Andrés Iniesta: Xavival együtt szenvedek

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 16:44
Andrés Iniesta együtt szenved egykori csapattársával, Xavival (Fotó: Getty Images)
Andrés Iniesta az FC Barcelona tehetségeiről, egykori csapattársáról, Xaviról és Carlo Ancelottiról is beszélt a La Gazzetta dello Sportnak.

A sok sérült miatt nem lesz egyszerű dolga ma este az FC Barcelonának a Napoli elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján, a kiesés viszont nagy csapás lenne a csapatnak. Ezt a klub legendája, a jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben szereplő Emirates Clubban játszó Andrés Iniesta nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. Az interjúban természetesen szóba került egykori csapattársa, Xavi, akivel minden idők egyik legjobb és legkreatívabb középpályás kettősét alkották a Barcában és a spanyol válogatottban. Xavi 2015-ben, Iniesta 2018-ban távozott, előbbi azonban 2021-ben edzőként visszatért, és 2023-ban bajnoki címet nyert a csapattal. Ebben az idényben viszont már gyengébben szerepelnek a katalánok, a 44 éves szakvezető pedig már korábban bejelentette, hogy a nyáron távozik.

„Szurkolóként és a barátjaként is vele szenvedek – mondta kissé szentimentálisan a 39 éves világbajnok középpályás. – Tudom, mennyire fontos neki ez a klub, és mennyit jelent számára az, hogy a Barca edzője lehet. Nagyon szenvedélyes, senki sem akarja nála jobban, hogy sikeres legyen a csapat. Az biztos, hogy ha ő úgy döntött, hogy távozik, azt azért teszi, mert úgy látja, hogy ezzel segít a legtöbbet a Barcelonának. Hogy én el tudom-e magam képzelni a csapat edzőjeként? Jó lenne, de ez még nagyon messze van. Én még futballozom és az edzői képesítésem sincs meg. De egy nap szeretnék visszatérni.”

Iniesta kitért arra is, hogy bár örül annak, hogy sok a tehetséges fiatal a csapatban, ennek megvannak az árnyoldalai is.

„Egyfelől nagyszerű, hogy ilyen fiatalon odakerültek a csapathoz és jól játszanak, másrészt viszont az ilyesmire általában akkor kerül sor, ha a csapat krízisben van – folytatta. – Nem gondolom, hogy ilyen fiatal játékosoknak kellene a Barca húzóembereivé válni. Ráadásul nehéz megtalálni az egyensúlyt, mert a csapat érdekei mellett arra is figyelni kell, hogy mire van szükségük a tehetséges tizenéves labdarúgóknak.”

Végül a Real Madridot irányító Carlo Ancelotti is szóba került, akiről kimondottan jó véleménnyel van az FC Barcelona egykori középpályása.

„A karrierje magáért beszél – mondta Iniesta. – Már második alkalommal irányítja a Real Madridot, amelynél mindig hatalmasak az elvárások. Ő azonban mindkét alkalommal sikeres tudott lenni. Játékosként és edzőként is maradandót alkotott, elképesztő eredménysorral büszkélkedhet.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik