Király-kupa: Yaakobishvilivel a kispadon jutott tovább a Barca

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.07. 23:04
null
Derekasan helytállt a Barbastro a Barca sztárjai ellen (Fotó: Getty Images)
A vártnál nehezebben, 3–2-re győzött a negyedik vonalban érdekelt Barbastro otthonában az FC Barcelona, s továbbjutott a labdarúgó Király-kupa nyolcaddöntőjébe. A többi mérkőzésen az élvonalbeli klubok többsége továbbjutott, míg a Villarreal meccse 90 perc játék után 1–1-s állásnál félbeszakadt.

BARBASTRO (IV.)–BARCELONA

Az előző évadban az elődöntőig menetelő (majd ott a későbbi győztes Real Madriddal szemben alulmaradó) FC Barcelona az előző körben a szintén élvonalbeli Almeríát kiverő kicsapat, a negyedik vonalban érdekelt Barbastro ellen kezdte meg kupaszereplését. Magyar szempontból érdemes megjegyezni, hogy a katalán együttes kispadján helyet kapott a magyar korosztályos válogatott kapus, Yaakobishvili Áron is.

A mérkőzés – az előzetes várakozásoknak megfelelően – az alaposan felforgatott Barca fölényét hozta, míg a szervezetten védekező hazai együttes csak elvétve veszélyeztette a gránátvörös-kékek kapuját. Xavi tanítványai viszonylag hamar, a 18. percben törték meg a jeget: Fermín López az ötösről lőtt az egyébként jól védő Arnau Fábrega kapujába – igaz, a gólt megelőzte Ronald Araújo szabálytalansága, de a játékvezetői síp néma maradt.

A Barca a szünet után Raphinha góljával megduplázta előnyét, ez pedig a hazaiakat paprikázta fel, akik egy szöglet után Adria de Mesa góljával visszajöttek a meccsbe. A Barbastro az egyenlítéstől sem járt messze – Jaime közelről bólintott a kapu mellé –, de gólt a katalánok szereztek: a csereként beálló Robert Lewandowski értékesített egy kezezésért megítélt büntetőt.

Sokan azt hihették, hogy ezzel vége van a meccsnek, de a ráadásban a gólszerző Fermín López felrúgta az egyik piros-fehér játékost a tizenhatoson belül, s a tizenegyest Marc Prat a léc alá küldte, beállítva a 2–3-as végeredményt. A Barbastro erején felül teljesítve megizzasztotta az FC Barcelonát, s emelt fővel intett búcsút a Király-kupának.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN

Fordulatos meccset játszott kora délután a másodosztályú Amorebieta otthonában pályára lépő Celta Vigo. Rafa Benítez együttese már a 6. percben megszerezte a vezetést, de a hazaiak fél óra játék után öt perc leforgása alatt fordítottak. A vigóiak a szünet után a debütáns Jailson góljával egyenlítettek (a brazil szűrő a hazája bajnokságát megnyerő Palmeirastól érkezett a Celtához), majd Anasztasziosz Duvikasz duplájával a továbbjutás kérdését is eldöntötték.

A Mallorca egy félidőn keresztül szenvedett a szintén második vonalban érdekelt Burgos vendégeként, de a második játékrészben már érvényesült a csapatok közötti minőségbeli különbség: Giovanni González, Cyle Larin és Abdón Prats góljaival a baleári együttes jutott be a nyolcaddöntőbe.

Alaposan megszenvedett a Racing Ferrollal a Sevilla: a másodosztályú együttes Francisco De La Manzanara révén válaszolt Marcao vezető góljára, de a hazaiak középpályása a gólja után 25 perccel megkapta a második sárga lapját. Az így 10 emberre fogyatkozó Ferrol a 87. percig bírta a nyomást – Juanlu a kapuba bólintotta Suso beadását, s ezzel meghiúsította a „zöld ördögök” reményeit.

Nem sok választotta el a tizenegyespárbajtól az előző kiírásban a döntőig menetelő – az Ekl-ből viszont még a selejtezőben kizúgó – Osasunát a harmadosztályú Castellón otthonában, amely amerikai kapusa, Brian Schwake védéseire alapozva a 108. percig tartotta a 0–0-s döntetlent. Ekkor viszont megvillant José Manuel Arnáiz, és a 16 közé lőtte a pamplonai gárdát.

Az Athletic Bilbao könnyed győzelmet aratott az Eibar otthonában. Ernesto Valverde legénysége Asier Villalibre duplájával, illetve Iker Muniain góljával már az első félidőben eldöntötte a továbbjutás kérdését, s így a második félidőben már csak az eredményt őrizte.

Sokáig nem született gól a harmadosztályú Unionistas de Salamanca és a Villarreal csatáján, majd egy gyors, utolsó tíz percben jegyzett gólváltás hosszabbításra mentette a találkozót. A ráadásra azonban nem került sor, mert a világítással akadt gondok miatt a játékvezető előbb félbeszakította, majd felfüggesztette a mérkőzést – a folytatásról cikkünk megírásakor még nem született döntés.

A Valencia már a 4. percben hátrányba került Cartagenában (Alfredo Ortuno volt eredményes), de a szünet előtt Iván Calerót azonnali piros lappal kiszórta a játékvezető, így alaposan megnehezedett a másodosztályban vitézkedő együttes dolga. A „denevérek” a 73. percben Sergi Canós távoli bombájával egyenlítettek és hosszabbításra mentették a meccset, majd a 106. percben José Luis Gayá révén a győztes gólt is megszerezték.

A BL-ben csoportgyőztes Real Sociedad az egykor szebb napokat látott Málagához látogatott (az andalúzok a 2012–13-as évadban még a Bajnokok Ligájában meneteltek a negyeddöntőig!), de egy félidőn keresztül nem tudta feltörni a jelenleg harmadosztályú együttes védelmét Imanol Alguacil együttese. A szünet után viszont megtört a jég: a hazaiak belső védője, Einar Galilea talált be a saját kapujába. A folytatásban a baszk együttes megőrizte minimális előnyét, így ott lesz a sorozat nyolcaddöntőjében.

Ahogy az élvonalbeli Las Palmast 2–0-val búcsúztató, másodosztályú Tenerife is, amely már a 21. percben két góllal vezetett a második félidőben egy-egy kiállítást is hozó mérkőzésen.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Amorebieta (II.)–Celta Vigo 2–4
(Jauregi 30., R. Rodríguez 35., ill. M. Rodríguez 6., Jailson 49., Duvikasz 52., 75.)
Burgos (II.)–Mallorca 0–3 (G. González 63., Larin 74., Prats 81.)
Castellón (III.)–Osasuna 0–1 (Arnáiz 108.) – hosszabbítás után
Ferrol (II.)–Sevilla 1–2
(De La Manzanara 50., ill. Marcao 30., Juanlu 88.)
Kiállítva: De La Manzanara (Ferrol, 75.)
Unionistas (III.)–Villarreal 1–1 (Planas 87. – 11-esből, ill. Akhomach 82.) – a mérkőzést a rendes játékidő után felfüggesztették
Cartagena (II.)–Valencia 1–2 (Ortuno 4., ill. Canós 73., Gayá 106.) – hosszabbítás után
Kiállítva: Iván Calero (Cartagena, 45+1.)
Eibar (II.)–Athletic Bilbao 0–3 (Villalibre 17., 40., Muniain 33.)
Barbastro (IV.)–Barcelona 2–3 (De Mesa 60., Prat 90+3. – 11-esből, ill. F. López 18., Raphinha 51., Lewandowski 88. – 11-esből)
Málaga (III.)–Real Sociedad 0–1 (Galilea 49. – öngól)
Tenerife (II.)–Las Palmas 2–0 (José Amo 4., Cruz Luismi 21.)

SZOMBATON JÁTSZOTTÁK
Huesca (II.)–Rayo Vallecano 0–2 (Óscar Valentín 118., Palazón 120+2.) – hosszabbítás után
Alavés–Real Betis 1–0 (Benavídez 57.)
Arandina (IV.)–Real Madrid 1–3 (Nacho 90+3. – öngól, ill. Joselu 54. – 11-esből, B. Díaz 55., Rodrygo 90+1.)
Lugo (III.)–Atlético Madrid 1–3 (Antonetti 39., ill. Á. Correa 2., Depay 66., 74.)
Espanyol (II.)–Getafe 0–1 (Luis Milla 87.)
Elche (II.)–Girona 0–2 (Blind 37., Yan Couto 67.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik