Indul az elit élet - Beharangozó a Top bajnokságok rajtjához

Vágólapra másolva!
2012.08.29. 00:08
  Nem csak a Gundel Takács Gábor vezette "Maradj talpon" kvíz támad fel poraiból a nyár végére, hanem a nemzetközi labdarúgás számára is...

Nem csak a Gundel Takács Gábor vezette "Maradj talpon" kvíz támad fel poraiból a nyár végére, hanem a nemzetközi labdarúgás számára is vége a vakációnak. Az EB-t már szinte el is felejtettük (ki is nyerte meg? Albánia?), az olimpián kicsit talán még rágódunk, s büszkén verjük az anyóst mellünket, hogy magyarnak születtünk, de elérkezett az idő, hogy újra klubszimpátiánkat kifejezve üljünk le a képernyő elé őszibaracklével sörrel a kezünkben. EB blogjaim alatt talán nem derült ki, de őrült Real Madrid fanatikus vagyok, ezért lehet, többet fogok néha foglalkozni a királyi alakulattal, de ígérem, nem leszek mindig elfogult kedvenceimmel. Azonban nemcsak ők lesznek a főszereplők – az angol, a spanyol, a német és az olasz bajnokság (és néha a magyar is) gyakori visszatérő vendége lesz blogomnak. Nem csak a Gundel Takács Gábor vezette "Maradj talpon" kvíz támad fel poraiból a nyár végére, hanem a nemzetközi labdarúgás számára is vége a vakációnak. Az EB-t már szinte el is felejtettük (ki is nyerte meg? Albánia?), az olimpián kicsit talán még rágódunk, s büszkén verjük az anyóst mellünket, hogy magyarnak születtünk, de elérkezett az idő, hogy újra klubszimpátiánkat kifejezve üljünk le a képernyő elé őszibaracklével sörrel a kezünkben. EB blogjaim alatt talán nem derült ki, de őrült Real Madrid fanatikus vagyok, ezért lehet, többet fogok néha foglalkozni a királyi alakulattal, de ígérem, nem leszek mindig elfogult kedvenceimmel. Azonban nemcsak ők lesznek a főszereplők – az angol, a spanyol, a német és az olasz bajnokság (és néha a magyar is) gyakori visszatérő vendége lesz blogomnak.

Messzemenő következtetéseke t nem érdemes két forduló után levonni, de az érdekes, hogy a Manchester Unite d vereséggel nyitott Angliában, a Goodison Parkból távozott pont nélkül. Ferguson j ól tudja, ha a városi rivális Cityt vissza akarja előzni, akkor nem elég a tavalyi középszerű kere t, ennek megfelelően vásárolt is idén, a Fulham ellen már Robin van Persie és Si ndzsi Kagawa is betalált. Hogy Rooney és van Persie képesek lesznek-e együtt játszani, a jövő zenéje, hiszen Wayne egy hónapr a kidőlt sérülés miatt. Az viszont biztos, hogy a védelem nem túl stabil, az összhangon bőven van még mit javítani – szerintem a támadójátékkal nem lesz gond, sok kreatív és fantasztikus képességű játékosa van Fergie-nek. A város másik csapatánál idén nem tartottak nagy bevásárlást, a keret alkalmas lehet az ismétlésre, ugyanakkor az eddigi két mérkőzésen kapott öt gól elgondolkodtató… Kíváncsian várom a Chelsea szereplését. Az egyik legnagyobb belga tehetség után (Edin Hazard) egy brazilt is szerződtetett Abramovics (Oscar), akiről majd maximum a szezon végeztével jelenthetjük ki, hogy teljesítménye alapján Oscar-díjas-e… Miután Drogba a jövőben mindig kínai koszton fog élni, Fernando Torresre végre főszerep várhat a Stamford Bridge-n: az EB győzelem és a gólkirályi cím láthatóan jót tett az önbizalmának, én szurkolok neki, hogy újra a régi legyen. Az Arsenal hiába igazolta le a francia bajnokság gólkirályát, s a német Lukas Podolskit, két forduló után még gólképtelen, ami előre vetíti azt, hogy idén sem nyernek semmit Wengerék. Maximum tapasztalatot… A Liverpooltól nem várok kiugró szereplést, a West Bromwich teljesítménye pedig Gera Zoli miatt lehet érdekes: a nyitó fordulóban épp a Liverpool ellen ritkán látható nagy gólt lőtt. Hasonló folytatást és jó egészséget kívánok neki a szezonban!


Lassan szólhatna valaki a Real Madrid futballistáinak, hogy véget ért a nyári szünet és már javában tart a szezon. Eddig három tétmérkőzést játszott a Madrid „ősszel”, de még nem nyert meccset, sőt a Barca elleni Szuperkupa döntőn és a Getafe ellen borzasztóan játszottak. A katalánok csak azért nem érezhetik páholyban magukat a visszavágó előtt, mert van egy ostoba és dilettáns Victor Valdesük, aki, mikor az ember kezdené azt hinni, hogy normális kapus lett, mindig összehoz egy gólt az ellenfélnek, mint ezúttal is. A Madrid 3-2-re kikapott, de otthon simán megnyerheti szerdán a szuperkupát. Persze, ahhoz ezerszer jobb védekezés kell. Én láttam már lúzer és szerencsétlen madridi védelmet életemben, álmaimban néha még ma is kísért Raúl Bravo, Pavón, esetleg a Szutyoklabdás Cannavaro emléke; de amit vasárnap este Raúl Albiol, Arbeloa és Ramos műveltek (csak halkan jegyzem meg: világ- és Európa-bajnokokról van szó…), az mindent überelt. Persze, a nap balekja egyértelműen Fabio Coentrao, aki pályára lépés nélkül kiállíttatta magát a kispadról. Egészségére… Két meccs után öt pont a hátrány a Barcához képest, én ezt annyira még nem tartom vészesnek. Inkább Ronaldo formája aggasztó (ami nincs is neki…), illetve a játékos-politika: Nuri Sahint elpasszolták egy évre Liverpoolba, pedig tavaly nagy reményekkel érkezett, míg Luka Modricot megvették a Tottenhamtől, ez pedig azt jelentheti, hogy Kakának is mennie kell. Szomorú, mert a brazilt nagyszerű játékosnak tartom még mindig, ugyanakkor az vitathatatlan, hogy Madridban nem tudott kibontakozni.

Messi ott folytatta, ahol tavasszal befejezte, úgy tűnik, idén sem adja ötven gólnál alább… Érdekes kettősség van bennem a Barcelona iránt. Mióta az eszemet tudom, a nagy tornákon a spanyoloknak szurkolok, s az idei EB után is örültem az ibériai győzelemnek. Xavi, Iniesta, Fabregas és a most gránátvörös-kékbe öltöző Jordi Alba nagyszerű játékosok, akiknek szurkolok a válogatottban – de rosszul vagyok, mikor Barca mezt látok rajtuk. Ez egy életérzés, gyerekként a Realba szerettem bele, s ez mindig így fog maradni. Tavaly bejutottam a madridi szentélybe, a Santiago Bernabeu stadionba, a barcelonai Nou Campba, ha fizetnének, se mennék be. Nem tudom miért, ezt az életérzést nem lehet megmagyarázni. Bizonyos játékosokat elismerek (Valdes, Pique és Busquets nem tartozik közéjük...), de magát a csapatot soha nem fogom. Hiába ismerem el Messit, s tartom én is a világ legjobbjának, ha nem muszáj, nem nézek Barca meccset. Szerintem olyan sincs, hogy valaki mind a két csapatot szereti. Ilyen sincs. Mintha valaki egyszerre lenne Fradi és Újpest szurkoló. Nincs ilyen!!! „Meddig f ogtok még kétfelé sántikálni?” – kérdi Illés a Baál papoktól az Ószövetségben (1Kir 18,24). Az István a király rockoperában ezt éneklik: „Mondd, Te kit választanál?” ÉN BIZONY A MADR IDOT!:)



Bár még csak egy forduló telt el a Bundesligából, felelősségem tudatában ki merem jelenteni, hogy ez a szezon szerintem megint a Dortmund és a Bayern München versengéséről fog szólni. Az első trófeát bezsebelte a München, de a szuperkupának ott is annyi a presztizse, mint Cseh Lacinak az olimpiai aranyérme, azaz semennyi (na jó, ez gonosz, ámbár sajnos valós összehasonlítás volt, elnézést is kérek érte.). A horvát Mario Mandzukic jól mutatkozott be a rekordbajnoknál, Gomezzel félelmetes csatárkettőst alkothatnak, nem megfeledkezve a Brémából visszatérő Claudio Pizzarro-ról sem, aki a legtöbb gólt szerezte idegenlégiósként a Bundesligában – biztos, hogy ő is meg fog küzdeni a helyéért. A Dortmund tavaly Sahint, idén Kagawát veszítette el a középpályáról, megszerezte azonban az új német csodagyereket, Reust, aki az EB-n is kerettag volt, sőt a görögök ellen gólt is szerzett a negyeddöntőben. A Dortmund mellett a stabilitás szól, a Bayern mellett az egyéniségek - ugyanakkor, amíg Robbenék nem csapatként funkcionálnak, ne várjanak csodát... Stieber Zoltán az újonc Fürthnél több játéklehetőségre számíthat, mint tavaly a Mainzban, míg Szalai Ádám is stabilizálja majd a helyét – szükség lesz a válogatottban jó formában játszó légiósokra. Huszti Szabolcs visszatért egykori sikerei színhelyére, Hannoverbe, bár nem lesz bajnokcsapat tagja, biztos, hogy jobban fogja magát érezni, mint a szentpétervári Zenitnél.


Olaszországban ez a szezon aligha a Milan sikereitől lesz hangos. A keret egyik felét nyugdíjazta (itt volt már az ideje, de azért furcsa lesz Milan meccset nézni Nesta, Inzaghi, Gattuso és Seedorf nélkül…), két legértékesebb játékosát pedig eladta a klub Párizsba. Thiago Silva a világ egyik legjobb középhátvédjévé nőtte ki magát piros-feketében, míg Ibrahimovics gólkirály volt és első számú játékos a divat fővárosában. S mivel Antonio Cassano átigazolt a városi rivális Interhez, jogosan vetődik fel a kérdés: ki fog itt gólt lőni? Látva pár héttel ezelőtt egy Real Madrid-AC Milan felkészülési meccset, amin ötöt kaptak az olaszok, nem csak ez lehet az egyetlen kérdés a csapat háza táján… Az Internek nem lesz még egy olyan rossz és hányatott szezonja, mint amilyen a tavalyi volt, minden bizonnyal a bajnoki címért fognak küzdeni Zanettiék. Az első meccsükön mindenesetre fölényesen győztek, s bár hátulról elveszítették Lúciót és Ivan Córdobát (őket követheti még Maicon is, aki állítólag Madridban tárgyalt a napokban…), s a kapus Julio Cesar is „jött, látott és győzött”, de most távozott, inkább erősödtek. A címvédő Juventus számára a legnagyobb érvágás, hogy elveszítette edzőjét; a sikerkovács Antonio Contét tíz hónapra ugyanis elmeszelték bundázás miatt (pedig arrafelé télen sincsenek nagy fagyok, lehet, hogy épp ez volt a baj???). A legenda, Alessandro del Piero visszavonult, Giovinco a Parmából visszatért, a zebráknak szerintem idén is jó esélyeik vannak arra, hogy lelegeljék az ellenfelet.

Persze, még csak most kezdődött a futballszezon, lesz még meccs dögivel, tippelni előre lehetetlen. Csak annyi a dolgunk, hogy leüljünk, és szurkoljunk a Real Madridnak kedvenc csapatunknak. Hát tegyünk így!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik