Furcsa világ: a Barcelona nyáron vett, télen arat

Vágólapra másolva!
2016.01.09. 16:14
null
Robert (középen) állítólag túlsúllyal érkezett Barcelonába
Minden rosszban van valami jó: ismét tárt karokkal vár bennünket munkahelyünk, ismét kinyitották hívogató kapuikat az iskolák, ismét váratlanul érte a tél a közlekedőket, ismét feleannyiba kerül a karácsony előtt megvett bármi, mint amennyiért ránk sózták, ismét közeledik a félév, az adóbevallás és a csekkfizetési határidő, megőrülésünk és nyugdíjazásunk egymással versengő időpontja – ellenben újfent egy hónapig rághatjuk körmeinket tövig amiatt, hogy vajon kedvenc csapatunk mely labdarúgókkal erősít a tavaszi idényre. Téli transzfersorozatunkat is az angliai eseményekkel kezdtük, az olasszal, majd a némettel folytattuk, hogy elérkezzünk a Ligue 1-en át a La Ligába.

 

Bár a Real Madridnál fenekestül felfordult a világ Zinedine Zidane vezetőedzői visszatérése miatt, ne feledkezzünk meg arról, hogy a címvédő FC BARCELONA sem ücsörgi végig tétlenül az átigazolási idényt – már csak azért sem, mert Luis Enrique is tudja, hogy zseniális alapcsapatának varázsát két-három sérülés és eltiltás radikálisan csökkenti, és az sem titok, hogy a jelenlegi keretből heten is betöltötték a 30-at.

Barcelonában is felborultak az évszakok: télen gyümölcsözik a nyári befektetés, azaz pályára léphet már a középpálya összes támadó jellegű posztján bevethető török Arda Turan és az összes szélt oda-vissza bejátszó Aleix Vidal, akik közül a közvélekedés szerint utóbbi lehet hamarabb a kezdő tagja, természetesen a már nemsokára a 33. születésnapját ünneplő Dani Alves helyén.

Turan inkább Pedro utóbbi években betöltött szerepkörét veheti át, Enrique pedig olyan cserékkel gazdagodik, akik képesek változást vinni a mérkőzés képébe – ez őszi tartalékjairól csak ritkán volt elmondható. Érdekes, hogy több internetes lap is felvetette, hogy Pedro szívesen visszatérne a Chelsea-től, de volt mestere hallani sem akar erről. Régi Barca-célpont Nolito, katalán források szerint éppen miatta nem kér Pedróból Enrique, ugyanakkor az Arsenal és egy meg nem nevezett olasz gárda „bekavarhat” a Nolito-ügybe, lévén az egykori barcelonai szélső kivásárlási ára mindössze 18 millió euró. Maga Nolito többször is nyíltan kijelentette, hogy bolond lenne nem visszatérni a Barcához, ráadásul Enrique edzette már őt a B-csapatban és a Celta Vigóban is.

Felhívás egy keringőre, egyelőre konkrét válasz nélkül, pontosabban a vigóiak a hazai kérő esetében is ragaszkodnak a 18 millióhoz. Ha már sokszor említettük a kort, mintha szereplők lennénk Rejtő Jenő Csontbrigádjában, mindenképpen jegyezzük meg, hogy Nolito sem tini már, hiszen 29 esztendős.

Angol lapok felvetették, hogy Louis van Gaal elcsábítaná Neymart Manchesterbe, mások szerint a szintén Manchesterbe tartó Pep Guardiola vinné magához Lionel Messit vagy Luis Suárezt – őszintén szólva nem találunk reálisan érveket arra, hogy miért is hagyná ott ez a trió Katalóniát, egyszerre meg pláne miért engednék el őket. Sergio Busquetset korábban is nézegette a PSG, de őt sem látják „mozdíthatónak” a szakemberek, Gerard Piqué is túl fiatal még az MLS-hez.

Jóval érthetőbb a Liverpool, amely bejelentkezett a kupaspecialista Marc-André ter Stegenért, bár azzal a német kapus is tisztában van, hogy kilenc évvel fiatalabb Claudio Bravónál, tehát az idő neki dolgozik. Ellenben egy kölcsönjátékon elgondolkodhat, és milyen érdekes, a La Gazzetta dello Sport és az As esküszik arra, hogy megakadt a spanyol klub megfigyelőinek szeme az AC Milan csodatinijén, Gianluigi Donnarummán.

A Pedro- és a Nolito-ügy fényében különösen érdekes, hogy még a télen élhet a gránátvörös-kék klub a tavaly nyáron eladott szélső, ​​Denis Suárez visszavásárlásának lehetőségével. A legismeretlenebb kiszemelt címe a román Virgil Andrei Ivané, Craiova 19 éves ígéretéé, aki kölcsönben bizonyíthatná először, hogy megéri a négymillió eurót, a legmeglepőbbé pedig talán a kijevi Andrij Jarmolenkóé.

Ahogyan azt már többször is kifejtettük, nemhogy klasszist, remek játékost sem könnyű venni manapság, a Barca által is kerülgetett Ilkay Gündoganért például a Juventus tette meg a nyitó ajánlatot, de a 30 milliót kapásból elutasították a németek, a bilbaói Aymeric Laporte 50 milliós kivásárlási ára is inkább a Premier League-ért kiált, és érdekes módon éppen ennyit kér az Everton John Stonesért.

A spanyol média szerint Douglas, Sandro Ramírez (Tottenham?), Munir El Haddadi, az immáron Carles Puyol ügynökségéhez tartozó Marc Bartra (Manchester United? Sevilla? Nolitóért cserébe Vigóba?) és Adriano (AS Roma?) távozhat még a télen, utóbbi kettő minden bizonnyal végleg, míg január elején nem kevesebb, mint 77 labdarúgó érkezett a Barcához, a profiktól lefelé egészen a nagyon fiatal korosztályokig. A legérdekesebb eset talán a B-kerethez a Fluminensétől kölcsönbe érkező 19 éves brazil támadó mindenesé, Roberté, aki képes volt élete nagy lehetőségének némi túlsúllyal nekivágni.

Te jó ég, megtalálták az új Ronaldót?

Bár az általunk fellelt képek alapján egyáltalán nem tűnik vészesnek a brazil testi formája, a gonosz spanyol szurkolók gyorsan reagáltak, elnevezték Robertet „Zsíros Neymarnak”.

EKÖZBEN A PIACON...

... a Celta eladott egy argentin szűrőt (Augusto Fernández) Diego Simeonének, nem is olcsón, a Málaga lecsapott az uruguayi támadóra, Chory Castróra, a Getafe érdemei elismeréseként elengedte pénzt keresni az arab világba Ángel Lafitát, a Levante a maga szintjén mélyen a zsebébe nyúlt a 3.2 millió euróba kerülő kolumbiai támadó, Mauricio Cuero kedvéért, ám a hét döntése mindenképpen a Deporé, amely az egyesület nélküli, 37 éves horvát kapuslegendával, Stipe Pletikosával (aki már a 2002-es világbajnokságon is részt vett!) kötött szerződést.

A HÉT MONDATA...

... Kib...ott szemetek! – jellemezte tömören Daniel Alves a média munkatársait. „A sajtó úgy szórakozik velünk, hogy azzal jobban eladhatóbbak legyenek az újságok. Egyre kevesebb szó esik a futballról, a taktikáról, a játékról, a gólokról, a nagy mentésekről és a látványról” – indokolta kirohanását a brazil.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy érkezett már egy brazil Robert nevű ék a La Ligába. Az 1981-ben született Robert de Pinho de Souza igazi világvándor, a Betis előtt megjárta a Coritibát, a Botafogót, a Servettét, a Sao Caetanót, a Kavaszaki Frontalét, a Szpartak Moszkvát, az Atlast és a PSV-t (azaz hat országban is megfordult 24 éves korára). Csaknem 60 sevillai meccsén 17 gólig jutott, ezért is játszhatott később négyszer a válogatottban, amelynek színeiben két gólt lőtt, de karrierje megsínylette, hogy a vándorbotot képtelen volt lerakni. Nem kevesebb mint 15 klubváltás következett életében 2007 óta, de csak négy országgal, és még jelenleg is hazája első osztályában játszik Robert, a Vitóriában.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy aláírt a Real Zaragozához az argentin középpályás, Sergio Berti, aki a Boca Juniors, River Plate, AC Parma útvonalon jutott el eme nevezetes aktusig. Mi, magyarok láthattuk őt két Copa Américán és az 1998-as vébén is, összesen 23-szor volt válogatott. Annak ellenére is, hogy mivel Spanyolországban nagyon nem ment neki, az első adandó alkalommal hazamenekült a Riverhez. Harminc fölött Mexikóban, az Emírségekben és Ecuadorban légióskodott, 2003-ban vonult vissza – hogy felcsapjon játékosügynöknek, ma többek között Alekszandar Kolarov, Alessio Cerci, Daniele De Rossi és Garics György is az ő „istállójához” tartozik, korábban Gianluca Pessotto, Domenico Morfeo, Christian Vieri és Szinisa Mihajlovics ügyeit is képviselte hosszabb-rövidebb ideig. Itt a példa Puyolnak.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

BARCELONA
Érkezett:

Távozott:

REAL MADRID
Érkezett:

Távozott:

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Augusto Fernández (Celta Vigo, 6.500.000)
Kölcsönből vissza: Matías Kranevitter (River Plate)
Távozott:

VALENCIA
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Yoel Rodríguez (Rayo Vallecano)

SEVILLA
Érkezett:

Távozott:

VILLARREAL
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Bojan Jokic (Nottingham Forest)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:

Távozott:

CELTA VIGO
Érkezett:

Távozott: Augusto Fernández (Atlético Madrid, 6.500.000)

MÁLAGA
Érkezett:
Chory Castro (Real Sociedad, ingyen)
Távozott:

ESPANYOL
Érkezett:

Távozott:

RAYO VALLECANO
Érkezett:

Kölcsönbe: Yoel Rodríguez (Valencia)
Távozott:
Kölcsönbe: Ousseynou Cissé (Waasland-Beveren)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott: Chory Castro (Málaga, ingyen)

LEVANTE
Érkezett:
Mauricio Cuero (La Equidad, 3.200.000)
Távozott:

GETAFE
Érkezett:

Távozott: Ángel Lafita (al-Dzsazíra Abu Dabi)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett:
Stipe Pletikosa (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza:
Bicho (Leganés)
Távozott:
Kölcsönbe: Bicho (Compostela), Saúl García (Tenerife)

GRANADA
Érkezett:

Kölcsönbe: Samir (Udinese)
Távozott:

EIBAR
Érkezett:

Távozott:

LAS PALMAS
Érkezett:
Távozott:

SPORTING GIJÓN
Érkezett:
Távozott:

REAL BETIS
Érkezett:
Távozott:
Eder Vilarchao (visszavonult)

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket.

Lezárva január 8-án este.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik