Guardiola a feje tetejére állította a Manchester Cityt

Vágólapra másolva!
2019.01.09. 20:47
null
Guardiola népszerűsége olyan, mint egy nagyon népszerűtlen poszté: osztatlan (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.

 

Finoman szólva sem forgatta fel tavaly nyáron Pep Guardiola mester a bajnok MANCHESTER CITYT: érkezett jó 70 millió euróért sokadik remek szélsőnek a régi célpont, Rijad Mahrez, két tehetséges, nagyon tartalékos sorba szánt fiatal, a holland középső védő Philippe Sandler és az ausztrál balszellő, Daniel Arzani, miközben távozott Angus Gunn, Jason Denayer, Joe Hart, Bersant Celina és Olarenwaju Kayode, összesen 28.1 millió euróért. A télen aztán csatlakozott az utóbbi vonulathoz a Real Madridhoz aláíró Brahim Díaz, akit erősen túlárazva, 17.3 millióért vettek meg a spanyolok – a 19 éves támadó középpályás öt és fél évvel ezelőtt került a Cityhez a Málagától, a felnőttek között azóta 15-ször szerepelt, két gólt lőtt. Ha jól megy neki, még 7.5 millió euró kerülhet érte Madridból Manchesterbe, de már így is ő a City történelmének hatodik legdrágább távozója!

Valamit tudnak a City utánpótlásában dolgozó szakemberek, 2018 nyarán csak a Pablo Maffeo, Angelino, Rodney Kongolo hármasért befolyt 15.3 millió euró a tartalékokhoz, de például a Herthához ingyen távozó Javairo Dilrosun értéke a Transfermarkt becslése szerint 12 millió euró, és említsük meg mindenképpen, hogy a Borussia Dortmund által 7.84 millióért elszipkázott Jadon Sancho értéke már hetvenmillió euró magasságában hegyel.

A szakértők szerint a Barcelona U-csapatainak volt kapitánya, a még csak 18 éves középső védő, Eric García, a németből angol U-válogatottá váló karmester, Felix Nmecha, az angol U17-esek csapatkapitánya, a középpályás Tommy Doyle (akinek egyik nagyapja, Glyn Pardoe csaknem négyszázszor szerepelt a klubban, a másik nagyapja, Mike Doyle pedig 448 alkalommal), a francia U18-asok csapatkapitánya, a szűrő Claudio Gomes, a 16 esztendős középpályás, Ben Knight vagy az Arsenal, Chelsea, Liverpool trió orra elől megszerzett 15 éves bekk, Finley Burns mind nagy kincs –Phil Fodennel egyetemben, akit Guardiola mindenképpen megtart, mint elmondta, hosszú-hosszú évekre, és még azt is kerek-perec kizárta a mester, hogy kölcsönadja a 18 esztendős középpályást.

„Remélem, Díazon kívül más labdarúgó nem dönt úgy, hogy távozik. Nem akarok olyan játékost itt látni, aki nem akar itt futballozni, és velünk sikereket elérni. Aki akar, velünk maradhat, de az ajtónk mindig nyitva áll” – vetítette előre a telét az egyébként Díazt és Fodent is Sanchóhoz mérő, a hozzá hasonló fiatal tehetségeknek egy erősebb ligát összehozni akaró Guardiola.

Pedig éppen most akartuk leírni, hogy a fakóba száműzött Eliaquim Mangaláért egy hatmillió eurós összköltségű féléves kölcsönajánlattal bejelentkezett az ebben a versenyben az Inter elé vágó Galatasaray, amely egy időre tudná foglalkoztatni Philippe Sandlert és Claudio Gomest is.

De ki érkezhet akkor?

Régebbi célpont a fiatal középpályástrió, a Kai Havertz, Saúl Níguez, Frenkie de Jong hármas, de értük hetvenmillió euró körüli összeget kellene fizetni (fejenként), plusz járulékos költségek (zsebenként). Mint gazdaságos megoldás került képbe a kolumbiai Juan Quintero, akit tízmillió euróért vett, de évek óta dobál kölcsönbe az FC Porto. A középpálya közepén és jobb szélén is bevethető labdarúgóval kapcsolatban a nyáron a Tottenham és a Real Madrid is szóba került.„Az ügynököm beszélt a Manchester Cityvel, erre nagyom büszke vagyok. Ha visszatérek Európába, annak nem anyagi okai lesznek, hanem az, hogy mindenki jobban jár így”– vélekedett a tavaly a River Plate-ben erősödő, még tisztázatlan közeljövőjű Quintero.

Jöhet még Manchesterbe a valenciai Carlos Soler, akinek 2021 nyarán jár le a szerződése, becsült értéke a Transfermarkt szerint 35 millió euró, állítólag rá a PSG is kivetette a bankszámláját. A szintén középpályás,Tiago Dantas (Benfica)körülnézett az ünnepek alatt a Citynél – aztán beszélt elnökével, Luís Filipe Vieirával, meghallgatta az új szerződési ajánlatot, és rájött, hogy a Benfica az ő szívszerelme. A régi szerződése neki a nyáron fut ki. Kerülhet azért portugál a Cityhez a télen, hacsak a West Ham United vagy a Lazio el nem happolja előle a Sporting CP középhátvédjét, Tiago Djalót.

Minden szempontból a legnagyobb célpontPaulo Dybala, akire a City mellett a PSG, a Bayern München és a Manchester United is vevő lenne, legalábbis a Tuttosport szerint. Az argentin támadó középpályásként, visszavont ékként, szélsőként és középcsatárként is képes futballozni, ideális választás lenne Guardiolának – csak éppen bőven százmillió euró fölötti összeget kér érte a Juventus, joggal, és a futballistának is sztárgázsit kell fizetni.

Ami biztos: a City és a Toulouse elnöke, Olivier Sadran hiába egyezett meg Jean-Clair Todibo eladásáról (négymillió euró körüli összegről tud a brit sajtó), a fiatal bekk aláírt közben az FC Barcelonához, lévén a nyáron lejár az eredeti szerződése. Érdekesség, hogy kölcsönben a Toulouse-ban remekel a fiatal spanyol támadó középpályás, Manu García…

Védő pedig kell, legalábbis erre esküszik az angol, a spanyol és az olasz sajtó: Lucas Hernández (Atlético)ugyan százmilliós vétel, és Dybalához hasonlóan inkább nyári célpont, de maga a védő is szeretne állítólag a Guardiola-istálló tagja lenni. Olcsóbb megoldás a Fiorentina 21 esztendős szerb hátvédje, Nikola Milenkovics, akit a nyáron 5.1 millió euróért vettek meg a firenzeiek a Partizan Beogradtól, és valósággal berobbant a Serie A-ba. Értéke máris 35 millió euró!

Régi ismerősünk a brazil Robinho, egykori Manchester City-sztárigazolás, most a Sivasspor eladta az Istanbul Basaksehirnek, a helyére a most City-játékosMarlos Morenót vinné kölcsönbe, de a kolumbiai támadóra az uruguayi Penarol is (kölcsön?) vevő lenne.

Az új igazolásoknál is fontosabb azonban a csapatszellem: a kiegészítő emberek bízhatnak a Díazt is az utolsó percig megtartani akaró Guardiolába (még a nyíltan elvágyódó ukrán, Olekszandr Zincsenko is kapott néhány szép mondatot, legutóbb Gabriel Jesust biztatta arra mestere, hogy gólerős játékával próbálja meg beverekedni magát a kezdőbe), és sokat elmond a keret szellemiségéről, hogy a játékosok vettek a klub velük foglalkozó „kétkezi” beosztottjainak egy-egy 2.5 millió forintos karórát…

ANGOL PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

ARSENAL
Érkezett:

Távozott:

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:Dominic Solanke (Liverpool, 21 200 000 euró)
Kölcsönbe:Nathaniel Clyne (Liverpool)
Kölcsönből vissza:Emerson Hyndman (Hibernian)
Távozott:

Kölcsönbe:Jermain Defoe (Rangers), Aaron Ramsdale (Wimbledon)

BURNLEY
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Jonathan Walters (Ipswich Town)
Távozott:

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Dan Burn (Wigan)
Távozott:Oliver Norwood (Sheffield United, kölcsön után végleg, 2 200 000)

CARDIFF CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Stuart O'Keefe (Plymouth), Rhys Healey (Milton Keynes)
Távozott:
Kölcsönből vissza:Gary Madine (Sheffield United)

CHELSEA
Érkezett:Christian Pulisic (Borussia Dortmund, 64 000 000)
Kölcsönből vissza:Jamal Blackman (Leeds United)
Távozott:
Kölcsönbe:Christian Pulisic (Borussia Dortmund)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Jordon Mutch (Vancouver Whitecaps)
Távozott:Jonathan Williams (Charlton Athletic),Jordon Mutch (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Alexander Sörloth (Gent), Jason Puncheon (Huddersfield)

EVERTON
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Kieran Dowell (Sheffield United), Mason Holgate (West Bromwich Albion)

FULHAM FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Tayo Edun (Ispwich Town)
Távozott:
Kölcsönbe:Cauley Woodrow (Barnsley, kölcsön után végleg)

HUDDERSFIELD TOWN
Érkezett:
Kölcsönbe:Jason Puncheon (Crystal Palace)
Távozott:
Kölcsönbe:Ramadan Szobhi (el-Ahli Kairó, 800 000), Collin Quaner (Ipswich Town), Rajiv van La Parra (Middlesbrough)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Távozott:Vicente Iborra (Villarreal, 10 000 000)
Kölcsönbe:Callum Elder (Ipswich Town)

LIVERPOOL FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Connor Randall (Rochdale)
Távozott:Dominic Solanke (AFC Bournemouth, 21 200 000)
Kölcsönbe:Nathaniel Clyne (AFC Bournemouth)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Marlos Moreno (Flamengo), Anthony Cáceres (Melbourne City)
Távozott:Brahim Díaz (Real Madrid, 17 300 000)
Kölcsönbe:
Anthony Cáceres (Sydney FC)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Távozott:

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Rolando Aarons (Slovan Liberec)
Távozott:

SOUTHAMPTON
Érkezett:Yan Valery (Southampton U23)
Kölcsönből vissza:Josh Sims (Reading), Jake Hesketh (Burton Albion)
Távozott:
Kölcsönbe:Steven Davis (Rangers)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Távozott:

WATFORD
Érkezett:Filip Sztuparevics (FK Vozsdovac, 2 780 000)
Kölcsönből vissza:Jorge Segura (Independiente Medellín)
Távozott:Junesz Kabul (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Jorge Segura (Atlas Guadalajara), Stefano Okaka (Udinese)

WEST HAM UNITED
Érkezett:Samir Nasri (egyesület nélküli)
Távozott:

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Joe Mason (Portsmouth), Aaron Collins (Colchester), Bright Enobakhare (Kilmarnock), Jordan Graham (Ipswich Town), Jack Ruddy (Jumilla), Connor Ronan (Walsall)
Távozott:Benik Afobe (Stoke City, kölcsön után végleg, 13 500 000)
Kölcsönbe:Kortney Hause (Aston Villa), Jordan Graham (Oxford United),Bright Enobakhare (Coventry City)

Lezárva szerdán reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik