Még el sem ment, máris problémák adódtak a Barca ázsiai túrájával

Vágólapra másolva!
2007.08.02. 08:33
Ázsia túrára készül a legutóbbi spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban ezüstérmes FC Barcelona. A katalánok ugyan még el sem utaztak, máris több nehézséggel találták szembe magukat. Frank Rijkaard csapatépítési terveit nem segíti, hogy Puyol, Edmílson és Gudjohnsen sérülés miatt nem tarthat a kerettel, míg Messi, Milito és Márquez még mindig szabadságon van. Bojan Krkicre a korosztályos válogatott tart igényt, így a fiatal tehetség sem lehet ott az utazó keretben. Mindeközben a csapatnak egyáltalán nincs ínyére az utazás, a két leghangosabb hőzöngő Zambrotta és Thuram. A dolgok odáig fajultak, hogy Joan Laporta klubelnöknek is nyilatkoznia kellett.
Ronaldinho még a Nou Campban edzett, de amint az ázsiai útra gondolt, elszomorodott
Ronaldinho még a Nou Campban edzett, de amint az ázsiai útra gondolt, elszomorodott
Ronaldinho még a Nou Campban edzett, de amint az ázsiai útra gondolt, elszomorodott
Ronaldinho még a Nou Campban edzett, de amint az ázsiai útra gondolt, elszomorodott
„Nem könnyű egy ilyen utazás a játékosoknak - mondta a világbajnok olasz védő, aki Ronaldinhóval, Thurammal, Oleguerrel és többi társával nagy egyetértésben formálta meg véleményét. - Nagyon messzire kell mennünk, ráadásul csak egy hetet töltünk távol.”

Zambrotta szerint Barcelona minden szempontból ideális helyszín a felkészülésre, de a nem túl távoli Skóciában is teljes mértékben a munkára, a felkészülésre tudtak összpontosítani.

"Szakmailag semmi értelme egy ilyen útnak - erősítette csapattársa véleményét Thuram. - A nem ideális felkészülés aztán a szezon közben köszönhet vissza.”

Ezúttal az általában diplomatikusan fogalmazó Ronaldinho sem rejtette véka alá mondandóját.

"Tavaly nyáron az Egyesült Államokban és Mexikóban voltunk - mondta a brazil klasszis -, nem volt semmi értelme. Az idényben aztán nem nyertünk se BL-t, se bajnokságot.”

Igen, de 2006-ban világbajnokságot is rendeztek, a katalánok legtöbb játékosa hazája válogatottjában is érdekelt volt, ráadásul a tornát szokás szerint többhetes összetartás előzte meg. Gyakorlatilag annak végeztével, szinte onnan beesve, megfelelő regenerálódási idő nélkül kezdték meg klubjukban a felkészülést, ez a Barca több klasszisának láthatóan sok volt. Persze, több európai élklubban sem volt más a helyzet.

Mint ahogy rendre a Real Madrid galaktikusa is tiltakoztak túlzott igénybevételük ellen, de a klub gazdasági ügyeiért felelős vezetői nem engedtek. Az ottani bevétel igenis fontos részét képezi a büdzsének. Erre emlékeztetett Laporta is.

"Klasszis játékosaink szeretnének sok pénzt keresni, ezért viszont muszáj tenni a klub népszerűsítéséért" - mondta Laporta.

"Természetesen anyagi szempontból is nagyon fontos ez az utazás - mondta a klubelnök -, játékosaink, különösen klasszisaink sok pénzt keresnek és még többet akarnak, ennek viszont ára van, hogy a bevételi oldalon is fel tudjunk mutatni valamit. Ázsiában is hihetetlen népszerűségnek örvendünk, több tízezer ember vár bennünket.”

A klubvezető emlékeztetett arra is, hogy a 2006-s BL-sikert, illetve bajnoki aranyérmet megelőző esztendőben is hasonlóan messzire utaztak, mégsem volt annak negatív utóhatása, sőt!

„Azt sem osztom, hogy nem játszunk komoly mérkőzéseket - folytatta a Barca-vezér. - De engedményt tettem a játékosok felé, így három nappal lerövidítettem az utat.”

A BARCELONA ÁZSIAI TÚRÁJÁRA UTAZÓ KERETE:

Valdés, Jorquera, Oier, Belletti, Sylvinho, Zambrotta, Abidal, Valiente, Oleguer, Thuram, Olmo, Xavi, Touré Yaya, Iniesta, Motta, Deco, Crosas, Dimas, Giovani, Ronaldinho, Eto'o, Henry, Maxi, Ezquerro.
A gránátvörös-kékek három mérkőzésen lépnek pályára ázsiai túrájukon. Augusztus ötödikén Pekingben a Beijing Guoan, két nap múlva Tokióban a Yokohama Marinos lesz az ellenfél, míg tizedikén Hongkongban zárásképpen a Mission Hills Invitation XI ellen mérkőznek meg.

A fiatal Bojan Krkic viszont válogatottbeli kötelezettségek miatt nem utazhat, ami nem igazán tetszik a katalánoknak. A tehetség Rijkaard foghíjas keretében lehetőséget kapna a bizonyításra és a fejlődésre, de a nemzeti érdekek végül erősebbnek bizonyultak.

A Barcelona hosszas huzavonát folytatott a spanyol szövetséggel, mielőtt elengedte a Hearts elleni felkészülési mérkőzésen is óriási formát mutató Krkicet az U17-es világbajnokságra. A dél-koreai rendezésű torna augusztus18-án kezdődik és szeptember 9-ig tart.

A holland mester az utazó keretbe klasszisai mellett több fiatalt - Oier, Valiente, Olmo, Crosas, Dimas - is kénytelen magával vinni, akikre vélhetően még epizódszerep sem vár a szezonban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik