Turán Frigyes első abszolút futamgyőzelmét aratta Miskolcon

Vágólapra másolva!
2008.05.03. 19:33
A Turán Frigyes, Benics Kálmán kettős nyerte meg a Szemerey Transport Miskolc-ralit, amely akár a „flúgos futam” becenevet is viselhette volna, lévén az utolsó néhány gyorsaságin többször változott a helyzet az élen – volt, hogy egy szakaszon belül többször is. Turán ettől függetlenül teljesen megérdemelten nyert, mögötte Turi Tamás végzett a második, az N-csoportos (!) Mitsubishivel autózó Aschenbrenner György pedig a harmadik helyen.
Turán Frigyesék ünnepelhettek a céldobogón
Fotó: www.mediafoto.hu
Turán Frigyesék ünnepelhettek a céldobogón
Turán Frigyesék ünnepelhettek a céldobogón
Fotó: www.mediafoto.hu
Turán Frigyesék ünnepelhettek a céldobogón

Kategóriák, különcsaták

A8. Hideg Krisztián megtartotta vezető pozícióját, igaz, eléggé megnehezítette a versenyt saját maga számára. A negyedik szakaszon elkapott egy betonhidat, aminek következtében a jobb első kerék hátrébb csúszott. Csoda, hogy célba ért, hát még hogy nyert! Egyedül Pethő István lehetett volna veszélyes rá, ám neki sem volt tökéletes napja: az egyik szakaszon beesett a fékpedál, úgy pedig nemigen volt biztonságos érzés a száguldás.
N-csoport. Aschenbrenner György kategóriagyőzelméhez kétség sem férhetett, mögötte a második helyen Vas Zoltán végzett. A pilóta azt mondja, a beállításban és vezetéstechnikában is tud még fejlődni (még nem szokta meg teljesen az autót), az eredménnyel azonban tökéletesen elégedett.
Szuper1600. Kakuszi Zsolt huszáros hajrával nyerte meg a kategória küzdelmeit – a szombati nyolc közül öt szakaszon a leggyorsabb volt, pedig reggel még nem gondolta volna, hogy legyőzheti az akkor még élen álló Ollé Sándort. A Suzuki-pilótának egyébként ezúttal nem jött jól, hogy a pénteki helyezése alapján elölről rajtolhatott, mert míg ő esőben ment, addig Kakusziéknak már felszáradt a pálya. Ki kell még emelni Gyarmati Ariel teljesítményét, aki egész hétvégén remekül teljesített.
Rég volt ennél izgalmasabb végjáték rali ob-futamon. A Miskolc-rali zárónapján szinte folyamatosan változott a helyzet az élen – senki sem érezhette tehát biztonságban magát.

Először a bajnoki címvédő Benik Balázs kényszerült a pálya szélére (a 13. gyorsasági szakaszon elfolyt az olaj és megállt a motor), majd ugyanazon a szakaszon ifjabb Érdi Tibor esett ki (lecsúszott az útról, az autó hátulja megakadt valamiben és felborult), végül pedig a szinte az egész versenyen vezető, a születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Spitzmüller Csaba (a 14. szakaszon üzemanyag-ellátási gondok miatt).

Benik biztos második helyet bukott el, Spitzmüller biztosnak tűnő győzelmet. Ám a versenynek a céldobogón van vége – úgyhogy mindketten (sőt, mindhárman) értékes bajnoki pontokat veszítettek. „Csalódott vagyok, ezek a pontok még nagyon fognak hiányozni” – mondta Benik Balázs. „Kis híja volt, hogy el nem kezdtem püfölni a versenyautót csalódottságomban” – tette hozzá Spitzmüller.

Akkor még úgy tűnt, csoda történik, és az öregecske Corollával száguldó helyi kedvenc Turi Tamás diadalmaskodik. Csakhogy ő meg belehajtott egy nagy lyukba az utolsó előtti szakaszon, aminek következtében a bal első felnin csak küllő maradt. Kerékcsere, időveszteség – és az első helyből második lett.

A „flúgos futam” végén a Turán Frigyes, Benics Kálmán kettős ünnepelhetett. A korábbi hatszoros túraautó-bajnoknak ez volt az első abszolút sikere a raliban, s kétségtelenül megérdemelte. Rendkívül kiegyensúlyozottan versenyzett – és egy ilyen futamon ez a siker titka. „Lehet, hogy nem mi voltunk a leggyorsabbak, de nyertünk szakaszt és megbízhatóan versenyeztünk. Sajnálom a vetélytársakat, mi is jártunk hasonló cipőben tavaly, hiszen négy futamon kiestünk. Úgy látszik, most a sors visszaadta, amit akkor elvett” – mondta mosolyogva Turán, aki így az összetett pontversenyben is átvette a vezetést.

A fent említett két pilótát (Turánt és Turit) egy N-csoportos versenyző (!), Aschenbrenner György kísérte fel a dobogóra. A rajt előtt nem hitte volna, hogy a WRC-kkel teletűzdelt mezőnyben ilyen előkelő pozícióban végezhet, de kifogása, persze, nem volt ellene. „Fontos verseny volt, amelyen jó néhány hasznos tapasztalattal gazdagodtunk. Az autó száz százalékos volt, csak rajtunk múlt, hogy megyünk vele…” – mondta Asi, aki kevesebb, mint három másodperccel előzte meg a sportág doenjét, Vizin Lászlót. A Subaru-pilóta nagyon mérges volt magára, amiért „elspórolta” a szombati második kört…

A revánsra június 7-8-án lesz lehetőség Szombathelyen.

AUTÓSPORT

SZEMEREY TRANSPORT MISKOLC-RALI
Abszolút végeredmény (nem hivatalos): 1. Turán Frigyes, Benics Kálmán (Planet Turán Motorsport, Peugeot 307 WRC) 1:25:50.9, 2. Turi, Tóth I. (Turi Rally Team, Toyota Corolla WRC) 2:30.5 perc hátrány, 3. Aschenbrenner, Pikó (Asi Rally Club, Mitsubishi Lancer) 2:45.4 p h.
Az ob állása 2 futam után: 1. Turán Frigyes, Benics Kálmán 42 pont, 2. Vizin, Zsíros (Racing Factory, Subaru Impreza WRC) és Aschenbrenner, Pikó 28-28, 4. Benik, Lukács (Benik Motorsport, Ford Focus WRC) 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik