Rio 2016: nyílt levélben kérték az olimpia elhalasztását

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.28. 08:48
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) visszautasította annak a lehetőségét, hogy a zikavírus miatt elhalassza, vagy más városban rendezze meg a riói olimpiát.

Az Oxfordi, a Harvard, valamint a Yale Egyetem orvosai és egészségügyi szakemberei nyílt levélben kérték a WHO-t, hogy fontolja meg az ötkarikás játékok elhalasztását vagy áthelyezését, ám egyelőre úgy tűnik, indítványuk nem éri el a kívánt célt.

A levelet 150 tudós írta alá. Álláspontjuk szerint fölösleges veszélynek tennék ki azt az 500 000 ezer sportolót, turistát és szurkolót, akik az olimpia idejére a városba látogatnak, nem beszélve arról, hogy megfertőződés esetén hazatérésük után elkezdhetik terjeszteni a vírust.

A kutatók úgy vélik, a WHO azért köti az ebet a karóhoz, mert évek óta együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB).

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1.5 millióra teszik a fertőzések számát.

A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik