Seedorf: jó zsoké lesz a professzorból?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2014.01.15. 10:41
null
Edzői tapasztalat nélkül, pazar játékosmúlttal érkezik Seedorf a Milanhoz. Hazárdjáték? (Fotó: Reuters)
Az ünnepek után összeszedtük önöknek az elmúlt év legfontosabb, legérdekesebb, legviccesebb történéseit, elsirattuk a sportvilág, a labdarúgás halottjait, elszomorkodtunk a visszavonultak miatt – de az élet megy tovább, az átigazolás világában pedig különösen nincs leállás. A szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Serie A történéseivel folytatjuk.

 

ÚJ LOVAKRA VÁGYIK AZ ÚJ ZSOKÉ?

A múlt héten az Inter háza táján néztünk körül tüzetesebben, most a városi rivális AC Milan a soros, amelynél alapvetően változtatta meg a téli transzferterveket Massimiliano Allegri menesztése, ugyanakkor utóda, Clarence Seedorf „beleülhet a készbe” pár ügy kapcsán. Az biztos, hogy a játékosként csak Professzornak vagy Papónak becézgetett hollandnak a Valenciától száműzött sokszoros válogatott hátvéd, Adil Rami érkezésével nem lesz problémája; ráadásul a franciát meglehetősen jutányos áron, 400 ezer euróért adták kölcsön. Rami már október óta Milánóban edz, csak ugyebár meg kellett várni az átigazolási idény hivatalos nyitányát ügyében, egyébként korábban a Napoli, az Inter és az AS Roma is hívta.

Rami a nyáron 6-7.5 millió euró körüli összegért végleg megvehető, és alighanem többe került ennél a japán Honda Keiszuke, akinek ugyebár lejárt szerződése a CSZKA Moszkvával, de egészen biztosan nem egy tál milánóiért írt alá. Ázsia futballkirályát már egy éve csábítgatja a milánói vezérkar, változatos összetételű küldöttségekkel, csak éppen majdnem húszmillió eurót ér a támadó mindenes játékjoga, ezért aztán úgy döntöttek az olaszok, kockáztatnak, és megvárják szerződése kifutását. Honda évi hétmillió körüli éves bért harcolt ki magának – a nagy olasz transzfermágus, Ernesto Bronzetti közreműködésével alkudozott –, ez a korábbi csaknem háromszorosa, ebből lehet következtetni aláírási pénzére is. Egyébként a japán régóta vallja, hogy legszívesebben a Milanban folytatná, és kiderült, egyáltalán nem bolondozott. A szurkolók is becsülik ezt, az első nap 1000-nél is több „hivatalos” 10-es Honda-mezt vettek meg a városban, miközben 100-nál több médiamunkás fogadta a labdarúgót. Jó az öreg a háznál: a hadműveletet sikeresen levezénylő Adriano Galliani elégedetten fogadhatta a gratulációkat.

„Nem szoktam meg, hogy becsapnak – világította meg a transzfer másik oldalát a moszkvaiak elnöke, Jevgenyij Giner. – Júniusban a Milan képviselői elmondták nekem, hogy nem állnak kapcsolatban a játékossal, csak velünk, valójában már februártól egyeztettek vele. Honda és testvére, aki egyben ügynöke is, megígérték, hogy hosszabbítanak. Egyébként eladhattuk volna az Evertonnak vagy egy másik klubnak, de nem akartunk kitolni vele, mert mindenképpen a Milanba akarta menni.”

Érdekes idézni Giner egy nyári nyilatkozatát is. „Nem adjuk el Hondát sem ötmillióért, sem tízmillióért, klubunk nem tűri a tiszteletlen hozzáállást” – dörögte akkor a Milannal tárgyaló elnök. Pedig talán jobban jártak volna…

„A jó lónak nem kell feltétlenül jó zsoké” – bölcselkedett kinevezése után a hatalmas ambíciókkal érkező Seedorf, akinek istállójából távozik Alessandro Matri, a csatár már át is esett az orvosi vizsgálatokon a Fiorentinánál, ugyanakkor visszatér a Sampdoriától az oda kölcsönadott Andrea Petagna, a 18 esztendős (inkább az U-válogatottakban, mint klubszinten eredményes) támadó; de a Fiorentina által a Hellas Veronának erre az idényre odaadott jobb oldali mindenes, Romulo, a Valencia karmestere, Éver Banega és a Basel támadója, Mohamed Szalah is felkeltette a Milan érdeklődését.

A Lazio ékessége, Hernanes sem mozdíthatatlan, sőt, a nyáron kért 25 helyett akár 16 millióért vihető (legalábbis sok olasz újságíró szerint), rá szintén fáj Gallianiék foga, a brazil ráadásul Seedorf meghosszabbított karja lehetne a pályán; de nagy szüksége lehet a Porto futógépére, Fernandóra is (vagy olcsóbb megoldásként felvetődött még erre a posztra a chelsea-s Michael Essien és a realos Casemiro is). Erősen kérdéses, hogy a tulajdonos Silvio Berlusconi a gazdaság jelenlegi és az ő jogi helyzetében előránt-e 50-70 milliót a téli erősítésekre; de az is meglehet, hogy éppen utóbbi miatt nyúl mélyen a zsebébe.

ÚJ ŐRHÍM A „FARKASOKNÁL”

Az AS Roma veszített kezdeti lendületéből, de még mindig a tabella második helyén áll. Most pedig tovább erősödött a remek belga védekező középpályással, Radja Nainggolannal, akit már évek óta csábítgatnak az olasz élcsapatok, kivétel nélkül, csak éppen értéke jóval meghaladja a tízmillió eurót (sőt, mára közelít a húszhoz), a Cagliari pedig nem volt hajlandó elkótyavetyélni őt. Egészen mostanáig ragaszkodtak hozzá: a rómaiak alig hárommillióért kapták kölcsön, a nyáron 6.5-ért végleg megvehetik – fele játékjogát. Eredeti szerződése 2015 nyarán jár le, így a Cagliari bölcsen döntött, nem jár úgy vele, mint a CSZKA Hondával. Nainggolan érkezése azt is jelentette, hogy kitelt az amerikai Michael Bradley ideje, a 26 éves középpályásért ráadásul mesés árat fizetett a kanadai Toronto CF, amely képes volt 7.4 milliót átutalni érte.

Ráadásul A Corriere dello Sport beszámolója szerint a Liverpoolt, a Tottenham Hotspurt és a Celtic Glasgow-t megelőzve a Roma szerződteti a Svédország új Ibrahimovicának tartott Valmir Berishát is.

Nemsokára aláírhat a Barca-üstökös Antonio Sanabria (akinek klubja három-ötmillióval, a tini maga évi 700 ezerrel gazdagodhat), esetleg ugyanonnan Martín Montoya (hacsak nem arra használja a védő menedzsere a Roma érdeklődését, hogy ezzel revolverezze a szerződésújításra készülődő katalán klubot), vagy a Fenerbahce balbekkje, Caner Erkin; a West Ham és az Inter ugyanakkor vinné Marco Borriellót, akit adnának is, a Genoa pedig Marquinho és Nicolás Burdisso körül legyeskedik.

Nagyobb halat is kifoghatnak még a Mercatóból: Miralem Pjanicot ugyanis sajtóértesülések szerint még a télen elvinné a PSG, "belőle" megvehető az argentin-paraguayi támadó, Juan Iturbe a Portótól (ő jelenleg a Hellas Veronánál kölcsönjátékoskodik, 15 bajnoki ötször volt eredményes). A rómaiaké lett az egykori Boca Juniors-játékmester, Leandro Paredes is, akit másfél évre kértek el, 4.5 milliós vételi opcióval, de nemsokára kölcsönadnak az EU-n kívüli kvóta betelte miatt a Sampnak.

AZ OLASZ SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 TELE
ATALANTA
Érkezett:
Távozott: Johan Benaluan (kölcsönbe, Parma)
BOLOGNA
Érkezett: Andrea Pisanu (kölcsönből vissza, Montreal Impact), Daniele Paponi (kv., Montreal Impact), Andrea Romano (kv., Crotone), Ruben Palomeque (kv., Como)
Távozott: Andrea Pisanu (k., Prato), Andrea Romano (k., Prato), Henry Giménez (Nacional Montevideo), Ruben Palomeque (k., Paganese), Denis Alibec (kv., Inter), Luca Veratti (k., Südtirol)
CAGLIARI
Érkezett:
Távozott: Lorenzo Ariaudo (Sassuolo, 500.000 euró), Rui Sampaio (szerződését felbontották), Radja Nainggolan (k., Roma, 3.000.000)
CATANIA
Érkezett: Francesco Lodi (Genoa, közös tulajdonba), Fabián Rinaudo (k., Sporting CP, 500.000)
Távozott: Panajotisz Tahcidisz (k., Torino)
FIORENTINA
Érkezett:
Távozott: Marcos Alonso (k., Sunderland)
HELLAS VERONA
Érkezett:
Távozott: Matteo Bianchetti (k., Spezia)
INTERNAZIONALE
Érkezett: Rubén Botta (Livorno, i.), Bocar Djumo (kv., Uniao Madeira), Denis Alibec (kv., Bologna)
Távozott: Denis Alibec (Astra Giurgiu, 200.000)
JUVENTUS
Érkezett: Timothy Nocchi (kv., Carpi)
Távozott: Timothy Nocchi (k., Padova), Mbaye Diagne (k., Lierse)
LAZIO
Érkezett:
Távozott:
AS LIVORNO
Érkezett:
Távozott: Rubén Botta (Inter, i.), Saulo Decarli (k., Avellino)
AC MILAN
Érkezett: Adil Rami (Valencia, k., 400.000), Honda Keiszuke (CSZKA Moszkva, i.), Ezekiel Henty (kv., Spezia), Andrea Petagna (kv., Sampdoria)
Távozott: M'Baye Niang (k., Montpellier), Ezekiel Henty (k., Perugia)
NAPOLI
Érkezett:
Távozott: Giuseppe Nicolao (kv., Lanciano), Emanuele Allegra (k., Pavia)
AS ROMA
Érkezett: Radja Nainggolan (k., Cagliari, 3.000.000), Mattia Rosato (FeralpiSalo, közös tulajdonból teljesbe)
Távozott: Júlio Sérgio (szerződését felbontották), Michael Bradley (Toronto, 7.400.000)
US SASSUOLO
Érkezett: Lorenzo Ariaudo (Cagliari Calcio, 500.000)
Távozott: Karim Laribi (k., Latina Calcio)
FC TORINO
Érkezett: Panajotisz Tahcidisz (k., Catania)
Távozott:
CHIEVO VERONA
Érkezett: Caleb Ekuban (kv., FC Südtirol), Jordan Pedrocchi (kv., SSD Chieti)
Távozott: Jordan Pedrocchi (k., Seregno), Caleb Ekuban (k., Lumezzane), Domenico Franco (k., Messina)
GENOA
Érkezett: Cabral (k., Sunderland, 150.000)
Távozott: Francesco Lodi (Catania), Said Ahmed Said (k., Monza), Zé Eduardo (k., Coritiba)
PARMA
Érkezett: Mirko Pigliacelli (kv. Pescara), David Löfquist (k., Odense), Ihrig-Farkas Sebestyén (kv., ND Gorica), Salvatore Sandomenico (kv., Gubbio), Nicolas Sumsky (kv., ND Gorica), Francesco Checcucci (kv., ND Gorica), Carlos García (kv., Brönshöj), Giammaria Prete (kv., Renate), Abdelaye Diakité (kv., ND Gorica), Simone Malatesta (kv., Ascoli), Hervé Diedhiou (kv., Paganese), Alessandro Elia (kv., Chieti), Alessandro Piacenti (kv., Ascoli)
Távozott: Jaime Valdés (Colo Colo), Fabio Lebran (k., SPAL), Johan Benaluan (k., Atalanta), Salvatore Sandomenico (k., Arzanese), Simone Malatesta (k., Gavorrano), Alessandro Elia (k., Cuneo), Alessandro Piacenti (k., Vigor Lamezia), Goncalo Brandao (k., Belenenses)
SAMPDORIA
Érkezett: Stefano Scappini (kv., Grosseto)
Távozott: Giuseppe Zampano (Martina Franca), Stefano Scappini (k., Castel Rigone), Andrea Petagna (kv., Milan)
UDINESE
Érkezett:
Távozott: Alexander Merkel (k., Watford), Mathias Ranégie (Watford), Wojciech Pawlowski (k., Slask Wroclaw)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva kedden este

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik