Joan Laporta a honi szövetséget, a FIFA-t és az UEFA-t is kritizálta

Vágólapra másolva!
2007.09.12. 17:04
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő FC Barcelona 2003-ban megválasztott klubelnöke, Joan Laporta egyszerre több ügyben is frontot nyitott. A Nou Campban a válogatottbeli kötelezettségek miatt kiürült az öltöző - ki is kaptak 2-1-re a Katalán Kupa döntőjében a másodosztályú Tarragonától -, miközben a Spanyol Labdarúgó-szövetség továbbra sem járul hozzá, hogy a katalán válogatott október 14-én barátságos találkozón lépen pályára az Egyesült Államok ellen.
Joan Laporta: csak a gond
Joan Laporta: csak a gond
Joan Laporta: csak a gond
Joan Laporta: csak a gond

Hasonló „üresjáratra” persze minden sztárcsapatnál sor kerül a válogatott mérkőzések miatt, de időről időre, általában egy súlyos sérülés kapcsán fel is lángol a vita, amelyben még nem sikerült olyan megállapodást kötni, amely minden félnek egyformán megfelelne.

A mostani helyzet nem teljesen jó a játékosnak, akinek értéke ugyan növekedhet a nemzeti csapatban, de mindeközben sérülését, így pénzkereseti lehetőségét kockáztatja - a fizetések növekedésével ez egyre inkább tényező lett -, esetleg a hiányzás miatt kikerülhet a klubcsapatból. Az utazások okozta plusz fáradtságról most ne is ejtsünk szót.

Nem jó a válogatottaknak, amelyben a játékosok olykor nem teszik oda magukat teljes erővel, gondolva már a holnapra.

De nem jó az érintett kluboknak sem, amelyek másfél-két hétig legjobbjaik nélkül készülnek és azon izgulnak, milyen állapotban látják viszont játékosaikat.

Ezügyben most a Barca klubelnöke, Joan Laporta is véleményt formált, és hasonlóan kollégáihoz, a klub által nem aprópénzért vett és alkalmazott klasszisokat hiányolta.

A sportvezetőnél azt csapta ki a biztosítékot – minden bizonnyal a Nastic elleni vereség mellett -, hogy Thierry Henryt nem engedték vissza a francia válogatottból, pedig a szombati sárga lapja miatt a szerdai válogatott fordulóban eltiltás miatt semmiképpen nem léphet pályára.

„Szégyen, ahogy megfosztanak bennünket válogatott játékosainktól, akik közül nem egy barátságos mérkőzésre utazott, de emiatt mi nem kapunk senkitől semmit. Ez egy olyan ügy, amelyről beszélnünk kell a FIFA és az UEFA illetékeseivel, és ha nem történik ez ügyben valami változás, akkor válogatott játékosainkat nem engedjük majd el. Tőlünk kapják a fizetésüket, de mi nem kapunk ilyenkor utánuk semmilyen ellenszolgáltatást.”

A téma persze nem újkeletű, a sztárklubok már a múltban is felemelték hangjukat, amikor klasszisaik hónapokra dőltek ki a sorból, miután megsérültek a válogatottjaikban. Egyrészt szakmailag hiányoztak, másrészről viszont a szerződés szerint ők kötődtek a játékosokhoz. Nem a válogatott.

A gránátvörös-kékek első csapatának keretéből mindössze két kapus és négy mezőnyjátékos - Valdés, Jorquera, valamint Márquez, Oleguer, Sylvinho és Ezquerro - állt az elmúlt másfél héten a barcelonai szakmai stáb rendelkezésére. Igazából a mexikói védőre is számított volna Hugo Sánchez szövetségi kapitány, de a Panama és a Brazília elleni barátságos mérkőzésekre a játékos nem utazott el a tengerentúlra.

Miközben a Barca köteles elengedni válogatott játékosait, a honi szövetség nem járult hozzá a katalán válogatott amerikaiak elleni mérkőzéséhez. A tősgyökeres katalán Laportának bizony érthetően ez is csípi a szemét.

A RFEF végrehajtó bizottsága azzal utasította el a katalánok erre vonatkozó kérését, hogy alkalmatlan időpontot jelöltek meg a szervezők: 13-án a spanyol válogatott a dánok ellen lép pályára Eb-selejtezőn, míg 17-én pedig barátságos mérkőzést játszik a finnekkel.

A katalán együttesben viszont minden bizonnyal több olyan játékos is szerepelne, akire a spanyol válogatottban is igényt tartanak.

A szövetség vezetősége 18/3-as szavazati aránnyal foglalt állást a katalóniai mérkőzés tervezett időpontjával szemben.

Amerikában pedig határozottan amellett foglaltak állást: csak abban az esetben lesz mérkőzés, ha az RFEF ehhez hivatalosan is hozzájárul, különben elmarad az összecsapás.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik