Káoszelmélet? Ugyan, a Barcelonánál a káosz maga a napi gyakorlat!

Vágólapra másolva!
2020.09.29. 19:27
null
Ecc, pecc... (Fotó: AFP)
A koronavírus és a gazdasági világválság árnyékában sem szünetel az átigazolási időszak, s mint 2008 óta mindig, ezúttal is megkíséreljük ráncba szedni a topligák jöttek-mentekjeit. A hatodik kört szokásainknak megfelelően Angliában kezdtük, Olaszországban folytattuk, majd a múlt heti mérkőzésdömpingen átverekedve magunkat a Ligue 1-ben folytattuk, hogy a Bundesligán át megérkezzünk a La Ligába.

 

Az előző idény sikertelensége miatt biztosak voltunk benne, hogy a BARCELONA mostani nyara egészen rendkívüli lesz, és nem is kellett csalódnunk. Egyébként is megemlegetik Spanyolországban és a nagyvilágban is drukkerek a 2014 óta tartó Josep Maria Bartomeu-korszakot, amelyet (szintén) Lionel Messi határoz meg. Napjainkban már az idősödő Lionel Messi, aki ugyan annyi kritikát kapott az előző idényben, mint karrierje során talán összesen, de tény, ami tény: a krisztusi korban lévő argentin az előző szezont 44 mérkőzésen 31 góllal és 26 gólpasszal zárta. Ilyen egy leszállóág egy igazi világklasszisnál, igaz, ehhez mért a fizetése is, mert valamivel százmillió eurót fölötti a bruttója – és, mint kiderült ez is, 700 millió euró a kivásárlási ára jövő nyárig.

Mint nemrégiben rámutattunk, ennyit költött a PSG Neymarra, de a jelenlegi helyzetben nem vette meg a PSG mellett a Manchester City sem Messit. Talán nem is annyira az olajipar visszaesése áll ennek hátterében, mert ide nekünk egy ilyen córeszt, amely az eurócsilliárdos olajsejkeket, az állami és egyéb olajos cégeket érinti, hanem az UEFA fair play elveibe nem fér bele az aláírási és ügynöki pénzekkel közel egymilliárd eurós üzlet. De ha ingyen érkezne Messi, egy kezdő könyvelő is elkenegetné a költségvetésben azt a rongyos évi százmillió eurót, és szépen elosztogatnák még a körülbelül ekkora aláírási pénzt is.

 

Messi maradt, majd amikor hirtelen körbenézett, nem lelé honát a hazai öltözőben: a feje nélkül megújult vezetőség ingyen elengedte a barátai közül a rendre hasznosan futballozó Arturo Vidalt az Interhez, Luis Suárezt pedig az Atlético Madridhoz. Az előző transzfer nem is vert fel nagyobb hullámokat, a chilei már régóta „menőkés”, és szintén 33 esztendős, bár két éve még 18 millió euróért vették. Vidal Olaszországban az eddig nettó 4.5 milliós fizetése helyett nettó 5 milliót kap majd, egy évig biztosan, aztán opciós a hosszabbítás, már évi 6.5 millió eurós bérrel. A katalán klub reménykedhet még érte egy egymillió eurós bónuszban...

Luis Suárezzel azonban nemcsak Messi jobbkeze távozott, hanem a csapat egyetlen klasszis középcsatára is, ez is mutatja, hogy a vezetők nagyon meg akartak már szabadulni az uruguayitól, aki utolsó ottani idényében, sérülésektől gyötörten is csak eljutott 36 mérkőzésen 21 gólig és 12 gólpasszig, ráadásul csupán 2660 perc alatt. Nemcsak ő, Vidal is termelte a kanadai pontokat, a középpályás 11-ig jutott, a Sevillához jelképes összegért elengedett, 32 esztendős Ivan Rakitic 6-ig, a 30 millióért és harmadennyi lehetséges összegért a Wolverhamptonnak átadott Nélson Semedo pedig 7-ig – a tavasz végére közellenséggé váló Arthur pedig két iszogatás és sztrájkolás közben 8-ig.

Még a most Görögországba kölcsönadott jobbhátvéd, Moussa Wagué is eldöcögött két gólpasszig! Lejárt „végre” Arda Turan szerződése a Barcával, róla korábban írtuk már, tízmilliókat bukott rajta a klub, ebből visszajött most valami Carles Pérez és Marc Cucurella opciós eladásával.

 

Suárez ingyenes elengedése azért is döbbenetes, mert a krisztusi korban lévő ék játékjoga még közel 30 millió eurót ér, az Atlético később maximum hatmillió eurót utal érte, például két-kétmilliót, ha a következő két szezonban bejut a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe a támadóval a fedélzeten. Suárezt nem sok választotta el a Juventustól, de mint korábban írtunk róla az olasz és spanyol sajtó alapján, esélytelen volt letenni (becsületes módon) az olasz állampolgársági vizsgát. Nem mert belemenni így leigazolásába az olasz csapat, Suáreznek ugyanis nincs EU-s állampolgársága, akárcsak a két új fiúnak, Arthurnak és Weston McKennie-nek (illetve a régiek közül Danilónak, Alex Sandrónak, Merih Demiralnak, Juan Cuadradónak, Rodrigo Bentancurnak és Douglas Costának sem). A problémát az okozta, hogy csak két EU-n kívülit lehet igazolni egy idényben a Serie A-ban, a Juve kapuja tehát bezárult az uruguayi előtt.

Suáreznek annyira mennie kellett és annyira menni akart, hogy a közel évi húszmillió eurós fizetéséről lemondva az Atléticótól csak évi 9.5 milliót kért és kapott, és ugyebár ennek az ötödéről lemondott a koronavírus-járvány miatt. Álvaro Morata valamivel többet kapott Madridban, jól járt tehát a fővárosi csapat. A nagylelkű Bartomeu belengetett egy búcsúmérkőzést Suáreznek a koronavírus utáni időkre...

„Teljes mértékben megértem Messit. Dühös, ez természetes, mert az egyik legjobb barátja távozott. De nem aggódom Messi miatt, láttam azóta edzeni, és ugyanúgy mindent belead. Úgy tűnhet, hogy ebben a történetben én vagyok a rosszfiú, ám ez egyáltalán nem így van. Nem az én döntésem volt Suárez eladása, a klub döntött így. Minden tiszteletem Suárezé, és minden jót kívánok neki az Atlético Madridnál!” – mondta az uruguayi támadó ügyében Koeman, tehát ő sem éppen nyeretlen kétéves ezen a dörzsölt profiknak kiírt derbin.

Tanulságos tény a Barca közelmúltjáról, hogy 2017 óta az egész világon ez a klub költötte a legtöbbet erősítésekre, három év alatt közel 900 millió eurót adott ki új játékosokért (járulékos költségek nélkül!), miközben 650-ért adogatott el – és ne feledjük, az egész világon a katalánoknál keresnek legjobban a játékosok, évi tízmillió euró az átlagfizetés. No, és az sem mellékes, hogy a nagy pénzszórás közepette csak az elmúlt két esztendőben olyan saját nevelésű játékosokkal kötöttek profi szerződést, mint Carles Alená, Ansu Fati, Wagué, Riqui Puig, Inaki Pena és Ronald Araújo, hogy csak azokat említsük, akiket nem adtak el azóta.

Elgondolkodtató, hogy 2017 óta elköltöttek az első idényben aláírási és ügynöki pénzekkel együtt 500 millió eurót a Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Paulinho, Nélson Semedo, Gerard Deulofeu, Yerry Mina, Marlon sorra, majd közel 200-at a Malcom, Clément Lenglet, Arthur, Arturo Vidal, Jeison Murillo, Kevin-Prince Boateng, Jean-Clair Todibo hetesre, tavaly 300-nál is többet az Antoine Griezmann, Frenkie de Jong, Neto, Martin Braithwaite, Júnior Firpo, Emerson, Cucurella társulatra – tehát három esztendő alatt sikerült Lenglet, Griezmann és F. de Jong személyében három játékost venni a szakértők által ideálisnak tartott kezdőbe, illetve most Arthurért megszerezni a negyediket, Miralem Pjanicot (aki bosnyák és luxemburgi kettős állampolgár, tehát ő nem foglal el nem EU-s helyet a keretben; egy bajnoki mérkőzésre három ilyet lehet nevezni, per pillanat a Transfermarkt adatai szerint Ronald Araújo és Matheus Fernandes érintett csak).

A 17 éves szélső, Pedri még messze nem a Barcelona szintje, de mocoroghat benne valami, mert a Bayern München máris vinné, a szűrő Matheus Fernandes értéke momentán 3.2 millió euró, a húszesztendős, 31 millióért vett támadómindenes, Trincao ellenben az idény egyik felfedezettje lehet.

Az előző három év kiadásai (pirossal, millió euró), az érkezők száma, a bevételek (zölddel) és az eladott vagy kölcsönadott játékosok száma (Transfermarkt)
Az előző három év kiadásai (pirossal, millió euró), az érkezők száma, a bevételek (zölddel) és az eladott vagy kölcsönadott játékosok száma (Transfermarkt)

Messi maradt, de érkezett Ronald Koeman, akivel a vezetőség nyíltan egy igazi, mindenki, azaz Messi fölé is emelt mester mellett tette le a garast. Josep Guardiola 2012-es távozása után szegény Francesc Vilanova, Jordi Roura, Gerardo Martino, Luis Enrique, Ernesto Valverde és Quique Setién is ült a klub kispadján, és sohasem volt kérdéses, Messinek parancsol-e az edző avagy fordítva... Az átmeneti megoldás Roura pályaedzői karrierje is megbicsaklott távozása óta, a tartalékoknál csapatkoordinátor, Martino hazament Amerikába, és esze ágában sincs újra belekóstolni az európai futballba (jelenleg Mexikó szövetségi kapitánya, Messivel a válogatottban sem alkotott maradandót), Luis Enrique a spanyol nemzeti tizenegy főnöke, nagy tornán még nem bizonyíthatott.

Valverdének nincs új klubja, Quique Setién pedig még nincs kifizetve a távozása után. Itt jegyeznénk meg, nem is olyan rossz dolog megbukni edzőként Barcelonában, Valverde havi bruttó kétmillió eurót keresett, Quique Setiénnek negyedannyi járt – és jár 2022 nyaráig a szerződése szerint, függetlenül a kirúgásától.

Csak a viszonyítás kedvéért: Diego Simeone éves bére a koronavírus-járvány előtt évi 43.2 millió euró volt, Zinédine Zidane-é évi 16.8, anno Luis Enrique évi 8 milliót kapott, Martino 6.5-öt – Ronald Koeman fizetése pedig évi 11 millió euró lesz, szintén bruttóban.

És nagy kérdés, meddig élvezheti ezt maradéktalanul, és főleg milyen kerettel: a mostani érkezőket egytől egyik az elődjével választotta ki a már menesztett sportigazgató, Eric Abidal. Semedo után távozhat Rafinha (a Leeds United vinné), az évi 12 millió eurót kereső Samuel Umtiti (Lyon, Rennes, Inter és két meg nem nevezett angol csapat), Braithwaite (West Ham United), a húszmillióért kínált Todibo (Fulham, Everton, Roma, Napoli, Manchester United, Leicester City, Wolverhampton; az első ajánlat Liverpoolból érkezett: kölcsön, tizennyolcmilliós opcióval), Ousmane Dembélé (Juventus, Manchester United, az angolok kölcsönbe kérték, eladnák inkább a spanyolok, százmillió euróért, a Liverpool is kölcsönbe vitte volna, mindenféle opció mellőzésével, de a heti 220 ezer eurós alapfizetése teljes átvállalásával) és Júnior Firpo (Atalanta).

Ansu Fati leigazolását nyilván sem a Manchester United, sem a PSG nem gondolta komolyan, az új kivásárlási ára egyébként is 400 millió euró. Puig nem szerepel Koeman terveiben, kölcsönkérte a Porto és a PSV, Pedriért az első kölcsönkérelmet a PSV nyújtotta be, de nem nyert. A tartalékoknál szerepel Álex Collado, a 21 éves spanyol szélsőt a Porto, a Girona, a Celtic, a Werder Bremen, a Torino, a Villarreal és a Sampdoria is vinné.

Umtitiért korábbi klubja, a Lyon hivatalosan is ajánlatot tett, és segítheti az üzletet, hogy a Barca pénz helyett egy játékost kér az OL-től.

Az egyik meglepőbb név a lehetséges érkezők listáján Antonio Rüdiger, de ne feledjük, Gerard Piqué bőven elmúlt már harmincéves – igaz, a Luis Suárez helyére kiszemelt Edin Dzeko meg harmincnégy. Korábbi célpont, és minden bizonnyal Koemannak is tetszik Lautaro Martínez játéka, de őt biztosan nem adja el már az Inter, hacsak nincs valami titkos milánói transzfer a háttérben, amelyhez már csak százmillió euró hiányzik.

Sergino Dest ügyéről pedig már beszámoltunk: a szélső védőt eladná az Ajax a Barcelonának és a Bayern Münchennek is, az eddigi legjobb ajánlat húszmillió készpénz és ötmillió euró opciós. Az amerikai játékos a Barcát választotta, egy spanyol lap szerint már elbúcsúzott amszterdami csapattársaitól, a héten aláír a katalánokhoz. Érdekes, hogy Koeman egyszer már hiába hívta Destet: az amerikai-holland védő nem az oranjét, hanem az amerikai felnőttválogatottat választotta. Ne feledjük, a Barcának van egy olyan értékű szélső védője, mint Dest: a jelenleg a Betisben futballozó Emerson Royal...

Memphis Depay magára talált a Lyonban, a szerződése jövőre lejár, tehát minden bizonnyal eladja a francia csapat még a nyáron, ugyanez a helyzet a liverpooli erő(s)emberrel, Georginio Wijnaldummal, és felvetődött még egy ráfizetéses Joao Félix–Griezmann-csere is.

A cikk megírásának másnapján eldőlt?

 

 

A Manchester City nem adja olcsón a fiatal védőt, Eric Garcíát, a Barca jövőre ingyen szeretné elhozni őt, és mint említettük már, a jobbhátvéd Max Aaronsért legalább 30 milliót kér a Norwich City – Héctor Bellerín visszahozatalának lehetősége többször is előjött már, de szeptemberben közelebb nem kerültek egymáshoz a felek.

Desttel és Aaronsszal is megegyezett a bérben már a Barca, amelynek kapóra jöhet, hogy a Manchester City megszerezte hétfőn a Benficától Rúben Diast, ellenben aki látta Eric García Leicester City elleni teljesítményét, azért elgondolkodhatott: ennyit Umtiti és Todibo is tud, és talán át kellene gondolni a nagy transzferforgót még Rafinha és Puig ügyében is.

Engedett a City is García ügyében a 30 millióból, a legújabb pletykák szerint az angolok már csak 18 milliót kérnek, a katalánok ennél már csak hárommillióval kevesebbet kínálnak a 19 éves, Barca-nevelés bekkért. Tárgyalt a Barca az Arsenallal Bellerín mellett Pierre-Emerick Aubameyangról is, ezt maga a támadó ismerte el, Depay sem tagadja, hogy hívják a katalánok, sőt elnöke, Jean-Michel Aulas beszámolt a Roma ajánlatáról is. Az olasz sajtó szerint 25 millió Depay ára – mínusz egy Umtiti. Aulas nem titkolja, eladó Houssem Aouar is, aki az Arsenalban folytathatja, ha a londoniak megadják érte a 60 millió eurót, a Barcelonától és a Juventustól ugyanis nem érkezett konkrét ajánlat.

Érdekes adalék tovább a Barca mostani anyagi erejéhez, hogy a Marca szerint a nagy Jorge Mendest küldték el Milánóba Lautaro Martínezért, és nagyon szerettük volna látni az Inter vezetőinek az arcát, amikor meghallották, hogy Mendes 15 millió eurót kínált a csatárért, a többit a klub és a támadó teljesítményétől függő, sokrészletes bónuszokban ígérte...

Felröppent még a sajtóban: a Real Sociedad Alexander Isakja (kivásárlási ára 70 millió euró, de az eladó kijelentette, cserejátékosokat is elfogad), a Juventusszal egy Douglas Costa–Ousmane Dembélé-csere, de torinói a harmadik számú jobbhátvéd-kiszemelt: a tízmillió euróért már mozdítható Mattia De Sciglio. Befuthat még Firpo eladása után Manchesterből Olekszandr Zincsenko, őt az angolok maguk ajánlották fel!

Furcsa nyáron van túl máris a La Liga, és látunk még furcsaságokat október elejéig, de sokkoló adat, hogy az élvonalban csak a Barcelona, az Atlético Madrid, a Sevilla, a Villarreal, a Getafe és Granada költött többet, mint a Matheus Pereira, Gustavo Maia, Moussa Ndiayé hármasért 12.5 millió eurót adó Barcelona B...

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2020 NYARA

ALAVÉS
ÉRKEZETT:
Kölcsönbe:
Deyverson (Palmeiras), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Florian Lejeune (Newcastle United), Tomás Tavares (Benfica)
Kölcsönből vissza: Patrick Twumasi (Gaziantep), Saúl García (Vallecano), Ramón Miérez (Tenerife), Ermedin Demirovic (St. Gallen), John Guidetti (Hannover), Antonio Sivera (Almería), Burgui (Zaragoza)
TÁVOZOTT: Ermedin Demirovic (Freiburg, 3 700 000 euró), Patrick Twumasi (Hannover, 700 000), Jeando Fuchs (Dundee United)
Kölcsönbe:
Ramón Miérez (NK Osijek), Saúl García (Gijón)
Kölcsönből vissza: Aleix Vidal (Sevilla), Víctor Camarasa (Sevilla), Lisandro Magallán (Ajax), Ljubomir Fejsza (Benfica), Oliver Burke (West Bromwich), Roberto (West Ham), Ismael Gutiérrez (Betis)

ATLÉTICO MADRID
ÉRKEZETT:
Álvaro Morata (Chelsea, kölcsön után végleg, 56 000 000), Ivo Grbic (NK Lokomotiva, 7 000 000), Manu Sánchez (Atlético Madrid B), Luis Suárez (Barcelona, i.), Rodrigo Riquelme (Atlético Madrid B)
Kölcsönbe: Yannick Carrasco (Talien Professional)
Kölcsönből vissza: Nehuén Pérez (Famalicao), Francisco Montero (La Coruna), Víctor Mollejo (La Coruna), Nikola Kalinic (Roma)
TÁVOZOTT: Antonio Adán (Sporting CP, i.), Caio Henrique (Monaco, 8 000 000)
Kölcsönbe:
Francisco Montero (Besiktas), Santiago Arias (Leverkusen, 3 000 000), Álvaro Morata (Juventus, 10 000 000), Rodrigo Riquelme (Bournemouth)
Kölcsönből vissza: Yannick Carrasco (Talien Professional)

ATHLETIC BILBAO
ÉRKEZETT:
Oihan Sancet (Bilbao B), Álex Berenguer (Torino, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Inigo Vicente (Mirandés), Peru Nolaskoain (La Coruna), Cristian Ganea (Viitorul)
TÁVOZOTT:
Benat Etxebarria (szerződése lejárt), Mikel San José (Birmingham City, ingyen), Cristian Ganea (Arisz, ingyen), Aritz Aduriz (visszavonult), Gaizka Larrazabal (Zaragoza, i.)

BARCELONA
ÉRKEZETT:
Miralem Pjanic (Juventus, 60 000 000), Trincao (Braga, 31 000 000), Matheus Fernandes (Palmeiras, 7 000 000), Pedri (Las Palmas, 5 000 000), Inaki Pena (Barcelona B), Sergino Dest (Ajax, 21 000 000)
Kölcsönből vissza: Rafinha (Celta Vigo), Oriol Busquets (Twente), Jean-Clair Todibo (Schalke), Juan Miranda (Schalke), Philippe Coutinho (Bayern München), Carles Alená (Betis), Moussa Wagué (Nice)
TÁVOZOTT: Arthur (Juventus, 72 000 000), Carles Pérez (Roma, kölcsön után végleg, 11 000 000), Marc Cucurella (Getafe, kv., 10 000 000), Arda Turan (Galatasaray, ingyen), Ivan Rakitic (Sevilla, 1 500 000), Luis Suárez (Atlético Madrid, i.), Nélson Semedo (Wolverhampton, 30 000 000), Arturo Vidal (Inter, i.)
Kölcsönbe:
Monchu (Girona), Moussa Wagué (PAOK Szaloniki)

BETIS
ÉRKEZETT:
Edgar González (Betis B), Martín Montoya (Brighton, i.), Claudio Bravo (Manchester City, i.), Víctor Ruiz (Besiktas, i.), David Carmona (Cádiz, i.)
Kölcsönből vissza: Antonio Sanabria (Genoa), Wilfrid Kaptoun (Almería), Juanjo Narváez (Las Palmas), Francis Guerrero (Almería), Aitor Ruibal (Leganés), Víctor Camarasa (Alavés), Ismael Gutiérrez (Alavés)
TÁVOZOTT: Giovani Lo Celso (Tottenham, kölcsön után végleg, 32 000 000), Antonio Barragán (szerződése lejárt), Javi García (Boavista, i.), Zuhair Feddal (Sporting CP, 3 000 000), Juanjo Narváez (Zaragoza, i.), Ismael Gutiérrez (Atlético Madrid B, 1 000 000)
Kölcsönbe:
Edgar González (Oviedo)
Kölcsönből vissza: Alfonso Pedraza (Villarreal), Carles Alená (Barcelona)

CELTA VIGO
ÉRKEZETT:
Renato Tapia (Feyenoord, ingyen), Álvaro Vadillo (Granada, ingyen), Miguel Baeza (Real Madrid B, 2 500 000)
Kölcsönbe: Lucas Olaza (Boca Juniors)
Kölcsönből vissza: Emre Mor (Galatasaray), David Costas (Almería), Jozabed Sánchez (Girona)
TÁVOZOTT: Pione Sisto (Midtjylland, 2 500 000)
Kölcsönbe:
Juan Hernández (Sabadell), Jozabed Sánchez (Málaga), Gabriel Fernández (Zaragoza)
Kölcsönből vissza: Jeison Murillo (Sampdoria), Filip Bradaric (Cagliari), Rafinha (Barcelona), Pape Cheikh (Lyon), Fjodor Szmolov (Lokomotiv Moszkva)

CÁDIZ
ÉRKEZETT:
Álvaro Giménez (Birmingham City, kölcsön után végleg, 2 700 000 euró), Choco Lozano (Girona, kölcsön után végleg, 2 500 000), Iván Alejo (Getafe, kv., 2 000 000), Jorge Pombo (Zaragoza, 1 200 000), Filip Malbasics (Tenerife, kv., 1 000 000), Álvaro Negredo (al-Naszr, i.), David Mayoral (UCAM Murcia, i.), Jens Jönsson (Konyaspor, i.)
Kölcsönbe: Jeremías Ledesma (Rosario Central), Matos (Málaga)
Kölcsönből vissza: Matos Garcia (Twente), Djordje Jovanovics (Cartagena), Sergio Sánchez (Albacete), David Carmona (Santander)
TÁVOZOTT: Sergio Sánchez (szl.), David Carmona (Betis, i.), José Manuel Jurado (szerződését felbontották)

EIBAR
ÉRKEZETT:
Damian Kadzior (Dinamo Zagreb, 2 000 000)
Kölcsönbe:
Recio (Leganés), Muto Josinori (Newcastle United), Kévin Rodrigues (Sociedad)
Kölcsönből vissza: José Antonio Martínez (Granada), Roberto Olabe (Extremadura)
TÁVOZOTT: Fabián Orellana (Valladolid, i.), Gonzalo Escalante (Lazio, i.), Charles (Pontevedra, i.), Iván Ramis (visszavonult), Pablo de Blasis (szl.)
Kölcsönből vissza: Sebastián Cristóforo (Fiorentina)

ELCHE
ÉRKEZETT:
Luismi (Valladolid, i.), Miguel Cifuentes (Málaga, i.), Raúl Guti (Zaragoza, 5 000 000), Tete Morente (Málaga, 500 000), Juan Sánchez Mino (Independiente, i.), Jeison Lucumí (Tigres, i.)
Kölcsönbe: Dani Escriche (Huesca), Lucas Boyé (Torino), Youssouf Koné (Lyon)
Kölcsönből vissza:
Jony Niguez (Alcoyano)
TÁVOZOTT:
Juan Cruz (Osasuna, 2 750 000), Óscar Gil (Espanyol, 500 000), Jonathas (Sarjah, i.), Iván Sánchez (Birmingham City, i.), Manuel Sánchez (visszavonult)
Kölcsönből vissza:
Dani Escriche (Huesca)

GETAFE
ÉRKEZETT:
Marc Cucurella (Barcelona, kölcsön után végleg, 10 000 000), Enes Ünal (Villarreal, 9 000 000)
Kölcsönbe: Cucho Hernández (Watford), Ante Palaversa (Manchester City)
Kölcsönből vissza: Álvaro Jiménez (Albacete), Ignasi Miquel (Girona), Jack Harper (Alcorcón), Ignasi Miquel (Girona)
TÁVOZOTT: José Carlos Lazo (Almería, kölcsön után végleg, 4 000 000), Enric Gallego (Osasuna, 2 000 000), Iván Alejo (Cádiz, kv., 2 000 000), Merveil Ndockyt (NK Osijek, 550 000), Raúl Carnero (Valladolid, kv.), Vitorino Antunes (Sporting CP, i.), Jorge Molina (Granada, i.), Fajszal Fadzsr (Sivasspor)
Kölcsönbe: Hugo Duro (Real Madrid B), Ignasi Miquel (Leganés)
Kölcsönből vissza: Oghenekaro Etebo (Stoke City), Jason (Valencia), Deyverson (Palmeiras), Kenedy (Chelsea)

GRANADA
ÉRKEZETT:
Maxime Gonalons (Roma, kölcsön után végleg, 4 000 000), Dimitri Foulquier (Watford, kölcsön után végleg, 2 000 000), Luis Milla (Tenerife, 5 000 000), Jorge Molina (Getafe, i.), Alberto Soro (Real Madrid, 2 500 000), Luis Suárez (Watford, 7 000 000)
Kölcsönbe: Jesús Vallejo (Real Madrid), Kenedy (Chelsea), Yangel Herrera (Manchester City)
TÁVOZOTT: Álvaro Vadillo (Celta Vigo, ingyen), Álex Martínez (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Antonín (Vallecano)
Kölcsönből vissza: Yangel Herrera (Manchester City), Jesús Vallejo (Real Madrid), Carlos Fernández (Sevilla), Gil Dias (Monaco), José Antonio Martínez (Eibar)

HUESCA
ÉRKEZETT:
Gastón Silva (Independiente, i.), Pablo Insua (Schalke, kv.), Andrés Fernández (Villarreal), Dimitriosz Sziovasz (Leganés, 1 000 000), Borja García (Girona, 2 100 000)
Kölcsönbe:
Sergio Gómez (Dortmund), Pablo Maffeo (VfB Stuttgart), Javi Ontiveros (Villarreal, 650 000)
Kölcsönből vissza: Serdar Gürler (Göztepe), Dani Escriche (Elche), Jaime Seoane (Lugo), Alekszandar Jovanovics (La Coruna), Jonathan Toro (Tondela), Joaquín Munoz (Mirandés)
TÁVOZOTT: Pedro López (szl.), Luisinho (szl.), Serdar Gürler (Antalyaspor), Alekszandar Jovanovics (Apollon Limassol, i.), Alekszandar Jovanovics (Apollon Limassol, i.)
Kölcsönbe:
Dani Escriche (Elche)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Monaco), Miguelón (Villarreal), Cheick Doukouré (Levante), Cristo (Udinese), Josué Sá (Anderlecht), Dani Raba (Villarreal), Rubén Yánez (Getafe), Toni Datkovic (Lokomotiva Zagreb)

LEVANTE
ÉRKEZETT:
Jorge de Frutos (Real Madrid, kv., 2 500 000), Mickaël Malsa (Mirandés, i.), Son (Ponferradina, i.), Dani Gómez (Real Madrid, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Raphael Dwamena (Zaragoza), Antonio Luna (Vallecano), Armando Sadiku (Málaga), Pepelu (Tondela), Cheick Doukouré (Huesca), Ivi López (Ponferradina)
TÁVOZOTT: Moses Simon (Nantes, kv., 5 000 000), Iván López (szl.), Bruno González (Valladolid, i.), Raphael Dwamena (Vejle, i.), Armando Sadiku (Büyüksehir, i.), Ivi López (Raków Czestochowa, i.), Antonio Luna (Girona, i.)
Kölcsönbe:
Pepelu (Guimaraes)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Real Madrid)

OSASUNA
ÉRKEZETT:
Enric Gallego (Getafe, kv., 2 000 000), Raúl Navas (Sociedad, kv., 250 000), Lucas Torró (Eintracht Frankfurt, 2 000 000), Juan Cruz (Elche, 2 750 000)
Kölcsönbe: Jony (Lazio), Jonathan Calleri (Deportivo Maldonado)
Kölcsönből vissza: Brandon (Girona), Juan Villar (Rayo Vallecano)
TÁVOZOTT: Fran Mérida (Espanyol, i.), Luis Perea (Leganés, 3 000 000), Juan Villar (Almería, 450 000)
Kölcsönbe: Robert Ibánez (Leganés)
Kölcsönből vissza: José Manuel Arnáiz (Leganés), Toni Lato (Valencia), Pervis Estupinán (Watford)

REAL MADRID
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Kubo Takefusza (Mallorca), Asraf Hakimi (Dortmund), Martin Ödegaard (Real Sociedad), Andrij Lunyin (Oviedo), Sergio Reguilón (Sevilla), Jesús Vallejo (Granada), Alberto Soro (Zaragoza), Álvaro Odriozola (Bayern München), Óscar (Leganés), Luca Zidane (Santander), Borja Mayoral (Levante), Dani Gómez (Tenerife), Dani Ceballos (Arsenal)
TÁVOZOTT: Asraf Hakimi (Inter, 40 000 000 euró), Javi Sánchez (Valladolid, kölcsön után végleg, 3 000 000), Jorge de Frutos (Vallecano, kölcsön után végleg, 2 500 000), Luca Zidane (szl.), Dani Gómez (Levante, 2 500 000), James Rodríguez (Everton, i.), Óscar (Sevilla, 13 500 000), Alberto Soro (Granada, 2 500 000), Sergio Reguilón (Tottenham, 30 000 000)
Kölcsönbe:
Kubo Takefusza (Villarreal, 2 500 000), Reinier (Dortmund), Jesús Vallejo (Granada), Brahim Díaz (Milan), Dani Ceballos (Arsenal), Gareth Bale (Tottenham), Borja Mayoral (Roma, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Alphonse Areola (PSG)

REAL SOCIEDAD
ÉRKEZETT:
David Silva (Manchester City, i.), Roberto López (Sociedad B)
Kölcsönből vissza: Jon Bautista (Eupen), Gerónimo Rulli (Montpellier), Modibo Sagnan (Mirandés), Martín Merquelanz (Mirandés), Kévin Rodrigues (Leganés)
TÁVOZOTT: Raúl Navas (Osasuna, 250 000), David Zurutuza (visszavonult), Gero Rulli (Villarreal, 5 000 000), Diego Llorente (Leeds United, 20 000 000)
Kölcsönbe:
Kévin Rodrigues (Eibar)
Kölcsönből vissza: Martin Ödegaard (Real Madrid)

SEVILLA
ÉRKEZETT:
Suso (Milan, kv., 24 000 000), Óscar (Real Madrid, 13 500 000), Bono (Girona, 4 000 000), Ivan Rakitic (Barcelona, 1 500 000), Marcos Acuna (Sporting CP, 10 500 000)
Kölcsönből vissza: Juan Soriano (Leganés), Roque Mesa (Leganés), Bryan Gil (Leganés), Carlos Fernández (Granada), Joris Gnagnon (Rennes), Marc Gual (Real Madrid B), Aleix Vidal (Alavés), Sébastien Corchia (Espanyol), Alejandro Pozo (Mallorca), Ibrahim Amadou (Leganés)
TÁVOZOTT: Simon Kjaer (Milan, kv., 3 500 000), Éver Banega (al-Sabab, i.), Sergio Rico (PSG, kv., 6 000 000), Marc Gual (Alcorcón), Sébastien Corchia (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Rony Lopes (Nice), Juan Soriano (Málaga)
Kölcsönből vissza: Sergio Reguilón (Real Madrid)

VALENCIA
ÉRKEZETT:
Hugo Guillamón (Valencia B)
Kölcsönből vissza: Alex Carbonell (Fortuna Sittard), Toni Lato (Osasuna), Álex Blanco (Zaragoza), Jason (Getafe), Álex Centelles (Famalicao), Uros Racsics (Famalicao)
TÁVOZOTT: Ezequiel Garay (szl.), Ferran Torres (Manchester City, 23 000 000), Dani Parejo (Villarreal, i.), Francis Coquelin (Villarreal, 6 500 000), Rodrigo (Leeds United, 30 000 000), Álex Centelles (Almería, i.)
Kölcsönbe: Cristiano Piccini (Atalanta)
Kölcsönből vissza: Jaume Costa (Villarreal), Alessandro Florenzi (Roma)

REAL VALLADOLID
ÉRKEZETT:
Javi Sánchez (Real Madrid, kölcsön után végleg, 3 000 000), Luis Pérez (Tenerife, i.), Fabián Orellana (Eibar, i.), Raúl Carnero (Getafe), Son Veisszman (Wolfsberg, 4 000 000), Bruno González (Levante, i.), Roberto (West Ham, i.), Dzsavad el-Jamik (Genoa), Saidy Janko (Porto)
Kölcsönből vissza: Álvaro Aguado (Numancia), Marcos André (Mirandés), Anuar (Panathinaikosz)
TÁVOZOTT: Mohammed Salisu (Southampton, 12 000 000), Hatem Ben Arfa (szl.), Luismi (Elche, i.), Antonito (Panathinaikosz, i.)
Kölcsönbe: Stiven Plaza (Trabzonspor, 100 000), Anuar (APOEL Nicosia, i.)
Kölcsönből vissza: Enes Ünal (Villarreal), Pedro Porro (Manchester City), Matheus Fernandes (Palmeiras), Sandro Ramírez (Everton), Raúl Carnero (Getafe)

VILLARREAL
ÉRKEZETT:
Dani Parejo (Valencia, i.), Francis Coquelin (Valencia, 6 500 000), Jorge Cuenca (Barcelona B, 2 500 000), Pervis Estupinán (Watford, 16 400 000)
Kölcsönbe: Kubo Takefusza (Real Madrid, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Alfonso Pedraza (Betis), Dani Raba (Huesca), Miguelón (Huesca), Enes Ünal (Valladolid), Jaume Costa (Valencia)
TÁVOZOTT: Karl Toko Ekambi (Lyon, kv., 11 500 000), Álvaro González (Marseille, 4 000 000), Akram Afif (al-Szadd, kv., 1 000 000), Santi Cazorla (al-Szadd, i.), Mariano Barbosa (szl.), Bruno Soriano (visszavonult), Enes Ünal (Getafe, 9 000 000)
Kölcsönbe: Xavi Quintilla (Norwich City), Miguelón (Espanyol), Javi Ontiveros (Huesca, 650 000), Jorge Cuenca (Almería)
Kölcsönből vissza: André Zambo Anguissa (Fulham)

Lezárva kedd reggel, vastaggal az elmúlt két hét eseményei. Táblázatunkban csak a legalább félmillió eurós értékű játékosokat szerepeltetjük.

i: ingyen, kv.: kölcsön után végleg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik