Hatalmas csatárkörforgást indíthat el a Juventus, két szálon is

Vágólapra másolva!
2019.01.12. 09:27
null
Minden(ki) eladó! (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.


Szinte eltörpült tavaly nyáron a JUVENTUSNÁL Cristiano Ronaldo megszerzése mellett, hogy érkezett a klubhoz egy remek jobbhátvéd (Joao Cancelo), egy jó kapus (Mattia Perin), egy labdaszerzési mindenes (Emre Can), hazatért a „tékozló fiú” Leonardo Bonucci, kifizették Douglas Costát, és ugyan távozott jó százmillió euróért a Mattia Caldara, Rolando Mandragora, Gonzalo Higuaín, Tomás Rincón, Andrea Favilli, Andrés Tello, Marko Pjaca, Nicola Leali, Stephan Lichtsteiner, Stefano Sturaro, Claudio Marchisio, Luca Marrone, Kwadwo Asamoah, Gianluigi Buffon sor, az Öreg Hölgy összességében elégedetten várhatta az őszt.

A legutóbbi, Sampdoria elleni (győztes) bajnokin a kispadon ülő játékosok értéke bőven meghaladta a 200 millió eurót, a Serie A koronáját aligha tudja bárki is elvenni Massimiliano Allegri együttesétől, hanem a Bajnokok Ligája... Az köztudottan más tészta.

Erősítések szempontjából is: a klub természetesen megélte a tavaszt, de nagyon nehéz lesz olasz vagy külföldi játékost találni, aki a kezdőben vethető be, egyúttal eladó, mert csapata nem szerepel az európai kupákban vagy nem harcol a bajnoki címért...

Ilyen lenne a sajtó szerinti kiszemeltek közül Paul Pogba (érte mehetne sok-sok pénz mellett egy pletyka szerint Manchesterbe Douglas Costa), a francia azonban már nem akar elmenekülni José Mourinho elől, a Bayerntől állítólag elvágyódó James Rodríguez (őt ugyebár a nyáron vehetik meg a bajorok 42 millió euróért a Real Madridtól), a királyi klubban az idényben eddig átlagosan mérkőzésenként 52 percet kapó Isco, vagy a bayernes David Alaba.

Remek futballista az Ajax védőüstököse, az állítólag csak nyáron költöző Matthijs de Ligt, ám alapember még ő sem lenne egyhamar, még akkor sem, ha Bonucci a szezon végére már 32 éves lesz, Giorgio Chiellini pedig 35. Jordi Alba, Malcom, Marcus Rashford vagy Timo Werner aligha mozdítható most, sőt utóbbi kivételével talán egyáltalán nem, mint ahogyan Mauro Icardi és nagybecsű neje is csupán a szokásos anyagi okokból, a megkívánt új szerződés miatt lebegteti meg a Juve-szálat. Mondjuk ezt akkor is, ha tényleg logikus lenne Paulo Dybala eladása és utána az érte kapott, százmillión felüli összeget Icardiba fektetni.

A megszerezhető kiszemeltek közül még a mexikói játékmester, Héctor Herrera és a walesi középső középpályás, az évi hétmillió eurós nettó (!) bérrel csábítgatott, de a PSG és a Bayern által is megtaláltAaron Ramsey sem feltétlenül a kezdőbe érkezne, s a megfigyelők is dolgoznak közben, lásd a sajtó által felvetett fiatalok közül a horvát védőt, Mario Vuskovicot (17 éves, a Hajduk Split tartalékjai között futballozik), a brazil jobbhátvédet, Emersont (19, Atlético Mineiro), honfitársát, a bal oldali mindenes Renan Lodit (20, Atlético Paranaense), a támadó Lincolnt (20, Flamengo), portugál kollégáját, az U19-es Európa-bajnok Trincaót (19, Braga), a Genoában frissiben feltűnt szélsőt, Christian Kouamét (21), klubtársát, az argentin hátvédet, Cristian Romerót (20), a koszovói válogatott éket, Donis Avdijajt (22, Willem II), az olasz középső középpályást, Filippo Melegonit (19, Atalanta), a spanyol-guineai középpályást, Ilaix Moribát (15, Barcelona), a brazilból olasz U-válogatottá lett szélsőt, Emanuel Vignatót (18, Chievo) vagy a svájci hátvédet, Kevin Mbabut (23, Young Boys).

Frappáns húzás lenne elszipkázni a Sevillában újjászülető, előtte a Milanban padlóra kerülő André Silvát, akire 39 millió eurós vételi opcióval bírnak a spanyolok.

Nem könnyű igazolgatni: a nemsokára lejáró szerződésű Ramsey és Herrera leendő fizetésében ott a Bosman-szabály felára, Romero ára a La Gazzetta dello Sport szerint 20-25 millió (mínusz tízmilliós értékben a Sporting CP-nek kölcsönadott Sturaro, miközben a Genoa 30 millióról indította az alkut az elefántcsontparti Kouaméért, a Napoli érdeklődésére is tekintettel), és tavaszig maradna kölcsönben Genovában, Trincaóért 15 milliót kérnek a portugálok, míg az abszolúte ismeretlen Vuskovicért az első Juve-ajánlat hárommillió euróról szól.

Kosztasz Manolaszért 36 millió fölött szeretne az AS Roma (ennyi lesz a nyáron életbe lépő kivásárlási ár, a Manchester United hatmilliót adna évente a görögnek, aki most feleennyit húz a csapatától, de az új római ajánlat már ötmillióról szól), az „új Andrea Pirlóért”, Sandro Tonaliért jócskán tíz fölött a másodosztályú Brescia, az Atalanta dettó a már felnőttválogatott-kerettag középhátvédjéért, Gianluca Manciniért, a Fiorentina pedig angolos magasságokban lebegve hetvenmillió euróig is elmenne a Federico Chiesáért folyó alkudozásokban.

A nagy Mino Raiola ugyanakkor elviheti a Chievóhoz vagy a Milanhoz Moise Keant (ha már szuperügynökök: a Trincao- és André Silva-ügyben Jorge Mendes fújja a harasztot), a támadóért állítólag egy 20 milliós ajánlat is befutott már, kitaláljuk, honnan; Spinazzolát vinné a Bologna, Pjacát nagyon sok helyre kínálják, kölcsönbe leginkább a Parma vinné el, de az igazán nagy pénz a Fulhamtől vagy a Wolverhamptontól érkezhet érte. Medhi Benatiát elvitte volna az Arsenal, a Schalke, a Milan, az Olympique Marseille és a Borussia Dortmund is (a londoniak cserélnék is, Ramseyre), ám a hátvéd nem kapott lelépési engedélyt a vezetőitől.

Gonzalo Higuaín nagyon szeretné talán elhagyni a Chelsea kedvéért a Milant, de bonyolítja a helyzetet a milánóiak nyári, 36 millió eurós vételi opciója, és az, hogy a nyáron 18 millió eurót fizettek a kölcsönvételéért, neki meg évi nyolcmilliós bér jár. A talján sajtó hamar összerakta: Higuaín megy a Chelsea-hez, a korábban meghatározott árral, onnan Álvaro Morata aláír a Sevillához, onnan Silva Torinóba költözik, a Genoa üstököse, Krzysztof Piatek meg Milánóba. Kouamé örököse Nagy Dominik lehet, négymillió euró körüli összegért (a Fiorentina is érdeklődik a magyar játékos iránt), Piateké a Crotonének kölcsönadott Claudio Spinelli, Mattia Destro (Bologna) vagy Cyril Théréau (Fiorentina).

Egy nap múlva a Tuttosport már csak egy mezei Dybala, Icardi cseréről írt, hiába, már a talján újságírói kar sem a régi.

És hogy kit adhat el a Juve Sturarón kívül? A Sassuolónak kölcsönadott brazil balhátvéd, Rogério kegyeiért a Newcastle United harcol, nem is esélytelenül.


OLASZORSZÁG, SERIE A, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

ATALANTA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Anton Kresic (Cremonese), Modou Badjie (Rimini)
Távozott:
Kölcsönbe:Anton Kresic (Carpi), Luca Valzania (Frosinone),Alessandro Turrin (Imolese)
Kölcsönből vissza:Emiliano Rigoni (Zenit)

BOLOGNA
Érkezett:
Kölcsönbe:Roberto Soriano (Villarreal), Nicola Sansone (Villarreal)
Távozott:

CAGLIARI
Érkezett:
Filip Bradaric (HNK Rijeka, kölcsön után végleg, 5 000 000 euró), Walter Birsa (Chievo Verona, 2 500 000)
Távozott:Daniele Dessena (Brescia, 600 000)

CHIEVO VERONA
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Giovanni Nuti (Gubbio)
Távozott:
Valter Birsa (Cagliari, 2 500 000),Antonio Cinelli (szerződését felbontották)

EMPOLI
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Marco Curto (Reggina)
Távozott:

FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönbe:Luis Muriel (Sevilla, 1 000 000)
Távozott:
Kölcsönbe:Maximiliano Olivera (Olimpia Asunción)

FROSINONE
Érkezett:
Kölcsönbe:Luca Valzania (Atalanta)
Távozott:Danilo Soddimo (Cremonese)

GENOA
Érkezett:Jandrei (Chapecoense, 2 400 000), Miguel Veloso (egyesület nélküli)
Távozott:

INTERNAZIONALE
Érkezett:

Kölcsönből vissza:
Gabriel Barbosa (Santos)
Távozott:
Kölcsönbe:Gabriel Barbosa (Flamengo)

JUVENTUS
Érkezett:
Távozott:

LAZIO
Érkezett:
Távozott:Maurício (Johor DT, ingyen), Brayan Perea (szerződését felbontották)

AC MILAN
Érkezett:Lucas Paquetá (Flamengo, 35 0000 000)
Távozott:

NAPOLI
Érkezett:
Távozott:

PARMA 1913
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Facundo Lescano (Telstar),Francesco Giorno
(Monza), Kristaps Zommers (Imolese)
Távozott:Kristaps Zommers (FK Liepaja, ingyen)
Kölcsönbe:Alessio Da Cruz (Spezia)

AS ROMA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Umar Sadiq (Rangers), Andrea Romagnoli (Renate)
Távozott:
Kölcsönbe:Umar Sadiq (Perugia)

SAMPDORIA
Érkezett:
Manolo Gabbiadini (Southampton, 12.000.000)
Kölcsönből vissza:Dodo (Santos)
Távozott:

SASSUOLO
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Alessandro Tripaldelli (Crotone), Andrea Cisco (Albissola)

SPAL 2013
Érkezett:
Kölcsönbe:Emiliano Viviano (Sporting CP)
Kölcsönből vissza:Pa Konate (Cincinnati)
Távozott:
Kölcsönbe:Everton Luiz (Real Salt Lake), Demba Thiam (Viterbese)

TORINO
Érkezett:
Távozott:

UDINESE
Érkezett:
Kölcsönbe:Marvin Zeegelaar (Watford)
Távozott:
Kölcsönbe:Xabier Santos (Nublense)

Lezárva péntek este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik