Röplabda BL: kedvező csoportban a Kaposvár, Kántorékkal a Vasas

Vágólapra másolva!
2023.07.19. 14:27
null
Örülhetnek Kaposváron, a nehéz ellenfeleket elkerülték (Fotó: Földi Imre)
A Fino Kaposvár bolgár, montenegrói és északmacedón csapattal találkozik a férfi röplabda Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában, míg a női főtáblán a Vasas a negyedik kalapból nehéz ellenfeleket kapott, például a legutóbbi döntős török Eczacibasit. A női CEV-kupában a Békéscsaba a lengyel Bielsko-Bialával, a Szent Benedek RA pedig a cseh Selmy Brnóval találkozik a 32-es főtábla első fordulójában. A férfiaknál a MÁV Előre SC osztrák, a Pénzügyőr izraeli csapattal vív meg. A női Challenge-kupában a Nyíregyháza spanyol csapatot kapott.

Az európai szövetség (CEV) luxembourgi központjában tartott szerdai BL-sorsolást a férfiaknál a magyar bajnok Kaposvár a harmadik kalapból várta, és nem panaszkodhat a szerencsére, ugyanis az igazán erős ellenfeleket elkerülte.

A somogyiak csoportjába a bolgár bajnok Neftohimik Burgasz, a montenegrói aranyérmes Budva, valamint az északmacedón Sztrumica került. A csoportkör rendezésére augusztus 4-ig lehet pályázni, a mérkőzéseket október közepén rendezik.

A két-két három- és négycsapatos csoportból az első kettő jut a következő körbe, ahol újabb csoportkört rendeznek a húszcsapatos főtáblára kerülésért.

RÖPLABDA
A férfi Bajnokok Ligája selejtezőjének csoportbeosztása
I. csoport:
Neftohimik Burgasz (bolgár), Budva (montenegrói), FINO KAPOSVÁR, Sztrumica (északmacedón)
II. csoport: Partizan Beograd (szerb), Olympiakosz Pireusz (görög), OK Radnik Bijeljina (bosnyák)
III. csoport: Ford Levoranta Sastamala (finn), Hypo Tirol Innsbruck (osztrák), Dynamo Apeldoorn (holland), SC Prometej Dnipro (ukrán)
IV. csoport: Mladost Zagreb (horvát), CS Arcada Galati (román), Guaguas Las Palmas (spanyol)

 

A nőknél már a BL főtábláját sorsolták a CEV központjában, és a negyedik kalapból nehéz csoportban kapott helyet a Vasas Óbuda. A legutóbb döntős török Eczacibasival, valamint a Kántor Sándort másodedzőként foglalkoztató olasz Scandiccivel is egy csoportba került a női röplabda Bajnokok Ligája főtáblájának szerdai sorsolásán.

A riválisok közül a török Eczacibasi Dynavit Istanbul a legutóbbi kiírásban döntőt játszott, és a világ egyik legjobb játékosát, a kétszeres világbajnok szerb Tijana Boskovicsot is foglalkoztatja. A Savino Del Bene Scandicci, amelynek Kántor Sándor személyében magyar másodedzője van, legutóbb bronzérmes lett az olasz élvonalban, és szintén világsztárok sorát alkalmazza. A csoport negyedik tagja a bolgár bajnok Marica Plovdiv.

A BL-főtábla harmadik magyar érdekeltségű csapata, a válogatott Kiss Grétát foglalkoztató német SC Potsdam török, lengyel és szlovén együttessel csatázik majd a továbbjutásért.

Az öt kvartettből az elsők egyből negyeddöntőbe jutnak, a másodikak és a legjobb harmadik ezért egy oda-visszavágós rájátszáskört játszik, míg a másik négy csoportharmadik a CEV-kupa negyeddöntőjébe kerül át.

A Vasas legutóbb, valamint a 2019–2020-as idényben a selejtezőből jutott a legjobb húsz együttes közé, de mindkétszer nyeretlenül zárta a csoportkört, amely idén novemberben rajtol.

A női Bajnokok Ligája csoportbeosztása:
A-csoport:
Vero Volley Milano (olasz), VakifBank Istanbul (török), Volley Mulhouse Alsace (francia), Jedinsztvo Sztara Pazova (szerb)
B-csoport: Eczacibasi Dynavit Istanbul (török), Savino Del Bene Scandicci (olasz), Marica Plovdiv (bolgár), VASAS ÓBUDA
C-csoport: Fenerbahce Opet Istanbul (török), Grot Budowlani Lódz (lengyel), SC Potsdam (német), Calcit Kamnik (szlovén)
D-csoport: A.Carraro Imoco Conegliano (olasz), DevelopRes Rzeszów (lengyel), Allianz MTV Stuttgart (német), a selejtező győztese
E-csoport: LKS Commercecon Lódz (lengyel), Volero Le Cannet (francia), SC Prometej (ukrán), a selejtező másodikja

 

A női CEV-kupában a Békéscsaba a nyolcaddöntőbe jutásért a lengyel bajnokság legutóbbi idényében negyedik BKS Bostik ZGO Bielsko-Bialával csap össze. A rivális egy-egy észt és brazil légióstól eltekintve csak hazai röplabdázókat foglalkoztat. Továbbjutás esetén a BRSE egy másik lengyel csapattal, a Chemik Policéval, vagy egy Bajnokok Ligája-selejtezőből érkező együttessel játszik.

A másodszor nemzetközi kupaszereplő Szent Benedek RA a Selmy Brnóval találkozik a nyitókörben. A brnóiak a legutóbbi idényben döntősök voltak a cseh Extraligában, és egyelőre nem hozták nyilvánosságra, milyen játékoskerettel vágnak neki az új idénynek. A balatonfürediek tavaly éppen cseh riválissal, a Dukla Libereccel szemben búcsúztak a nyolcaddöntőben. Amennyiben most is túljutnak az első fordulón, akkor a szerb Crvena zvezda vagy a spanyol Tenerife La Laguna lesz az ellenfelük a 16 között.

Az elsőkörös párharcokat november 7-9. és 14-16. között rendezik, a Balaton-partiak hazai pályán, a viharsarkiak idegenben kezdenek.

A Challenge-kupában a magyar klubok közül két férfi és egy női csapat volt érdekelt: a sok nevező miatt mindkét nemnél 64 csapatos főtáblát sorsoltak, a Fatum-Nyíregyháza pedig a spanyol FP PRO Voley Andaluciát kapta ellenfélül. Az észak- és dél-amerikai idegenlégiósokat foglalkoztató nemzetközi kupaújonc rivális az előző idényben hazája bajnokságában negyedik, míg a Spanyol Kupában harmadik helyen zárt. A nyírségiek hazai pályán játszhatják a visszavágót október 17. és 19. között, az első mérkőzést egy héttel korábban rendezik, ha a szabolcsiak továbbjutnak, a következő fordulóban a román CSM Bucuresti vár rájuk.

A férfiaknál a nemzetközi mezőnyben most bemutatkozó, legutóbb bajnoki ezüstérmes MÁV Előre SC osztrák rivális, a VCA Amstetttten NÖ ellen játszhatja története első európai kupameccsét, míg a Pénzügyőr SE az izraeli Hapoel Joav Kfar Sabával találkozik október 24. és 26., illetve október 31. és november 2. között. A székesfehérváriak odahaza, a fővárosiak idegenben kezdenek, továbbjutás esetén előbbire svájci, míg utóbbira horvát együttes vár november végén a 32 között.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik