Vénnek való vidék: taktikát váltott az Henry-féle Monaco

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.01.16. 09:17
null
Thierry Henry: bombasiker vagy árnyékboksz? Nyárra kiderül... (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.      


Elképesztő módon átalakult tavaly nyáron (is) az AS Monaco, érkezett 141 millió euróért többek között Alekszandr Golovin, Willem Geubbels, Benjamin Henrichs, Jean-Eudes Aholou, Nacer Chadli, Antonio Barreca, Pelé, Ronaël Pierre-Gabriel és Samuel Grandsir, ugyanakkor bőven nyereséges volt a hercegségbeliek nyara, lásd a 317 millió euróért eladott Kylian Mbappé, Thomas Lemar, Fabinho, Terence Kongolo, Rasid Gezzal, Adama Diakhaby, Soualiho Meité, Joao Moutinho, Keita Baldé, Rúben Vinagre sort. Ahogyan az várható volt, az újabb veszteséget már nem volt képes kezelni a 2017-ben Benjamin Mendyt, Bernardo Silvát, Tiemoué Bakayokót, Guido Carrillót, Allan Saint-Maximint, Valere Germaint és Abdou Diallót elveszítő Leonardo Jardim mester.

A bajnokságban ennek megfelelően elképesztően rosszul kezdett az ASM, de a pocsék formán és szereplésen nem segített Thierry Henry kinevezése sem, a Ligue 1-ben a piros-fehér gárda a 19., utolsó előtti helyen áll, ősszel pedig a Bajnokok Ligája-csoportjában egyetlen egy pontot szerezve még az Európa-ligáról is lemaradt...

Henry a télen másként képzeli el a jövőt, mint a vezetői az elmúlt években, ez a fenti listákból is látható, az előző években fiatalokat vettek még befutásuk előtt, szerte az országban kalandoztak a megfigyelők, emellett az Akadémia ontotta a nyersgyémántokat – ám a sokadik elvándorlási hullámot már képtelen volt a belpiacról és saját forrásból ellentételezni a klub. Henry pedig úgy döntött, jöjjenek az idősebb játékosok, akik vészhelyzetben többet lendítenek a szekéren, mint elődeik.

Nem vitás, a főszerep a tavaszi idényben Cesc Fabregasra vár, aki anno kerek száz mérkőzést vívott új mestere oldalán az Arsenalban, most ingyen engedte el az eleinte érte 11 millió eurót követelő Chelsea, mert a nyáron lejárt volna a spanyol szerződése, és akkor már 32 éves lesz. Fabregas mesés ajánlatot kapott a karmesteri pálca mellett: tízmillió eurós aláírási pénzt, biztos szereplési lehetőséget, kontraktust 2022 nyaráig, évi hatmillió euró körüli bért, amely egyáltalán nem mellékesen roppant kedvezően adózik a monacói törvények miatt (Zlatan Ibrahimovic évi 14 millió eurós nettó fizetése eközben Párizsban bruttó 55 millió volt).

Értelemszerűen Fabregasnak kell majd fazont szabnia a csapatnak, összerántania maga mellett a tehetséges Golovin, Tielemans, Jusszef Ajt-Bennasszer triót, de a védelmi munkában a terhet egy szintén rutinos új ember veheti le a válláról: a harmincéves William Vainqueur, aki korábban a Marseille-ben és az AS Romában is futballozott, most az Antalyaspor adta kölcsön. Akadtak gondok az orvosi vizsgálatokon, de a szűrő elszántsága meggyőzte az ügyeket kézben tartó alelnököt, Vagyim Vasziljevet.

Nagy kérdés, mi lesz így a brazil Thiago Mendessel, aki remekel a Lille-ben, a PSG mellett a Monaco is vinné a középső középpályást, első ajánlata szerint 25 millió euróért! Talán nem véletlen a vételi szándék, mert az Arsenal meg Ajt-Bennasszer iránt érdeklődik...

Érkezett egy új balhátvéd is a klubhoz, a francia U21-es válogatott Fodé Ballo-Touré személyében, érte meg is kapta a 11 millió euróját a Lille, az árat egyébként a Borussia Dortmund ajánlata verte fel ilyen magasságokba. A védőnek a nyáron vett, ám be nem vált, a Serie A-ba hazatérni akaró Antonio Barreca pótása lesz a feladta.

A csatárposztra eleddig csak kiszemeltek akadtak: az Atlético Madrid Nikola Kalinica, a húszmillióért árult bordeaux-i Francois Kamano (a Monaco 15 milliót azonnal, hárommilliót bónuszban fizetne érte a legújabb ajánlata szerint, és a támadó hajlik is a váltásra, ám a Watford ajánlata bekavarhat), a Tottenhamben létszámon felüli Georges-Kevin N'Koudou és a Young Boys Roger Assaléje; a védelembe felmerült Pepe, Mamadou Sakho és Domagoj Vida megszerzése is, de aki érkezett is, az a 36 éves Naldo, akiért még kétmillió eurót fizetni is kellett a Schalkének. Csatlakozhat a csoda rutinos brazil játékos mellé talán Gary Cahill is...

 

 

Támadó középpályás és balszélső a marokkói, a Ligue 1-ben már sokszor bizonyító Junesz Belhanda, de ő Falcao eladásának oldalvizén érkezhet a Galatasaraytól, a nemrégiben 1.2 millió euróért megvett 18 éves dél-afrikai csatártehetség, Lyle Foster egyelőre csak a tartalékokkal készül.

Nagyon nagy fogás lenne, kölcsönbe, vételi opcióval az Henry által a belga válogatottból jól ismertMichy Batshuayi, akit a nyáron a Valenciának adott kölcsön a Chelsea, ötvenmillió eurós vételi lehetőséggel, de a belgának nem jött be a spanyolországi kaland, már a télen visszatérhet Londonba. Átmenetileg...

Felmerült még Monacóban is Álvaro Morata neve, távozhat ellenben a hercegségből még a télen Sztevan Jovetics a Schalkéhoz és Almamy Touré a Sporting CP-hez, Falcaót pedig hívják Ázsiából (Kínából) és Milánóból (Milan) is.

AJÁNLÓ

Guardiola a feje tetejére állította a Manchester Cityt

Hatalmas csatárkörforgást indíthat el a Juventus, két szálon is

A FIFA-val fenyegetik, az UEFA segíti a Bayern Münchent

LIGUE 1, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK

2019

AMIENS
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Réda Rabei (Avranches),Bachibou Koita (Asdod)

ANGERS
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Saliou Ciss (Valenciennes)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Aaron Boupendza (GFC Ajaccio)
Távozott:
Kölcsönbe:Aaron Boupendza (Tours), Alexandre Mendy (Guingamp)

CAEN
Érkezett:
Evens Joseph (Caen U19)
Kölcsönbe: Aly Ndom (Reims)
Távozott:Chaker Alhadhur (Chateauroux), Issa Marega (szerződését felbontották), Jeff Louis (visszavonult)
Kölcsönbe:Stef Peeters (Zulte Waregem)

DIJON
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Laurent Ciman (Toronto FC, ingyen)

GUINGAMP
Érkezett:
Johan Larsson (Bröndby, ingyen), Mehdi Merghem (Chateauroux), Papy Djilobodji (egyesület nélküli), Didier Ndong (egyesület nélküli)
Kölcsönbe:Alexandre Mendy (Bordeaux)
Távozott:
Kölcsönbe:Nathaël Julan (Valenciennes)

LILLE
Érkezett:

Kölcsönbe:Abou Ouattara (Mechelen)
Kölcsönből vissza:Júnior Alonso (Celta Vigo)
Távozott:Fodé Ballo-Touré (Monaco, 11 000 000 euró)
Kölcsönbe:Júnior Alonso (Boca Juniors)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Jordan Ferri (Nimes)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Yusuf Sari (Clermont Foot)
Távozott:

MONACO
Érkezett:
Fodé Ballo-Touré (Lille, 11 000 000), Naldo (Schalke, 2 000 000), Cesc Fabregas (Chelsea, ingyen)
Kölcsönbe:William Vainqueur (Antalyaspor)
Távozott:

MONTPELLIER

Érkezett:Mathías Suárez (Defensor Sporting, 950 000), Mihailo Risztics (FK Krasznodar)
Távozott:

NANTES
Érkezett:

Távozott:Alexander Kacaniklic (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Alexis Alégué (Tours)
Kölcsönből vissza:Kara (Anderlecht)

NICE
Érkezett:

Távozott:

NIMES
Érkezett:
Kévin Denkey (Nimes B)
Kölcsönbe:Jordan Ferri (Olympique Lyon)
Távozott:
Kölcsönbe:Kévin Denkey (Béziers)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Timothy Weah (Celtic)

REIMS
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Aly Ndom (Caen)

RENNES
Érkezett:
Souleyman Doumbia (Grasshoppers, 3 000 000)
Távozott:

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:

Távozott:

STRASBOURG
Érkezett:

Távozott:

TOULOUSE
Érkezett:Sodzsi
Gen (Kasima Antlers, 3 000 000)
Távozott:

Lezárva kedden este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik