Az úszók kapitánya kevesebbet várt, Storcznak „tartoznak”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.22. 21:34
null
Hosszú Katinka négy érmet, köztük három aranyat nyert Rióban (Fotó: Szabó Miklós)
Magyarország összesen tizenöt érmet, köztük nyolc aranyat, három ezüstöt és négy bronzot nyert a riói olimpián, amivel a 12. helyen végzett az összesített éremtáblázaton. A mieink emellett négy negyedik, öt ötödik és egy hatodik helyet szereztek Brazíliában. A magyarok úszásban, kajak-kenuban és vívásban voltak a legsikeresebbek, de néhány sportágban elmaradtunk a remélt eredményektől. Összeszedtük, hogy az ötkarikás játékok előtt a sportági szövetségek milyen elvárásokkal utaztak Brazíliába, és ezekből melyek valósultak meg.

ATLÉTIKA

Londonban a kalapácsvető Pars Krisztián olimpiai bajnok lett, Rióban viszont a hetedik helyen végzett. Ez pláne annak ismeretében nagy teljesítmény, hogy a szombathelyi nehézatléta egész évben sérüléssel küzdött, még a döntős szereplése is kérdéses volt.

Atlétáink közül Rio de Janeiro hőse kétségkívül a súlylökő Márton Anita, aki a döntőben utolsó gyakorlatával bronzérmet nyert.

Az olimpia előtt Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója elmondta, Pars címvédése egyáltalán nem reális, ismerve a sportoló sérüléseit, amelyekkel az év során küzdött.

BIRKÓZÁS

Sike András szövetségi kapitány Rio előtt óvatosan, de egyértelműen fogalmazott a magyar szövetség honlapjának:

„Akkor lennék elégedett, ha 12 év elteltével, Majoros István athéni győzelme után most, 2016 augusztusában ismét magyar aranyérmes tiszteletére játszanák el a Himnuszt.”

A legjobb eredményt a magyarok közül Bácsi Péter és Lőrincz Viktor érte el. Mindketten az ötödik, pontszerző helyen végeztek.

Ilyen, hogy kötöttfogású birkózóink nem szereztek érmet az ötkarikás játékokon, legutóbb húsz évvel ezelőtt, 1996-ban, Atlantában fordult elő, akkor a 74 kilogrammos Berzicza Tamás lett hatodik helyezett.

CSELGÁNCS

A másik küzdősport képviselői is nagyon bíztak az éremszerzésben.

„Rutinos csapat fog tatamira lépni, a versenyzők valamennyien esélyesek arra, hogy pici szerencsével és megfelelő sorsolással érmes helyezést érjenek el. Úgy gondolom, hogy londoni eredményeinket meg fogjuk tudni erősíteni, illetve túl is tudjuk szárnyalni” – mondta Tóth László, a szövetség elnöke.

„Az éremszerzés bárkinek összejöhet, de többen is akadnak, akik győzhetnek is. Biztos vagyok benne, hogy ebben a csapatban benne van egy aranyérem” – jelentette ki Kovács Antal, a sportág eddigi egyetlen magyar olimpiai bajnoka, a szövetség kommunikációs és médiaalelnöke.

Az érmek azonban elmaradtak, a legjobb helyezést London ezüstérmese, Ungvári Miklós érte el az ötödik, szintén pontszerző helyével.

KAJAK-KENU

A magyar sikersportág Kozák Danuta, illetve a női kajak páros és négyes révén összesen három aranyéremmel zárt, míg a Molnár Péter, Tótka Sándor kajak kettős és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu páros a negyedik helyével pontot szerzett. Storcz Botond vezetőedzőnek azonban maradhat hiányérzete, mert az olimpia előtt több érmet remélt.

„Valamennyi egységünktől azt várom, hogy kvalifikálja magát a döntőbe, emellett célunk, hogy legalább öt érmet szerezzen a csapat.”

Storcz hozzátette: a feladat már csak azért sem kivitelezhetetlen, mert négy évvel ezelőtt Londonban a magyar csapat úgy szerzett hat érmet, hogy kevesebb versenyzővel, kevesebb számban tudott rajthoz állni. Ezúttal tizenöt versenyző lesz érdekelt a versenyeken, és valamennyi számban indul magyar sportoló.

ÖTTUSA

A magyar öttusasport kilenc aranyérmet szerzett az olimpiák történetében, így az egyik legsikeresebb sportágnak számít.

„Mindkét nemnél érmet remélünk. Hogy milyen színű lesz, azt eldönti a napi szereplés” – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az NSO Tv-nek, amikor az esélyekről kérdeztük.

Az érem- és a pontszerzés sem sikerült egyik sportolónknak sem. Marosi Ádám a 12., Demeter Bence és Kovács Sarolta egyaránt a 17., Földházi Zsófia pedig a 27. helyen fejezte be olimpiai versenyét.

SPORTLÖVÉSZET

Győrik Csaba szövetségi kapitány érmek helyett minél sikeresebb riói szereplésről beszélt.

„Számomra a legfontosabb, hogy a csapat minél eredményesebb legyen, és úgy gondolom, ez a felállás lehet számunkra a legjobb. Sidi Péter óriási rutinja miatt mindhárom számban jó eredményre lehet képes, női pisztolyban pedig az döntött Tobai-Sike mellett, hogy az elmúlt években sportpisztolyban és légpisztolyban is kiemelkedő eredményeket ért el, s ő az egyetlen magyar sportlövő, aki több számban is kvótát érő helyen végzett. A 2014-es világbajnokságon 25 méteren bronzérmes lett, majd néhány nappal később 10 méteren ötödik volt.”

A nyolc versenyző közül Sidi Péter érte el a legjobb eredményt, légpuskában döntőt lőtt, és ötödik lett, a többieknek viszont nem sikerült fináléba kerülniük, igaz, több számban is csak kevés hiányzott ehhez.

ÚSZÁS

A riói olimpia legsikeresebb magyar sportága az úszás lett, hiszen a mieink tizenöt érméből hetet Hosszú Katinkáék nyertek meg. Hargitay András szövetségi kapitány a játékok előtt kevesebb medáliára számított.

„Az úszósport szerencsére jó helyzetben van, néhány éremre lehet számítani Rióban. Konkrétabban, én három-öt éremre gondolok, amit az úszóink megszerezhetnek az előttünk álló olimpián, de ne feledjük, hogy meglepetések mindig lehetnek, hiszen a játékokra mindenki kettőzött erővel készül. Egyet, azt hiszem, ígérhetek: mindenki tisztességesen helyt fog állni.”

Hosszú Katinka három aranyat és egy ezüstöt nyert, Cseh László egy második, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás egy-egy harmadik hellyel örvendeztette meg a szurkolókat.

VÍVÁS

„Konkrét eredményekről nem fogok beszélni. Tíz kiváló vívó, tíz merőben eltérő, nagyszerű egyéniségünk jutott ki az olimpiára. Számomra a legfontosabb az, hogy mindannyian mindent megtettek és megtesznek azért, hogy a legtöbbet kihozzák magukból. Abban is biztos vagyok, hogy valamennyien, mind a tízen éremben gondolkoznak, éremről álmodnak” – mondta a magyar szövetség honlapjának Csampa Zsolt elnök, majd hozzátette, hogy itt az idő „szüretelni”.

Párbajtőrözőink közül Szász Emese arany-, Imre Géza ezüst-, míg a férficsapat bronzérmet szerzett, a kardozó Szilágyi Áron pedig megvédte olimpiai bajnoki címét.

Mondhatni, bőséges volt a termés.

VÍZILABDA

„Elvárásokat már csak azért sem fogalmazok velük szemben, mert egyrészt én sem szerettem, ha esetleg így tettek anno, amikor kapitány voltam, másrészt azért, mert az elvárások belülről kell, hogy jöjjenek. Az erőviszonyok ismeretében a lányok és a fiúk is jó eséllyel érmet szerezhetnek, hogy milyen színűt, azok apróságokon dőlhetnek el” – mondta Rio előtt Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke a szövetség honlapjának.

A férfi pólóválogatott az ötödik, a női a negyedik helyen végzett.

A RIÓI MAGYAR SZEREPLÉS SPORTÁGANKÉNT

Aranyérem
Ezüstérem
Bronzérem
4. hely
5. hely
6. hely
Pontok
ÚSZÁS 3
2
2
1

1
43
KAJAK-KENU3


2


27
VÍVÁS
2
1
1



23
ATLÉTIKA


1



4
VÍZILABDA



1
1

5
BIRKÓZÁS




2

4
CSELGÁNCS




1

2
SPORTLÖVÉSZET



1

2
ÖSSZESEN
110

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik