Simeone fizetésének és transzferterveinek zömét is elsodorta a koronavírus

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.08.18. 18:48
null
Mester, most kellene valami nagy trükk (Fotó: AFP)
A koronavírus és a gazdasági világválság árnyékában sem szünetel az átigazolási időszak, s mint 2008 óta mindig, ezúttal is megkíséreljük ráncba szedni a topligák jöttek-mentekjeit. A harmadik hetet szokásainknak megfelelően az angol élvonallal kezdtük, és Olaszországban folytattuk, hogy Lipcsén keresztül elérkezzünk Lyonba, majd Madridban zárjunk.


„Kicsit szomorúan álldogál Simeone a pénzesőben, de hogy feladná...” – írtuk tavaly az ATLÉTICO MADRIDRÓL és az ő mesteréről, aki sokadszorra is nekirugaszkodott, hogy megnyerje a La Liga és a Bajnokok Ligája küzdelmeit. A hazai aranyérmet egyszer már a nyakába akaszthatták, a BL-serleg megragadásához is igen közel állt, de mostanában nem megy az Atlétinek: az előző idénybeli bajnoki ezüstérem után meg kellett elégedniük a harmadik hellyel, a BL-ben legutóbb a legjobb 16 között estek ki, a Juventus miatt, most egy körrel beljebb jóval fájdalmasabb vereséget szenvedtek a Lipcsétől.

Nem mondhatjuk, hogy 2019 nyarán nagyon a kassza mélyére nyúlt volna a klubot birtokló Miguel Ángel Gil Marín, Idan Ofer, Enrique Cerezo trió, ugyanis az Antoine Griezmann, Lucas Hernández, Rodri, Gelson Martins, Luciano Vietto ötös árából jócskán maradt még Joao Félix, Marcos Llorente, Mario Hermoso, Kieran Trippier, Felipe és Renan Lodi megvétele után. Ráadásul a 126 millió euróért és még jócskán tízmillió fölötti járulékos költségért megvett Joao Félix kilenc góllal zárta az idényt, és ugyan a többiek sem mondtak csődöt, még ha nem is mind(ig) remekeltek, de ők inkább a védekezésben jeleskednek. De mit szóljon akkor a 70 millió euróért megvett Thomas Lemar, aki képes volt 29 mérkőzésen nulla, azaz 0 kanadai pontot hozni, évi majdnem hétmillió eurós bruttó fizetésért (a kereseti lista élén egyébként Jan Oblak áll, bruttó évi 21 milliós fizetéssel, második Diego Costa és Koke 16-16 millióval, a harmadik Joao Félix 15 millióval). És akkor még nem számoltuk az aláírási pénzeket, Héctor Herrera például ingyen jött, közel tízmilliós aláírási pénzzel, de az ötmillió körüli szerződéskötési és ügynöki díj teljesen átlagosnak és általánosnak számít.

Érdekes statisztikát találtunk nemrégiben, a La Liga legutóbbi idényében a Real, Barca, Atleti triónál harmincmillió eurónyi játékjog hozott egy-egy győzelmet: a keretben lévő játékjogok összértékét elosztották a szezonbeli sikerek számával, és győzött a matematika, az nyert a pontvadászatban, akinek jobb a kerete... Legalábbis hosszú távon ez a helyzet, ennek ellenkezőjére a BL mostani kiírása a legszebb példa. Még furább, hogy az elmúlt tíz idényben az eladottak árán felül – aláírási és egyéb pénzek nélkül! – csak 129 millió euróért vásárolt a klub, miközben a Manchester City egymilliárd euró fölött költött, a Barcelona 700, a Real 550 millióért gyarapította a keretét.

Bizony, az Atleti olyan csillagokat adott el jó áron, mint Sergio Agüero, David de Gea, Diego Forlán, Falcao, Diego Costa, Filipe Luís, Jackson Martínez, Arda Turan, Raúl Jiménez, Mario Mandzukic, Toby Alderweireld, Miranda, Borja Bastón, Theo Hernández, Óliver Torres, Jonny Otto, Kévin Gameiro, Diogo Jota; a saját utánpótlásból pedig felkerült a profik közé Koke, Saúl Níguez, Óliver Torres, Thomas Partey, Lucas és Theo Hernández, tavaly pedig az igen tehetséges Francisco Montero, Víctor Mollejo páros. Természetesen ahol vágják a fát, ott hullik a forgács, Raúl Jiménez, Nikola Kalinic, Lemar, Kévin Gameiro, Nico Gaitán, Alessio Cerci, Yannick Carrasco és talán Vitolo adása-vétele sem sikertörténet atléticós szempontból – és a nagy jövés-menés mellett az is megzavarhatta a csapatot, hogy két éve Gabi és Fernando Torres, tavaly Griezmann, Juanfran, Diego Godín és Filipe Luís is távozott a hangadók, vezéregyéniségek közül.

 

Ezen a nyáron eleddig egy játékost vett a klub, Álvaro Morata 16 góllal és 4 gólpasszal zárta a kölcsönidényét, de érdekes módon nagyon kevés olyan kanadai pontja volt, amelyik a csapatnak ne kellett volna a sikerhez vagy a döntetlenhez: a hétmilliós kölcsöndíj után 56 millióért végleg megszerezték a saját nevelésű, 2007-ben a Getafének elkótyavetyélt támadót... Távozott a rutinos cserekapus, Antonio Adán, akivel nem hosszabbítottak, de visszatér kölcsönből a két említett spanyol fiatal mellett a két éve 14.5 millióért vett, már 32 éves csatár, Nikola Kalinic, hacsak a Roma nem érvényesíti a kilencmilliós vételi opcióját a nála az idényben öt gólt szerző ékre. Már egyszeres válogatottként tért meg Portugáliából a húszéves argentin középső védő, Nehuén Pérez, remek idénnyel a háta mögött, ő minden bizonnyal marad Madridban. Pérez a Famalicaóban töltötte az elmúlt idényt, és nem véletlenül éppen ott, erről lesz még később szó.

A mindössze ötvenmillióért elvihető, de ennél sokkal többet érő Thomas Parteyt erőst csábítja a PSG, az Arsenal és a legújabb hírek szerint a Juventus is, José Giménezt és a 120 millió eurós kivásárlási árral bíró Oblakot a Chelsea (a védőt önmagában a Manchester City), Félixet a Manchester United; Hermosót kölcsönkéri a Real Sociedad, egyesek szerint opciós kölcsönnel (a vételár ötöde még az Espanyolé), a húszéves spanyol támadót, a saját nevelésű Rodrigo Riquelmét a Hoffenheim szúrta ki magának, Andrea Pirlo pedig egy olasz forrás szerint szeretné új csapatában tudni Álvaro Moratát, egykori csapattársát. A kolumbiai jobbhátvédet, Santiago Ariast pedig Pirlo egykori csapattársa és mai kollégája, Gennaro Gattuso monitorozza, Saúl Níguez körül a Manchester United legyeskedik, Lemarnak pedig talán mentőövet dob az Everton. A francia szélső spanyol lapok szerint már 40 millió euró körüli összegért vihető.

 

Adán utóda az egy évvel nála is idősebb, 34 esztendős, Atleti-nevelés Roberto (West Ham) lehet, és egy horvát tévéadás szerint a Dinamo Zagreb már elfogadta a 24 éves, 196 centiméter magas Ivo Grbicért tett, bónuszokkal együtt hatmillió (négy plusz kettő) eurós ajánlatot. A sajtó szerint „választék” még Joel Robles (Betis), Aitor Fernández (Levante), a volt újpesti Marko Dmitrovics (Eibar) és a portugál José Sá (Olympiakosz); a nyáron két kapust igazol Simeone. Aki olcsón elhozhatja a kiesett Espanyoltól Marc Rocát, nagyon drágán a Mainztól a francia középcsatárt, a csalódást keltő idényt záró Jean-Philippe Matetát, az Arsenal pedig odaadná a szintén francia középső középpályást, Mattéo Guendouzit, mégpedig Thomas Partey játékjogáért cserébe, 25 millió euró társaságában. A Kicker szerint Simeone-kiszemelt a német védelmi szakember, Matthias Ginter is, és jó két hete látott napvilágot a pletyka a Calciomercatón, miszerint az Atlético figyelmét sem kerülte el Szoboszlai Dominik.

Kiszemelt a marseille-i jobbhátvéd, Bouna Sarr is.

Az előző idény álomcsapata a Marca szerint
Az előző idény álomcsapata a Marca szerint

Nagy dobás lehet a nápolyi Allan, nagyjából elég lehet rá Partey ára, ingyen lett volna leigazolható a klub nélküli Jan Vertonghen, de őt elvitte az Atlético gondolkodása közben a Benfica, miként minden bizonnyal a klub régebbi célpontját, Edinson Cavanit is. Érdekes ötlet a sportigazgató Andrea Bertától a wolverhamptonos támadó, Rafa Mir, ő elméletileg jövő nyárig kölcsönben a Huescáé, ráadásul vételi opcióval. Nemzetközileg ismeretlen még az előző idényben a Schalkében berobbanó középpályás, a német U18-as válogatott Can Bozdogan. Érte a Tottenham tízmillió eurót ajánlott, innen indul a verseny, Dani Parejót ellenben lecsapta Simeone kezéről a Villarreal, ráadásul a 31 éves játékos ingyen váltott klubot. Nagy kérdés, mi lesz a belga szélsővel, Yannick Carrascóval: őt még 2018 elején adták el Kínába, igen olcsón, egy fél idényre visszatért, de a koronavírus miatt ottani és itteni csapata költségvetése is megreccsent. Az Atlético játékosai még tavasszal lemondtak fizetésük nagy részéről – Carrasco Kínában 11 millió eurót keresett, nettóban. De amióta Carrasco Kínába szerződött, valósággal kilőttek az ég felé a fizetések az európai topligákban.

A sportekz.com szerint a Barcelona bérkerete az elmúlt idényben 680 millió euró volt, a Real Madridé 650 millió, az Atlético Madridé pedig 348.5 millió, ez utóbbi összeg az előző évben csak 293 millió euró volt, tehát az új atléticós sztárok sokkal többet keresnek, mint Griezmannék. Százmillió eurós bérkeret fölé a La Ligában csak a Valencia (170), a Villareal (108), az Athletic Bilbao (104) és a Real Betis (100.1) jutott.

Visszatérve a „piacra”: a legvalószínűbb Thomas Partey távozása, érte jöhet az Arsenalból angol lapok szerint Alexandre Lacazette, 33 millió euró értékben, de felvetődött Guendouzi és Héctor Bellerín mellett a mai uru Simeone, Lucas Torreira neve is, és szintén lenne neki helye az AM-ben. Igen ám, de olasz újságírók esküsznek rá, hogy a madridi futógép a Juventusnak is kellene, Simeone még választhat is az ellentételezésben: Douglas Costa vagy Federico Bernardeschi?

Úgy néz ki, ezen a nyáron is csak annyit költhet az Atleti, amennyit az eladásokból ki tud gazdálkodni – és mivel a keret értéke már így is közel 800 millió euró, 40-50 millióért vett spíler sem jelent feltétlenül erősítést, sőt, mint láttuk, ennél nagyobb summa is lehet gyakorlatilag kidobott pénz.

Az előző idény legrosszabb igazolásai a Marca szerint
Az előző idény legrosszabb igazolásai a Marca szerint

A pár hét híján 32 éves Diego Costáért karrierje során 106.5 millió eurót fizettek már, az Atlético először 1.5, másodszor 66 millió eurót, a brazil a 2019-ben és a minap véget ért idényét is öt-öt góllal zárta. Évi 16 millió eurós fizetésért és a 66 millió eurós vételárért ez igencsak soványka mutatvány – egy közeli cimborája szerint a támadó elárulta, hogy ezen a nyáron nagyon szeretne Milánóba költözni...

A tulajdonosok közül Miguel Ángel Gil Marín, a nagy Jesús Gil y Gil fia állattenyésztéssel foglalkozik, az egy részvényügyletben vele sikeresen együtt dolgozó (végül is megúszták két év felfüggesztett börtönnel) Cerezo a filmiparban, a harminc százalékban tulajdonos izraeli Idan Ofer hajózásban és bányászatban utazik (ő a portugál Famalicao többségi tulajdonosa is, 2018-ban vette meg az addig kínai kézben lévő madridi papírokat), és mindannyian megsínylették a nagy gazdasági visszaesést, tehát nagy összegeket nem tudnak mozgósítani az átigazolási piacon – és mint láthattuk, a gigászi bérek miatt eleve nagyon kifeszített a költségvetés. És akkor Diego Simeone évi 42 millió eurós járandóságáról már ne is beszéljünk, a mester egymaga elviszi a bérkeret több mint tíz százalékát...

Simeone sem érinthetetlen, de Cerezo elnök sokadszorra is megvédte őt a Lipcse elleni vereség után, természetesen nem függetlenül attól, hogy Simeone a világ legjobban fizetett edzője, még ha a bruttó 42 milliós béréből a koronavírus miatt csak harminc százalékot kap is egy ideig. A mester madridi szerződése 2022 nyaráig érvényes, ha kirúgnák, az nagyon fájna a klub pénztárosának is.

Cerezo nyilatkozott Oblak ügyében is, szerinte a kapusért topcsapatok érdeklődnek, de ez természetes egy ilyen remek játékos esetében, és azt is nyíltan megmondta kerek perec, hogy James Rodríguez nem passzol a terveikbe.

Azért nem rossz ez a félmilliárd eurós kezdő (Fotó: Transfermarkt)
Azért nem rossz ez a félmilliárd eurós kezdő (Fotó: Transfermarkt)

Talán a közelmúlt sikerreceptjét kellene követnie a Madridnak az újjászületéshez? A klub az elmúlt tíz évben a Benficától 173 millió euróért igazolt, Joao Félix előtt Nico Gaitán és Oblak is onnan érkezett, a Portónak 102 milliót utalt például Falcaóért, Jackson Martínezért, Felipéért és Cristian Rodríguezért, csakhogy a portugál bajnokságot a már a többi topliga is árgus szemekkel figyeli, és alaposan felverik az árakat.

A legjárhatóbb út mégiscsak az lenne, ha több türelmet és több lehetőséget adnának a saját nevelésű fiataloknak: Montero, Óliver Torres, Thomas Partey, Mollejo, Javier Manquillo, Saúl Níguez, Caio Henrique, David De Gea, Héctor Hernández, Ibrahima Baldé, Joel Robles, Koke, Rubén Pérez, Jorge Pulido, Borja Bastón, Lucas és Theo Hernández jött fel közvetlenül a tartalékcsapatból a nagyok közé 2009 óta, de említhetnénk a 18 éves korában 900 ezer euróért megszerzett José Giménezt is. A maiak közül a legtehetségesebb az U20-as válogatott középcsatár, Sergio Camello, akinek ikertestvére, Gonzalo jobbhátvéd az U19-esek között, illetve a már említett Riquelme és az 18-as válogatott csatár, Germán Valera áll a legszebb karrier előtt a szakértők szerint. Még csak 19 éves, de játékjoga már majdnem tízmillió eurót ér: a balhátvéd Manu Sánchez a jövő embere, de a B-csapatból emeljük még ki a két uruguayi középpályást, Juan Manuel Sanabriát és Nicolás Schiappacassét is. Talán ők lehetnek az anyagi válság nagy nyertesei.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2020 NYARA

ALAVÉS
ÉRKEZETT:
Kölcsönbe: Deyverson (Palmeiras)

Kölcsönből vissza: Anderson Emanuel (Fuenlabrada), Patrick Twumasi (Gaziantep), Saúl García (Vallecano), Javi Munoz (Tenerife), Ramón Miérez (Tenerife), Ermedin Demirovic (St. Gallen), John Guidetti (Hannover), Adrián Diéguez (Alcorcón), Olivier Verdon (Eupen), Antonio Sivera (Almería), Burgui (Zaragoza)
TÁVOZOTT: Ermedin Demirovic (Freiburg, 3 700 000 euró)
Kölcsönből vissza: Aleix Vidal (Sevilla), Víctor Camarasa (Sevilla), Lisandro Magallán (Ajax), Ljubomir Fejsza (Benfica), Oliver Burke (West Bromwich), Roberto (West Ham)

ATLÉTICO MADRID
ÉRKEZETT:
Álvaro Morata (Chelsea, kölcsön után végleg, 56 000 000), Ivo Grbic (NK Lokomotiva, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Nehuén Pérez (Famalicao), Francisco Montero (La Coruna), Víctor Mollejo (La Coruna), Nikola Kalinic (Roma)
TÁVOZOTT: Antonio Adán (Sporting CP, i.)
Kölcsönből vissza: Yannick Carrasco (Talien Professional)

ATHLETIC BILBAO
ÉRKEZETT:
Oihan Sancet (Bilbao B)
Kölcsönből vissza: Inigo Vicente (Mirandés), Peru Nolaskoain (La Coruna), Andoni López (Elche), Cristian Ganea (Viitorul)
TÁVOZOTT:
Benat Etxebarria (szerződése lejárt), Mikel San José (szerződése lejárt), Cristian Ganea (Arisz, ingyen)

BARCELONA
ÉRKEZETT:
Miralem Pjanic (Juventus, 60 000 000), Trincao (Braga, 31 000 000), Matheus Fernandes (Palmeiras, 7 000 000), Pedri (Las Palmas, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Rafinha (Celta Vigo), Oriol Busquets (Twente), Jean-Clair Todibo (Schalke), Juan Miranda (Schalke), Philippe Coutinho (Bayern München), Carles Alená (Betis), Moussa Wagué (Nice)
TÁVOZOTT: Arthur (Juventus, 72 000 000), Carles Pérez (Roma, kölcsön után végleg, 11 000 000), Marc Cucurella (Getafe, 10 000 000), Arda Turan (Galatasaray, ingyen)

BETIS
ÉRKEZETT:
Edgar González (Betis B), Martín Montoya (Brighton, i.)
Kölcsönből vissza: Antonio Sanabria (Genoa), Liberto Beltrán (Lleida Esportiu), Wilfrid Kaptoun (Almería), Juanjo Narváez (Las Palmas), Francis Guerrero (Almería), Aitor Ruibal (Leganés), Víctor Camarasa (Alavés)
TÁVOZOTT: Giovani Lo Celso (Tottenham, kölcsön után végleg, 32 000 000), Antonio Barragán (szl.), Javi García (Boavista, i.), Zuhair Feddal (Sporting CP, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Alfonso Pedraza (Villarreal), Carles Alená (Barcelona)

CELTA VIGO
ÉRKEZETT:
Renato Tapia (Feyenoord, ingyen), Álvaro Vadillo (Granada, ingyen), Miguel Baeza (Real Madrid B, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Róbert Mazán (Tenerife), Emre Mor (Galatasaray), David Costas (Almería), Jozabed Sánchez (Girona)
TÁVOZOTT: Róbert Mazán (szl.)
Kölcsönből vissza: Jeison Murillo (Sampdoria), Filip Bradaric (Cagliari), Rafinha (Barcelona), Pape Cheikh (Lyon), Fjodor Szmolov (Lokomotiv Moszkva)

CÁDIZ
ÉRKEZETT:
Álvaro Giménez (Birmingham City, kölcsön után végleg, 2 700 000 euró), Choco Lozano (Girona, kölcsön után végleg, 2 500 000), Iván Alejo (Getafe, kv., 2 000 000), Jorge Pombo (Zaragoza, 1 200 000), Filip Malbasics (Tenerife, kv., 1 000 000), Álvaro Negredo (al-Naszr, i.), Dani Sotres (Salamanca, i.), David Mayoral (UCAM Murcia, i.), Nano Mesa (Eibar, kölcsön után végleg), Jens Jönsson (Konyaspor, i.)
Kölcsönbe: Jeremías Ledesma (Rosario Central)
Kölcsönből vissza: Matos Garcia (Twente), Djordje Jovanovics (Cartagena), Christian Martínez (Huelva), Sergio Sánchez (Albacete), Dani Romera (Alcorcón), Caye Quintana (Fuenlabrada), David Carmona (Santander), Brian Oliván (Girona )
TÁVOZOTT:
Kölcsönből vissza: Jorge Pombo (Zaragoza)

EIBAR
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Jordi Calavera (Girona), José Antonio Martínez (Granada), Roberto Olabe (Extremadura)
TÁVOZOTT: Fabián Orellana (Valladolid, i.), Gonzalo Escalante (szl.), Charles (szl.), Iván Ramis (visszavonult), Pablo de Blasis (szl.), Nano Mesa (Cádiz, kv.)
Kölcsönből vissza: Sebastián Cristóforo (Fiorentina)

GETAFE
ÉRKEZETT:
Marc Cucurella (Barcelona, kölcsön után végleg, 10 000 000), Enes Ünal (Villarreal, 9 000 000)
Kölcsönbe: Cucho Hernández (Watford)
Kölcsönből vissza: Álvaro Jiménez (Albacete), Ignasi Miquel (Girona), Jack Harper (Alcorcón)
TÁVOZOTT: José Carlos Lazo (Almería, kölcsön után végleg, 4 000 000), Enric Gallego (Osasuna, 2 000 000), Iván Alejo (Cádiz, kv., 2 000 000), Merveil Ndockyt (NK Osijek, 550 000), Raúl Carnero (Valladolid, kv.), Vitorino Antunes (Sporting CP, i.), Jorge Molina (Granada, i.)
Kölcsönből vissza: Oghenekaro Etebo (Stoke City), Jason (Valencia), Deyverson (Palmeiras), Kenedy (Chelsea)

GRANADA
ÉRKEZETT:
Maxime Gonalons (Roma, kölcsön után végleg, 4 000 000), Dimitri Foulquier (Watford, kölcsön után végleg, 2 000 000), Luis Milla (Tenerife, 5 000 000), Jorge Molina (Getafe, i.)
Kölcsönbe: Jesús Vallejo (Real Madrid)
Kölcsönből vissza: José Antonio González (Córdoba), Bernardo Cruz (Numancia)
TÁVOZOTT: Álvaro Vadillo (Celta Vigo, ingyen)
Kölcsönből vissza: Yangel Herrera (Manchester City), Jesús Vallejo (Real Madrid), Carlos Fernández (Sevilla), Gil Dias (Monaco), José Antonio Martínez (Eibar)

HUESCA
ÉRKEZETT:
Kölcsönből vissza: Serdar Gürler (Göztepe), Dani Escriche (Elche), Jaime Seoane (Lugo), Alekszandar Jovanovics (La Coruna), Jonathan Toro (Tondela), Joaquín Munoz (Mirandés), Dani Escriche (Elche)
TÁVOZOTT: Pedro López (szl.), Luisinho (szl.)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Monaco), Miguelón (Villarreal), Pablo Insua (Schalke), Cheick Doukouré (Levante), Cristo (Udinese), Josué Sá (Anderlecht), Dani Raba (Villarreal), Rubén Yánez (Getafe), Toni Datkovic (Lokomotiva Zagreb)

LEVANTE
ÉRKEZETT:
Jorge de Frutos (Real Madrid, kv., 2 500 000), Mickaël Malsa (Mirandés, i.), Son (Ponferradina, i.), Dani Gómez (Real Madrid, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Raphael Dwamena (Zaragoza), Antonio Luna (Vallecano), Armando Sadiku (Málaga), Pepelu (Tondela), Cheick Doukouré (Huesca), Ivi López (Ponferradina)
TÁVOZOTT: Moses Simon (Nantes, kv., 5 000 000), Iván López (szl.), Bruno González (szl.), Raphael Dwamena (Vejle, i.)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Real Madrid)

OSASUNA
ÉRKEZETT:
Enric Gallego (Getafe, kv., 2 000 000), Raúl Navas (Sociedad, kv., 250 000), Lucas Torró (Eintracht Frankfurt, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Jaume Grau (Lugo), Brandon (Girona), Luis Perea (Alcorcón), Juan Villar (Rayo Vallecano)
TÁVOZOTT: Fran Mérida (Espanyol, i.)
Kölcsönbe: Robert Ibánez (Leganés)
Kölcsönből vissza: José Manuel Arnáiz (Leganés), Toni Lato (Valencia)

REAL MADRID
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Kubo Takefusza (Mallorca), Asraf Hakimi (Dortmund), Martin Ödegaard (Real Sociedad), Andrij Lunyin (Oviedo), Sergio Reguilón (Sevilla), Jesús Vallejo (Granada), Alberto Soro (Zaragoza), Álvaro Odriozola (Bayern München), Óscar Rodríguez (Leganés), Luca Zidane (Santander), Borja Mayoral (Levante)
TÁVOZOTT: Asraf Hakimi (Inter, 40 000 000 euró), Javi Sánchez (Valladolid, kölcsön után végleg, 3 000 000), Jorge de Frutos (Vallecano, kölcsön után végleg, 2 500 000), Luca Zidane (szl.), Dani Gómez (Levante, 2 500 000)
Kölcsönbe: Kubo Takefusza (Villarreal, 2 500 000), Reinier (Dortmund), Jesús Vallejo (Granada)
Kölcsönből vissza: Alphonse Areola (PSG)

REAL SOCIEDAD
ÉRKEZETT:
David Silva (Manchester City, i.)
Kölcsönből vissza: Jon Bautista (Eupen), Gerónimo Rulli (Montpellier), Modibo Sagnan (Mirandés), Martín Merquelanz (Mirandés), Kévin Rodrigues (Leganés)
TÁVOZOTT: Raúl Navas (Osasuna, 250 000), David Zurutuza (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Martin Ödegaard (Real Madrid)

SEVILLA
ÉRKEZETT:
Suso (Milan, kv., 21 000 000)
Kölcsönből vissza: Juan Soriano (Leganés), Roque Mesa (Leganés), Bryan Gil (Leganés), Carlos Fernández (Granada), Joris Gnagnon (Rennes), Marc Gual (Real Madrid B), Aleix Vidal (Alavés), Sébastien Corchia (Espanyol), Alejandro Pozo (Mallorca), Ibrahim Amadou (Leganés), Sergio Rico (PSG)
TÁVOZOTT: Simon Kjaer (Milan, kv., 3 500 000), Éver Banega (al-Sabab, i.)
Kölcsönbe: Rony Lopes (Nice)
Kölcsönből vissza: Sergio Reguilón (Real Madrid), Bono (Girona)

VALENCIA
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Alex Carbonell (Fortuna Sittard), Toni Lato (Osasuna), Álex Blanco (Zaragoza), Jason (Getafe), Álex Centelles (Famalicao), Uros Racsics (Famalicao)
TÁVOZOTT: Ezequiel Garay (szl.), Ferran Torres (Manchester City, 23 000 000), Dani Parejo (Villarreal, i.), Francis Coquelin (Villarreal, 6 500 000), Rodrigo (Leeds United, 30 000 000)
Kölcsönből vissza: Jaume Costa (Villarreal), Alessandro Florenzi (Roma)

REAL VALLADOLID
ÉRKEZETT:
Javi Sánchez (Real Madrid, kölcsön után végleg, 3 000 000), Luis Pérez (Tenerife, i.), Fabián Orellana (Eibar, i.), Raúl Carnero (Getafe)
Kölcsönből vissza: Chris Ramos (Badajoz), Álvaro Aguado (Numancia), Marcos André (Mirandés), Luismi (Oviedo), Moisés Delgado (Santander), Anuar (Panathinaikosz), Sekou Gassama (Fuenlabrada)
TÁVOZOTT: Mohammed Salisu (Southampton, 12 000 000)
Kölcsönbe: Stiven Plaza (Trabzonspor, 100 000)
Kölcsönből vissza: Enes Ünal (Villarreal), Pedro Porro (Manchester City), Matheus Fernandes (Palmeiras), Sandro Ramírez (Everton), Raúl Carnero (Getafe)

VILLARREAL
ÉRKEZETT:
Dani Parejo (Valencia, i.), Francis Coquelin (Valencia, 6 500 000)
Kölcsönbe: Kubo Takefusza (Real Madrid, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Alfonso Pedraza (Betis), Dani Raba (Huesca), Miguelón (Huesca), Enes Ünal (Valladolid), Jaume Costa (Valencia)
TÁVOZOTT: Karl Toko Ekambi (Lyon, kv., 11 500 000), Álvaro González (Marseille, 4 000 000), Akram Afif (al-Szadd, kv., 1 000 000), Santi Cazorla (al-Szadd, i.), Mariano Barbosa (szl.), Bruno Soriano (visszavonult), Enes Ünal (Getafe, 9 000 000)
Kölcsönbe: Xavi Quintilla (Norwich City), Miguelón (Espanyol)
Kölcsönből vissza: André Zambo Anguissa (Fulham)

Lezárva kedden délután, vastaggal az elmúlt hét nap eseményei.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik