Női röplabda Extraliga: hatalmas csatában jutott elődöntőbe a Békéscsaba

Vágólapra másolva!
2024.03.06. 20:45
Fotó: brse.hu
Utolsóként a Békéscsaba jutott elődöntőbe a női röplabda Extraligában, mivel az Újpesti TE elleni párharc szerdai, záró mérkőzésén hazai pályán ötjátszmás sikert aratott.

 

Az első négy találkozó viszonylag egyszerű képlet szerint alakult, ugyanis minden alkalommal az otthon játszó csapat nyert 3:0-ra. A Békéscsaba a múlt szerdai, negyedik összecsapás óta szombaton és vasárnap a Közép-európai Liga maribori négyes döntőjében negyedik lett, de oda javarészt azok a játékosok utaztak el, akik az Újpest elleni, mindent eldöntő meccsen nem voltak a kezdőhatos tagjai.

A szerdai találkozó sok nyitási és nyitásfogadási hiba mellett hosszú labdamenetekkel kezdődött, mindkét csapat többször is többpontos sorozatot tudott kiépíteni, így a játékrész derekára mindkét edzőnek elfogytak az időkérési lehetőségei. Az UTE tapadt a hazaiakra, de a Békéscsaba egy feladócsere után a hajrá előtt – már nem először – ellépett négy ponttal, ezt az előnyét pedig már nem tékozolta el.

A második játszma még az elsőnél is nagyobb csatát hozott. A végjátékig mindössze egyszer volt kettőnél nagyobb különbség a felek között, a hajrá előtt azonban az újpesti légiósok megrázták magukat, és remek megoldásaiknak köszönhetően a párharc során először az idegenben lévő játékosok ünnepelhettek részsikert.

A harmadik etapot koncentráltabb játékkal kezdték a csabaiak, akiknél visszatért feladóposztra a mérkőzést kezdő, magyar válogatott Kotormán Réka. A fővárosiak a gyorsan összeszedett négypontos hátrányukat ugyan eltüntették, de 12:12 után a következő nyolc labdamenetből hetet a hazaiak nyertek. Ekkor az újpesti játékosok rengeteg ki nem kényszerített hibát követtek el, és bár a hajrá előtt mínusz háromra visszazárkóztak, a korábbi hullámvölgy végül döntőnek bizonyult.

A negyedik játszmában az utolsó szalmaszálba kapaszkodó UTE idegenlégiósai pontjaival, valamint a csabaiak hibáit is kihasználva hamar ellépett hat ponttal, így a viharsarkiakat edző Tóth Gábor cserékkel igyekezett frissíteni együttesén. A budapestiek azonban nem lassítottak, a hazaiaknál mindenki pályára lépett és már a döntő szettre készültek.

A rövidített felvonásra visszatértek a BRSE kezdői, és hiába kezdtek jól az újpestiek, a térfélcserénél a Békéscsaba vezetett a bolgár Miroszlava Paszkova-Kaneva remeklésének köszönhetően. A fordulás után a magyar válogatott Pintér Andrea lépett elő főszereplővé, a döntő játszmában öt pontot szerzett – csapata legeredményesebbjeként összesen 15-ig jutott –, együttese pedig 128 perces küzdelem után ünnepelhette az elődöntőbe jutást.

A találkozó legeredményesebb játékosa az UTE kubai átlója, Yensy Kindelan volt 25 ponttal.

A címvédő Vasas és a Kaposvár már korábban, míg a MÁV Előre kedden biztosította helyét a négy között.

Az elődöntők – Vasas–MÁV Előre és Kaposvár–Békéscsaba párosításban – a március 16-i hétvégén kezdődnek, s szintén az egyik csapat harmadik sikeréig tartanak.

RÖPLABDA
NŐI EXTRALIGA
Negyeddöntő, 5. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba–Újpesti TE 3:2 (21, –20, 17, –14, 11)
A párharcot 3:2-re a Békéscsaba nyerte meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik