kínán, valamint a Ligue 1-en át a La Ligába.

 

Kevesen gondolták volna, hogy a két spanyol gigász ilyen soványka téli átigazolási idényt fut, bár a FIFA mindent elkövetett, hogy izgalmasabb legyen a BARCELONA és a Real Madrid híveinek januárja.

A katalánok a korábban vettek aktiválása mellett nem tudták megszerezni a Celta Vigótól a régi célpont Nolitót, bár talán tesznek még egy (a 18 millió eurós kivásárlási ár közelébe eső) kísérletet az ügyben. Az Aymeric Laporte-rétes sem több egyelőre felvetésnél, Fernando Torres ügynöke viszont bedobta védence kérői közé a Barcát is.

Paulo Dybala reális célpont, nyáron, John Stones és Aymeric Laporte árát a sztratoszférába emelte a Real és az angol dúsgazdagok érdeklődése, Pedro visszahozása nem tűnik okos döntésnek, és az olyan sajtóhíreket is méla csodálattal figyeljük, amelyek arról számolnak be, hogy 40 milliót adnának a katalánok Leroy Sanéért, vagy hogy a 2012-ben a marokkói válogatottban egyszer fellépő 26 éves marokkói szűrőt, Romain Szaisszt már többször is megnézte az egykori válogatott (akkor még Robertóként ismert) középpályás, ma technikai igazgató Robert Fernández.

A Villarreal B-vel a harmadosztályban hasító balhátvéd, Adrián Marín azonban tényleg felhívhatta magára a figyelmet az U19-es válogatottban történő remekléseivel, Robert Fernández őt is szemmel tartja – a Villarreal viszont visszapostázhatja még a télen Denis Suárezt, ha megkapja a Realtól Gyenyisz Cserisevet. Kölcsönben erősödhet ellenben Sandro Ramírez és Douglas, lévén van erre szándék, Marc-André ter Stegenért is hiába kapkod a Liverpool; Marc Bartráért komoly kérő viszont nem jelentkezett, legutóbb a Schalke kereste őt, de kosarat kapott, mint ezt megtudhattuk a mostanában igen közlékeny Robert Fernándeztől.

A Nolito-ügylet sikertelensége vezethette el a Barcát Juan Cuadradóhoz, a régi célponthoz, akit a Juventus kölcsönkért ugyan a Chelsea-től, de megvenni nem kívánja a szélsőt annak ügynöke szerint.

Korábban is jeleztük, nem látjuk sem Lionel Messit, sem Neymart mozdíthatónak, a velük kapcsolatos átigazolási pletykák azonban várakozásunknak megfelelően máris megtették hatásukat: az As értesülései szerint a két játékos bérét megemelik, a következő idényben Neymar 17.6 millió eurót keres majd, Messi pedig 39.4 milliót.

Mint oly sokszor, ezúttal is a játékos zsebe a transzferpóker győztese, ahogyan ezt megtanulhattuk Toni Schumacher remek könyvéből, a Fütyülök rátokból. Így már nem is olyan sok a katari főszponzor évi 40 milliója…

A legnagyobb riválishoz, a REAL MADRIDHOZ is beköszöntött a FIFA, és vagy Florentino Pérez tud valamit az eltiltással kapcsolatban, amit más földi halandó, különösképpen mi nem, vagy Zinedine Zidane csodatévő szentté lépett elő, aki kézrátétellel legalább egy jó középhátvédet, egy szélsőt, egy karmestert és egy vérbeli középcsatárt szaporít majd a jelenlegi keretből – vagy Pérez ismét elköveti a közelmúltban elkövetett hibákat.

Nagyon úgy tűnik, hogy ha a hétvégén egy expressz transzfert le nem bonyolítanak, csak távozó lehet ezen a télen: Cserisevet a Villarreal mellett a Liverpool és a Valencia is hívja, a Chelsea Daniel Carvajal körül legyeskedik (minden bizonnyal esélytelenül), ellenben Lucas Vázquez kevés madridistának fog hiányozni, őt az Espanyol, a Sevilla vagy a Deportivo viszi el.

A pletykákról a múlt héten beszámoltunk, azóta Dybala és az argentin csatár, az állítólag 12 millióért csábított Martín Benítez (Independiente) mellett csak a szerb csodafiú, Andrija Zsivkovics neve vetődött fel, a játékos ügynöke és édesapja szerint a Real 15 milliót ajánlott a 19 éves futballistáért. A gondos szülő azonban nemet mondott a szekérderéknyi pénzzel járó szerződésre, mert a spanyolok kölcsönadták volna Zsivkovicsot egy kisebb klubhoz. Mire nem képes az atyai szív?!

Visszatérve Dybalára: csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy egyes spanyol lapok szerint a Real bejelentkezett érte a Juventusnál, de úgy jártak a madridiak is, mint a korábban érte 80 milliót ajánló Barca. Visszatérve a valósághoz: a Real megkezdte a szerződéshosszabbítási tárgyalásokat a 18 éves támadóval, Borja Mayorallal, aki annyit szeretne keresni évente, mint a tartalékok legjobban fizetett játékosa, Martin Ödegaard, évi 1.2 millió eurót.

Egy szponzori szerződésről itt is beszámolhatunk: a Marca szerint az Adidas évi 140 millió eurót fizet, hogy ő szállíthassa a klubnak a felszerelést.

Az ATLÉTICO MADRID körül nagy a csend, amióta bejelentkezett állítólag Pedróért, Óliver Torres és Saúl Níguez körül ellenben igen nyüzsögnek az ügynökök. Diego Simeone elmondta, hogy megbeszélt mindent Fernando Torresszel, de hogy mit, az csak kettejükre tartozik (kevés jót jelent ez a csatárnak), Kínából befutott egy 23 milliós ajánlat Gabiért, José Giménezre szemet vetett a Chelsea (de még a Barcelona elleni rangadó előtt), a Marca szerint pedig az argentin visszautasította a Jackson Martínezért 30 milliót ajánló Tottenhamet is.

Befutott Londonba a hétvégén angol tudósok, pontosabban angol lapok szerint egy Diego Costa–Jackson Martínez-csereajánlat, amely a január nagy biznisze lehetne, a balhátvéd Guilherme Siqueirát is angol csapat, a Newcastle United hívja.

Az Atleti elnöke, Miguel Ángel Gil Marín előremenekül: ha már játékost nem sokáig vehet jelen állás szerint, vesz magának egy egész klubot, a francia Lensot.

A dobogó alatti területekért küzdő csapatok közül a Sevilla megszabadult Ciro Immobilétől, és befuthat még a marokkói karmester, Hakim Zijes (Twente) vagy a Tottenhamnek eladott védő, Federico Fazio. Az Eibar szélsője, Keko érkezik, de csak a nyáron, és kevesebbért mint a hétmilliós kivásárlási ár. A januári kiszemeltek közül a sportingos André Carrillo, Bartra vagy a Ligue 1-ből a Ben Yedder, Nicolas N’Koulou páros rágós falat lenne a Sevillának, ellenben az evertonos Aiden McGeadyvel, és bizony a Valencia sem úgy muzsikál most, mint a nyáron, amikor 139 milliót költött.

Igaz, a klubot (a Villarreallal egyetemben) fenyegeti a FIFA, de tárgyalgatni azért tárgyalgat: Cserisev, Siqueira, az atléticós Thomas Partey, a nápolyi Raúl Albiol, a marseille-i N’Koulou, a salzburgi Jonatan Soriano, a deporos középpályás, Pedro Mosquera és a monacói Jérémy Toulalan voltak a téli célpontok a sajtó szerint. Mosquera kivásárlási ára is ismert, négymilliós, és ki is csengette volna ezt a denevéres alakulat, ám a középpályás inkább új szerződést kötne a Deportivóval.

EKÖZBEN A PIACON...

... a Las Palmas felbontotta a világbajnokságon is járt paraguayi védő, Antolín Alcaraz szerződését, a Depor a 48-szoros bosnyák válogatott Haris Medunjaninnal tett így, a Málaga pedig a panamai fiatallal, Roberto Chennel és a sérülékeny középhátvéddel, Flávio Ferreirával. Az Espanyol vett egy Costa Rica-i védőt Óscar Duarte személyében, a Málaga kölcsönkapta a jobbhátvéd Miguel Cifuentest az Eibartól, aki a nyártól végleg az övé lesz; a Gijón szintén ingyen, de azonnali hatállyal megszerezte a bosnyák jobbhátvédet, Ognjen Vranjest. A 30 éves védő, Alexis a Sevilla, a Valencia és a Getafe után a Besiktashoz került, 1.1 millió euró ellenében, a veterán ék, Mikel Arruabarrena pedig az Eibartól kölcsönben a Huescához. A nagytakarítást tartó, a Chelsea-től Christian Atsut is megszerző Málaga hazaengedte argentin védőjét, a 32 éves, párszoros válogatott Marcos Angelerit, és igazán elégedett lehet a Levante, amely szerződés kötött a klub nélküli védővel, Carl Medzsanival.

A HÉT MONDATA...

... Senkit nem fogunk igazolni januárban, de csakis azért, mert nálunk futballoznak a világ legjobb játékosai és nálunk van a világ legjobb edzője” – így a Real-elnök Florentino Pérez. Zinedine Zidane sietve csatlakozott főnöke véleményéhez, mármint annak első két kitételéhez, Pérez pedig folytatta, hogy mindenképpen megnyerje rovatunkat: „Karim Benzema remek fiatalember, nincs kétségem afelől, hogy csak segíteni szeretett volna Mathieu Valbuenának.”

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy az Espanyol visszacsábította Birminghamből az uruguayi „Hosszú Puskát”, az akkor 29 éves Wálter Pandianit. Akit 2001 elején alig 700 ezer euróért vett meg az akkor még sokkal szuperebb Depor a Penaroltól, de az uruguayi kétségtelen gólérzékenysége ellenére sem vert gyökeret a csapatban. Pár kölcsönjáték után jött a Birmingham City, később a La Ligában az Osasunában (itt ment neki legjobban) és a Villarrealban is megvillantotta tudását a nagy harcos. 2014-ben vonult vissza a hazai Miramartól, de tavaly nyáron újra mezt húzott a svájci Lausanne-ban. A jeles edző- és C. Ronaldo-nyúvasztó fia, Nicolas Pandiani már 21 éves, aki a nagyon sokadosztályú spanyol Masnouban játszik. Megdöbbentő módon az „öreg” csak négyszeres válogatottnak mondhatja magát.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy otthagyta a Sevillát a több játéklehetőségért az 1975-ös születésű csatár, Salva Ballesta. A spanyol hat gólt lőtt tavasszal az Écijában, 200 ezer euróért visszavitte a Sevilla, de 1998-ban eladta majdnem háromszor ennyiért a Santandernek, ahol Salva elkezdte termelni a gólokat, nagyüzemi mértékben, volt La Liga-gólkirály is. A másodosztályú Atléticóban is hasított, ezért vette meg 2001-ben 10.8 millió euróért a Valencia az akkor már válogatott, korábbi U21-es Európa-bajnok éket. A nagy áttörés elmaradt, többször is kölcsönadták, majd el a Málagának. 2010-ben vonult vissza az Albacetétől, jelenleg a Málaga tartalékjainak mestere.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

BARCELONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Cristian Tello (Porto)
Távozott:
Kölcsönbe: Cristian Tello (Fiorentina)

REAL MADRID
Érkezett:

Távozott:

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Augusto Fernández (Celta Vigo, 4.000.000 euró)
Kölcsönből vissza: Matías Kranevitter (River Plate), Alessio Cerci (AC Milan)
Távozott:
Kölcsönbe: Alessio Cerci (Genoa)

VALENCIA
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Yoel Rodríguez (Rayo Vallecano)

SEVILLA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Diogo Figueiras (Genoa)
Távozott: Diogo Figueiras (Eskisehirspor)
Kölcsönből vissza: Ciro Immobile (Borussia Dortmund)

VILLARREAL
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Bojan Jokic (Nottingham Forest)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Ager Aketxe (Bilbao B)
Távozott:

Kölcsönbe: Kike Sola (Middlesbrough)

CELTA VIGO
Érkezett:
Marcelo Díaz (Hamburg, 1.800.000), Claudio Beauvue (Olympique Lyon, 5.000.000)
Távozott: Augusto Fernández (Atlético Madrid, 4.000.000)
Kölcsönbe: Levy Madinda (Tarragona)

MÁLAGA
Érkezett:
Chory Castro (Real Sociedad, ingyen), Miguel Cifuentes (Elche, 200.000)
Kölcsönbe: Christian Atsu (Chelsea)
Távozott: Nordin Amrabat (Watford, 8.400.000), Roberto Chen (szerződését felbontották), Flávio Ferreira (szerződését felbontották), Marcos Angeleri (San Lorenzo)
Kölcsönből vissza: Ezequiel Rescaldani (Puebla)
Kölcsönbe: Fábio Espinho (Moreirense), Adnan Tigaduini (Kayserispor)

ESPANYOL
Érkezett: Óscar Duarte (FC Bruges, 1.150.000)
Kölcsönbe: Giedrius Arlauskis (Watford)
Távozott:
Kölcsönbe: Antonio Raíllo (Ponferradina)
Kölcsönből vissza: Francesco Bardi (Inter)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Piti (Granada, ingyen)
Kölcsönbe: Yoel Rodríguez (Valencia), José Ángel Crespo (Aston Villa), Arasz Özbiliz (Besiktas, 300.000), Manuel Iturra (Udinese)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Luis Farina (Benfica), Csengtung Csang (Pejcsing Kuoan)
Kölcsönbe: Ousseynou Cissé (Waasland-Beveren)

REAL SOCIEDAD
Érkezett: Aritz Elustondo (Sociedad B)
Távozott: Chory Castro (Málaga, ingyen)

LEVANTE
Érkezett:
Mauricio Cuero (La Equidad, 3.200.000), Carl Medzsani (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Giuseppe Rossi (Fiorentina)
Távozott: Jesús Fernández (Granada, ingyen)
Kölcsönbe: Roger (Valladolid)

GETAFE
Érkezett:

Távozott: Ángel Lafita (al-Dzsazíra Abu Dabi), Alexis (Besiktas, 1.100.000)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett:
Stipe Pletikosa (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Bicho (Leganés)
Távozott: Haris Medunjanin (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Bicho (Compostela), Saúl García (Tenerife)

GRANADA
Érkezett:
Jesús Fernández (Levante, ingyen), David Barral (al-Dafra, ingyen)
Kölcsönből vissza: Gaspar Íniguez (Carpi)
Kölcsönbe: Samir (Udinese)
Távozott: Gaspar Íniguez (Udinese, 1.200.000), Piti (Rayo Vallecano, ingyen)
Kölcsönbe: Yrondu Musavu-King (Lorient), Thievy Bifouma (Reims)

EIBAR
Érkezett:
Gonzalo Escalante (Catania, 1.000.000) )
Kölcsönbe: Jota (Brentford)
Kölcsönből vissza: Aitor Ortega (Barakaldo)
Távozott: Aitor Ortega (CD Vitoria)
Kölcsönbe: Mikel Arruabarrena (Huesca)
Kölcsönből vissza: Gonzalo Escalante (Catania), Simone Verdi (Milan)

LAS PALMAS
Érkezett:
Kölcsönbe: Mauricio Lemos (Rubin Kazany), Ángel Montoro (Almería, ingyen)
Kölcsönből vissza: Alfredo Ortuno (Real Zaragoza)
Távozott:
Kölcsönbe: Carlos Gutiérrez (Burgos), Alfredo Ortuno (Mallorca), Asdrúbal Padrón (Leganés), Antolín Alcaraz (szerződését felbontották)

SPORTING GIJÓN
Érkezett: Ognjen Vranjes (Gaziantepspor, ingyen)
Kölcsönbe: Igor Lichnovsky (Porto)
Távozott:
Juan Muniz (Gimnastic de Tarragona, i.), Hugo Fraile (Elche, ingyen)

REAL BETIS
Érkezett:
Kölcsönbe: Charly Musonda (Chelsea)
Távozott: Eder Vilarchao (visszavonult), Jordi Figueras (Eskisehirspor), Javier Matilla (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Vincenzo Rennella (Valladolid)

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket, vastaggal az elmúlt hét történéseit.

Lezárva január 30-án.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik